ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Εξελίξεις αναμένουν οι Βρετανοί

«Αφοσιωμένη» είναι η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό που η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα οδηγήσει στη σύλληψη των εκτελεστών του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Σ. Σόντερς. Αυτό υποστήριξε ο Βρετανός πρέσβης, Ν. Μάντεν, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Επίσης, δήλωσε ότι μέχρι το 2003 θα υπάρξουν εξελίξεις που αφορούν σ' αυτή την υπόθεση.

Στη συνέντευξη ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν έχουν πραγματοποιηθεί "φιλικές ανακρίσεις" ποτέ από τις βρετανικές αρχές». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι τέτοιου είδους «ανακρίσεις» δεν έχουν γίνει από τις αντίστοιχες ελληνικές και αμερικανικές υπηρεσίες. Το τελευταίο επισημάνθηκε στον Βρετανό πρέσβη από τη δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη, όμως ο ίδιος απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα πει φιλικές ανακρίσεις. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η βρετανική Αστυνομία δεν πήρε συνεντεύξεις και δεν είχε συζητήσεις με κανένα. Δεν είναι η δουλιά μας αυτή και δεν είναι η χώρα μας, εδώ, η Ελλάδα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόοδος στην έρευνα, όταν θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα θα πραγματοποιηθούν συλλήψεις». Ο Ν. Μάντεν βρέθηκε στην ανάγκη να τονίσει ότι «δεν ασκούμε πίεση να υπάρξει βιασύνη. Γιατί το σημαντικότερο είναι το επόμενο στάδιο, αυτό της δίκης, θα πρέπει τα στοιχεία να είναι τέτοια ώστε να καταδικαστούν αυτοί που σκότωσαν τον Σ. Σόντερς».

Εξάλλου, σε δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο σκελετός που είχε βρεθεί το 2001 στο Μακρυγιάλι της Ηπείρου, δεν ανήκει στον συνεργάτη του τρομοκράτη Ραμίρεζ Σάντσεζ ή Κάρλος, Μπρούνο Μπρεγκέ. Ο τελευταίος είχε εξαφανιστεί το 1995. Η εφημερίδα επικαλείται σχετικές πληροφορίες, μετά από δυο εξετάσεις DNA που έγιναν στον σκελετό.

Το Μάρτη η κύρωση της Συνθήκης για την Ετεροδικία

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών στον πρόεδρο της Βουλής

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Μ. Γλέζος, πρόεδρος, Ε. Μαχαίρας γενικός γραμματέας, Β. Καρκούλιας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Β. Πριόβολος, Π. Ανταίος και Χρ. Τσιντζιλώνης.

Ο Μ. Γλέζος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής, υπογράμμισε την ανάγκη κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία των κρατών και του πρόσθετου αυτής πρωτοκόλλου από τη Βουλή το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η εκτέλεση των αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων για την αποζημίωση των οικείων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας.

Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι η εν λόγω σύμβαση υπογράφτηκε στη Βασιλεία στις 16.5.1972 από τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και από τη Γερμανία, όχι όμως από τη χώρα μας, η οποία την περίοδο εκείνη είχε αποβληθεί από το Συμβούλιο λόγω της χούντας. Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής για την πορεία του θέματος στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και ζήτησε τη συμπλήρωση των άρθρων 1 και 2 του νομοσχεδίου, ούτως ώστε η κύρωση να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις ζημιές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα και να εκτελούνται οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.

Ο Α. Κακλαμάνης επανέλαβε στα μέλη της αντιπροσωπείας την υποστήριξή του στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση και τόνισε ότι η σύμβαση για την ετεροδικία των κρατών θα κυρωθεί από τη Βουλή περί το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Αιχμές Κόκκαλη

Επίθεση κατά εκδοτών και πολιτικών εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της INTRACOM, Σ. Κόκκαλης.

Αναφερόμενος στον εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή», είπε: «Υπάρχουν κάποιοι, όπως ο κ. Αλαφούζος, που έχει ομολογήσει ότι συνδέεται με τη διαπλοκή, αφού έχει καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό λιβεριανής εταιρίας, η οποία αποδείχτηκε ότι συνδέεται με τη ΝΔ». Ζήτησε, δε, να ανοίξουν οι λογαριασμοί της «Mayo», στους οποίους, όπως είπε, έχουν κατατεθεί χρήματα και από άλλους.

Πρόσθεσε ότι όλες οι διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον του και εναντίον των εταιριών του ομίλου τα τελευταία χρόνια, πάνω από 20, κατέρρευσαν ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης. Χαρακτήρισε αστήριχτες τις κατηγορίες για τον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων που άντλησε η INTRACOM από την κεφαλαιαγορά.

Η απάντηση της ΝΔ

«Για την προσωπική διαδρομή του κ. Κόκκαλη δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ασχολείται, ήδη, η Δικαιοσύνη. Κατά τα λοιπά, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κόκκαλη απολύτως συμπίπτουν με όσα κατά καιρούς λέει η κυβέρνηση Σημίτη - Λαλιώτη». Με αυτή τη φράση, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της «Ιντρακόμ», επικαλούμενος ότι «αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση», η οποία, κατά τα άλλα, «έχει δηλώσει ότι δεν προσωποποιεί τα θέματα».

ΣΕΡΡΕΣ
Συζήτηση για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της ΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, για τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Σερρών την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 7μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτωρ Νομικής, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Κολιντζίκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Κλείστε τις τηλεοράσεις

Κήρυγμα κατά των τηλεοπτικών εκπομπών - παιχνιδιών «Μπιγκ Μπράδερ» και «Μπαρ», έκανε την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καλώντας τους πιστούς κλείσουν τις τηλεοράσεις. Μίλησε για ηθική κατάπτωση και αθλιότητες που μεταδίδονται μέσα από τις εκπομπές αυτές και χαρακτήρισε δικαιολογημένη εξέλιξη, το να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να απαιτήσει να σταματήσουν. Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι προς έπαινο του ελληνικού λαού το ότι «προικίζει» τις εκπομπές αυτές με την προτίμησή του και άσκησε κριτική στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ειδικά δε, για τους «παίκτες», παρατήρησε ότι έχουν εξευτελιστεί, ωστόσο συνέστησε στους πιστούς να μην τους ρίχνουν το λίθο του αναθέματος αλλά να κλαίνε για το κατάντημα της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Για τον Γιάννη Ζεύγο

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γιάννη Ταλαγάνη - Ζεύγου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος της μετα-Βάρκιζα εποχής στις 20 - 3 - 1947, η οποία θα γίνει την Κυριακή 24 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8.00 π.μ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010 82.34.296 και 010 88.31.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ