Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Γιγαντώνεται η αμερικανο-βρετανική στρατιωτική κινητοποίηση

Με μια συμφωνία για «πρακτικά ζητήματα» και πεπεισμένοι ότι, αργά αλλά σταθερά, γίνεται πρόοδος στις επιθεωρήσεις, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στη Βαγδάτη οι Μπλιξ και αλ Μπαραντάι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Να εξετάσουν ποιες θα είναι οι σοβαρές συνέπειες που προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ σε περίπτωση που κληθούν να αποφασίσουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, μετά την πρώτη επίσημη ενημέρωση των επιθεωρητών, κάλεσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Στην όξυνση του πολεμικού κλίματος συνέτεινε και η βρετανική ανακοίνωση περί ανάπτυξης στον Κόλπο 30.000 ανδρών του πεζικού, αριθμός που αιφνιδίασε ακόμη και τους συμπατριώτες του στρατιωτικούς αναλυτές. Πάντως, οι επικεφαλής των επιθεωρητών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, ολοκλήρωναν τις συνομιλίες τους στη Βαγδάτη και εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν 8 μη επανδρωμένες θέσεις επικοινωνίας στο Νότιο Ιράκ.

Να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο Ιράκ, κάλεσε τους συνομιλητές του ο Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνόδου για την τρομοκρατία. Η προτροπή του Πάουελ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με τις Ρωσία, Γαλλία να επαναλαμβάνουν ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους και τον Κινέζο ΥΠΕΞ να εκτιμά ότι η αναφορά των Μπλιξ - αλ Μπαραντάι, στις 27 Γενάρη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας «είναι μια νέα αρχή και όχι το τέλος των επιθεωρήσεων». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, επαναδιατύπωσε την αντίθεση της χώρας του σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση.

Το «στίγμα» είχε δώσει νωρίτερα η Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι την 27η του Γενάρη αρχίζει «η τελευταία φάση.. έφθασε ο καιρός να υποταχθεί το Ιράκ». Σε πολεμική εγρήγορση και η Βρετανία με τον υπουργό Αμυνας να γνωστοποιεί ότι αναχωρούν για το Κουβέιτ 30.000 άνδρες με 120 τεθωρακισμένα και 150 στρατιωτικά οχήματα, που θα ενισχύσουν τις, ήδη, ισχυρότατες ναυτικές βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο. Οπως τονίστηκε, μέχρι τα τέλη του μήνα θα αναχωρήσουν 14 μαχητικά αεροσκάφη για την Ιορδανία και θα ανακληθούν έφεδροι. Ο Χουν παραδέχτηκε ότι πρόκειται «για σημαντικότατη κινητοποίηση για να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε στρατιωτική δράση». Επανέλαβε, όμως, ότι δεν υπάρχει βρετανική δέσμευση για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φερόταν έτοιμος να υπογράψει απόφαση αποστολής άλλων 4 αεροπλανοφόρων στον Κόλπο. Ηδη, βρίσκεται εκεί το «Κονστελέισον» και δύο ελικοπτεροφόρα, μεταβαίνει το «Χάρι Τρούμαν» από τη Μεσόγειο, το «Αβραάμ Λίνκολν» από τον Ειρηνικό και σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το «Κίτι Χοκ» στην Ιαπωνία και το «Τζορτζ Ουάσιγκτον» στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Μάλιστα, το περιοδικό «USA Today» υποστηρίζει ότι, ήδη, πράκτορες της CIA και των ειδικών δυνάμεων εντείνουν τις προσπάθειές τους, εντός Ιράκ, για να εντοπίσουν τον Σαντάμ.

Σενάρια «απομάκρυνσης» και πιέσεις

Το ενδεχόμενο «αυτο-εξορίας» του Σαντάμ και των συνεργατών του σε μια τρίτη χώρα ως «αντάλλαγμα» για την αποτροπή πολέμου επανέφερε στο προσκήνιο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες με τους συμμάχους τους «να αναλάβουν δράση με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ», ενώ δε διευκρίνισε αν η απομάκρυνση Σαντάμ συνοδεύεται και από αμνηστία. Ανέφερε απλώς ότι ελπίζει «να καρποφορήσουν» οι σχετικές προσπάθειες που, «όπως έχει πληροφορηθεί», φέρονται να καταβάλουν οι αραβικές ηγεσίες.

Με την πρόταση του Ράμσφελντ συμφώνησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που εκτίμησε ότι «όλοι, τελικά, θα αποδεχτούν να τους δοθεί αμνηστία, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος». Ο Στρο υποστήριξε ότι ο αφοπλισμός ενός «εκτός νόμου καθεστώτος» είναι άμεσα συνδεδεμένος με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού «τέτοια καθεστώτα μπορούν να προμηθεύσουν τους τρομοκράτες με επικίνδυνα όπλα». Τα σενάρια διέψευσε για πολλοστή φορά κατηγορηματικά η Βαγδάτη.

Κατηγορηματικά διέψευσε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ότι η Ουάσιγκτον «δυσφορεί» πλέον με την αναποφασιστικότητα της Τουρκίας και την πιέζει να απαντήσει θετικά στα αμερικανικά αιτήματα για παραχωρήσεις. Ο Μάγιερς, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας, μίλησε για «καλή συνεργασία».

«Υπάρχει πρόοδος»

Σε μια συμφωνία 10 σημείων για τη διευθέτηση «πρακτικών ζητημάτων» κατέληξαν μετά από διήμερες εντατικές διαβουλεύσεις οι Μπλιξ - αλ Μπαραντάι με το ιρακινό καθεστώς. Με αυτήν, η Βαγδάτη συναινεί σε κατ' ιδίαν ανακρίσεις Ιρακινών επιστημόνων, δεσμεύεται να απαντήσει σε ερωτήσεις προφορικώς και εγγράφως για τη διακήρυξη του οπλοστασίου της και αναλαμβάνει την ευθύνη να ερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις για όπλα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη διακήρυξη, όπως οι 4 νέες άδειες χημικές κεφαλές που ανακάλυψαν οι ίδιοι Ιρακινοί την Κυριακή και παρέδωσαν στον ΟΗΕ.

Ο Μπλιξ δήλωσε πεπεισμένος ότι το Ιράκ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ζήτησε ενεργότερη συνεργασία, περισσότερο χρόνο και επανέλαβε ότι ο «πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος». Ο Μπλιξ δεν αναφέρθηκε στο πού θα γίνονται οι ανακρίσεις των επιστημόνων, αλλά ως πιθανότερος τόπος εμφανίζεται η Κύπρος, που επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί σχετικό αίτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ