Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Χαβούζα» ο κόλπος της Αυλίδας

Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα που δημιουργούν στη ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, βιομηχανίες όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας»
Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα που δημιουργούν στη ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, βιομηχανίες όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας»
ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Σε «χαβούζα» βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων έχει μετατραπεί η θαλάσσια περιοχή του κλειστού κόλπου της Αυλίδας, κοντά στις κατοικημένες περιοχές του Καλοχωρίου της παραλίας, του Φάρου, του Βαθέος, αλλά και της πόλης της Χαλκίδας. Αυτήν την ασυδοσία νομοθετεί η κυβέρνηση, αυτήν εφαρμόζουν οι βιομήχανοι της περιοχής, ασχέτως αν ο κίνδυνος είναι άμεσος για την ανθρώπινη υγεία. Βέβαια, τις ευθύνες τους έχουν τόσο η Νομαρχιακή, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε κάνουν τα στραβά μάτια, είτε προσπαθούν να κουκουλώσουν τα ατοπήματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ η γραφειοκρατία λειτουργεί πάντα υπέρ των ρυπαινόντων.

Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα που δημιουργούν στη ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, βιομηχανίες όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» (μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ζερεφού έδειξε ότι η ρύπανση από την τσιμεντόσκονη υπερβαίνει κατά 1.000 φορές το όριο), τα Ναυπηγεία Αυλίδας, οι χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες «Κλάριεντ» και «Ιντερκέμ», ακόμα - ακόμα και ο βιολογικός καθαρισμός της Χαλκίδας (που βρίσκεται στο νησάκι Πασά εντός του διαύλου του λιμανιού της Χαλκίδας). Κανενός, όμως, τ' αυτί δεν ιδρώνει. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εγκρίνει συνεχώς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ίδια ώρα που οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι τελείως αποδυναμωμένες, ενώ Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόσχημα την «τουριστική ζημιά» που θα υποστούν οι περιοχές, συγκαλύπτουν την ασυδοσία.

Ετσι, ελάχιστες περιπτώσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν οξυνθεί και υπερβεί τα όρια μια κατάσταση ή αν προκύψει από καταγγελία κατοίκων.

Τέτοιες υπήρξαν και οι περιπτώσεις δύο βιομηχανιών, όπου μπήκε «λουκέτο» μετά από έλεγχο του Κέντρου Περιβαλλοντικού Ελέγχου (ΚΕΠΕ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, όταν διαπιστώθηκε ότι ρύπαιναν στεριά και θάλασσα, χωρίς να λειτουργούν βιολογικούς καθαρισμούς. Στη μία απ' αυτές, στην «Ευβοϊκή Οινοποιητική ΑΕ» (ανήκει στους Τ. Σαμπάνη και Μ. Σκουλούδη), διαπιστώθηκε ότι με αγωγό (φ200) μήκους 500 μέτρων, που είχε κατασκευάσει, διοχέτευε σε συνεχή ροή τα απόβλητά της στη θάλασσα μεταξύ Βαθέος και Φάρου Αυλίδας, μέσω ενός χειμάρρου. Η άλλη, η ΕΛΓΚΕΠΕ - Αναπτυξιακή ΑΒΕΕ (χοιροστάσιο), εναπόθετε τα απόβλητά της εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών της, σε περιοχή απ' όπου υδρεύεται ο Δήμος Αυλίδας. Μάλιστα, όπως αποκαλύφτηκε πρόσφατα, η κακοκαιρία που είχε πλήξει την περιοχή το Γενάρη (όπως και ολόκληρη την Εύβοια) και το λιώσιμο του χιονιού, στη συνέχεια, είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του χειμάρρου και των τεράστιων λάκκων, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στις κατοικημένες περιοχές και στη θάλασσα.

Μπροστά σ' αυτήν την άθλια κατάσταση, που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμαρχος Αυλίδας αναλώνεται μόνο σε κάποια «εσωτερική αλληλογραφία» με τη Νομαρχία, δηλώνοντας, απλώς, ότι «έχει επισημάνει το πρόβλημα». Λες και είναι ζήτημα απλής επισήμανσης η επίλυσή του και όχι λαϊκής παρέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ