ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Χαβούζα» ο κόλπος της Αυλίδας

Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα που δημιουργούν στη ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, βιομηχανίες όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας»
Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα που δημιουργούν στη ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, βιομηχανίες όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας»
ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Σε «χαβούζα» βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων έχει μετατραπεί η θαλάσσια περιοχή του κλειστού κόλπου της Αυλίδας, κοντά στις κατοικημένες περιοχές του Καλοχωρίου της παραλίας, του Φάρου, του Βαθέος, αλλά και της πόλης της Χαλκίδας. Αυτήν την ασυδοσία νομοθετεί η κυβέρνηση, αυτήν εφαρμόζουν οι βιομήχανοι της περιοχής, ασχέτως αν ο κίνδυνος είναι άμεσος για την ανθρώπινη υγεία. Βέβαια, τις ευθύνες τους έχουν τόσο η Νομαρχιακή, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε κάνουν τα στραβά μάτια, είτε προσπαθούν να κουκουλώσουν τα ατοπήματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ η γραφειοκρατία λειτουργεί πάντα υπέρ των ρυπαινόντων.

Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα που δημιουργούν στη ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, βιομηχανίες όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» (μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ζερεφού έδειξε ότι η ρύπανση από την τσιμεντόσκονη υπερβαίνει κατά 1.000 φορές το όριο), τα Ναυπηγεία Αυλίδας, οι χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες «Κλάριεντ» και «Ιντερκέμ», ακόμα - ακόμα και ο βιολογικός καθαρισμός της Χαλκίδας (που βρίσκεται στο νησάκι Πασά εντός του διαύλου του λιμανιού της Χαλκίδας). Κανενός, όμως, τ' αυτί δεν ιδρώνει. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εγκρίνει συνεχώς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ίδια ώρα που οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι τελείως αποδυναμωμένες, ενώ Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόσχημα την «τουριστική ζημιά» που θα υποστούν οι περιοχές, συγκαλύπτουν την ασυδοσία.

Ετσι, ελάχιστες περιπτώσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν οξυνθεί και υπερβεί τα όρια μια κατάσταση ή αν προκύψει από καταγγελία κατοίκων.

Τέτοιες υπήρξαν και οι περιπτώσεις δύο βιομηχανιών, όπου μπήκε «λουκέτο» μετά από έλεγχο του Κέντρου Περιβαλλοντικού Ελέγχου (ΚΕΠΕ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, όταν διαπιστώθηκε ότι ρύπαιναν στεριά και θάλασσα, χωρίς να λειτουργούν βιολογικούς καθαρισμούς. Στη μία απ' αυτές, στην «Ευβοϊκή Οινοποιητική ΑΕ» (ανήκει στους Τ. Σαμπάνη και Μ. Σκουλούδη), διαπιστώθηκε ότι με αγωγό (φ200) μήκους 500 μέτρων, που είχε κατασκευάσει, διοχέτευε σε συνεχή ροή τα απόβλητά της στη θάλασσα μεταξύ Βαθέος και Φάρου Αυλίδας, μέσω ενός χειμάρρου. Η άλλη, η ΕΛΓΚΕΠΕ - Αναπτυξιακή ΑΒΕΕ (χοιροστάσιο), εναπόθετε τα απόβλητά της εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών της, σε περιοχή απ' όπου υδρεύεται ο Δήμος Αυλίδας. Μάλιστα, όπως αποκαλύφτηκε πρόσφατα, η κακοκαιρία που είχε πλήξει την περιοχή το Γενάρη (όπως και ολόκληρη την Εύβοια) και το λιώσιμο του χιονιού, στη συνέχεια, είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του χειμάρρου και των τεράστιων λάκκων, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στις κατοικημένες περιοχές και στη θάλασσα.

Μπροστά σ' αυτήν την άθλια κατάσταση, που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμαρχος Αυλίδας αναλώνεται μόνο σε κάποια «εσωτερική αλληλογραφία» με τη Νομαρχία, δηλώνοντας, απλώς, ότι «έχει επισημάνει το πρόβλημα». Λες και είναι ζήτημα απλής επισήμανσης η επίλυσή του και όχι λαϊκής παρέμβασης.

ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ
Το κρέας των ποντικιών... «τρελαίνεται»

Σε εργαστηριακά πειράματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στον Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ανακαλύφτηκε, όπως έγινε χτες γνωστό, ότι η νόσος των «τρελών αγελάδων» «ευδοκιμεί» στους μυικούς ιστούς των ποντικιών.

Στην αμερικανική αυτή επιστημονική ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε ως προκαταρκτική έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε χτες να δημοσιοποιήσει την επιφύλαξή της. Ανεξάρτητα από το πόσο βάσιμη ή όχι είναι η συγκεκριμένη αμερικανική έρευνα και κατά πόσο η επιστήμη τίθεται και στην υπηρεσία του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ, το ζήτημα που παραμένει είναι ότι οι νόμοι του κέρδους δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για το τι τρώνε οι καταναλωτές. Και δύσκολα βγάζει κανείς άκρη αν τελικά η νόσος των «τρελών αγελάδων», ή αλλιώς οι λεγόμενες «κακές» πρωτεΐνες (πρίον), που πιστεύεται πως προκαλούν τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, βρίσκονται μόνο στο νευρικό σύστημα και στους λεμφαδένες, όπως υποστηρίζει η ΕΕ, ή ενδεχομένως και στους μυικούς ιστούς, όπως υποστηρίζει η νέα αυτή αμερικανική έρευνα. Πάντως, ο επιστήμονας υπό την εποπτεία του οποίου έγινε η προαναφερόμενη έρευνα έχει βραβευτεί, όπως επίσης έγινε γνωστό, με το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές του πάνω στις πρωτεΐνες πρίον. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω εκπροσώπου του επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, ανακοίνωσε χτες πως θα γίνουν νέες επιστημονικές έρευνες για να επιβεβαιωθεί το βάσιμο ή όχι της νέας αμερικανικής ανακάλυψης. Το ίδιο ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία συγκρότησε και σχετική επιστημονική επιτροπή.

Προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Μετ' εμποδίων θα γίνεται σήμερα και αύριο η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διόδια Ελευσίνας, λόγω εργασιών αποκατάστασης φθορών του οδοστρώματος που θα διενεργήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα και αύριο, από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ., θα γίνονται έργα αποκατάστασης φθορών στο οδόστρωμα από το Δαφνί έως τα Διόδια Ελευσίνας.
  • Αύριο, από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ., θα γίνονται εργασίες εκσκαφών του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού στο ρεύμα προς Αθήνα, μπροστά από τη «Χαλυβουργική» (πύλη Α και πύλη Β) και θα καταληφθεί η δεξιά βοηθητική λωρίδα κυκλοφορίας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος προσεχώς

H Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού γνωστοποιεί ότι λόγω εκτεταμένων εργασιών που αφορούν στην αλλαγή λειτουργίας του δικτύου μέσης τάξης, από 15 kV σε 20kV, του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, θα απαιτηθούν διακοπές ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης από 6 έως 8 ώρες κάθε Κυριακή από τις 31 Μάρτη μέχρι 19 Μάη.

Οι περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, στις οποίες θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης, είναι: Στις 31 Μάρτη στο Δήμο Καλαμαριάς. Στις 7 Απρίλη στις περιοχές Τούμπας, Χαριλάου, Βούλγαρη και μεταξύ των οδών Μπότσαρη, Μαρτίου και παραλιακής. Στις 14 Απρίλη, στις περιοχές Τριανδρίας, 40 Εκκλησιών και τμήματα μεταξύ των οδών Μπότσαρη, Αν. Θράκης, Καυτατζόγλου και παραλιακής. Στις 21 και 28 Απρίλη στο Κέντρο της πόλης (από ΔΕΘ έως Βαρδάρη και τμήματα της Νεάπολης). Στις 12 Μάη σε Πολίχνη και τμήματα των περιοχών Νεάπολης, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων και Ευόσμου. Στις 19 Μάη σε Μενεμένη, Κορδελιό και τμήματα Σταυρούπολης και Ευόσμου.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για το αλσύλλιο

Το ξερίζωμα των «κυπαρισσιών της μνήμης» στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, που αυθαίρετα και καταχρηστικά ολοκλήρωσε ο Δήμος Καλαμαριάς την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλουν φορείς της πόλης, προαναγγέλλοντας για το θέμα αυτό συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 28 του Μάρτη στις 8 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι το αλσύλλιο το είχε φυτεύσει το 1994 ο ίδιος ο δήμος ως φόρο τιμής στους 1.619 αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας! Οπως τονίζουν σε κείμενό τους οι φορείς της Καλαμαριάς (ανάμεσά τους οικολογικές και πολιτιστικές οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι, δημοτικές παρατάξεις), το ξερίζωμα των κυπαρισσιών είναι μόνο μια γεύση του τι πρόκειται να επακολουθήσει στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, είναι η πρώτη πράξη ενός αυθαίρετου σχεδιασμού. Μάλιστα, θεωρούν ότι η παράνομη αυτή ενέργεια προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και απαιτούν την προστασία της ποιότητας ζωής, που, όπως τονίζουν, στην περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σημαίνει και υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ