Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνική εμπλοκή στην πολεμική προετοιμασία

Ελληνική φρεγάτα στον Περσικό συμμετέχει στον αποκλεισμό του Ιράκ ενώ και ελληνικό υποβρύχιο εντάχθηκε στην πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Κλιμακώνεται η ελληνική εμπλοκή στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών ενόψει της επίθεσης που ετοιμάζουν κατά του Ιράκ. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία που έχουν ενταχθεί σε διάφορες αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αν. Μεσογείου έχουν ήδη αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της περικύκλωσης του Ιράκ και εν γένει της πολεμικής προετοιμασίας. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να συγκαλύψει το γεγονός αυτό, εμφανίζει ως... συνήθη αυτή τη δραστηριότητα. Χτες στα πλαίσια της ενημέρωσης που έγινε για θέματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΕΠΥΕΘΑ, πρέσβης Δ. Νεζερίτης, υποστήριξε ότι η ελληνική εμπλοκή στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ θα περιοριστεί μόνο στη διάθεση διευκολύνσεων, όπως λιμάνια και αεροδρόμια. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επιθεώρηση από Αμερικανούς των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, όπως έκαναν στην Τουρκία.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ετσι, η γνωστή εδώ και καιρό, ελληνική συμμετοχή με μια φρεγάτα στα πλαίσια του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία» που ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, μετεξελίσσεται σε εμπλοκή στον αποκλεισμό του Ιράκ. Εμπλοκή που σε επόμενη φάση θα μετεξελιχθεί σε άμεση συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ηδη η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» άρχισε από το Σάββατο περιπολίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με αποστολή τον έλεγχο του εμπάργκο κατά του Ιράκ.

Την ίδια ώρα στη Μεσόγειο οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Active Endevour» (επίμονη δράση) ενισχύονται και οι αποστολές τους συνδέονται όλο και περισσότερο με την πολεμική αρμάδα που έχουν συγκροτήσει στην περιοχή οι Αμερικάνοι ενόψει επίθεσης στο Ιράκ. Στην εν λόγω επιχείρηση, εκτός από μια ελληνική φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό που εδώ και καιρό συμμετέχουν, από χθες εντάχθηκε και το ελληνικό υποβρύχιο «Ποσειδών» που απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Κρήτης (Σούδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ