ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συμφέρον των λαών η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας

Μόνο με την αποδυνάμωση της ΕΕ θα ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη που θα είναι μόνο των λαών, επισήμανε χτες στην ομιλία της στη συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι «με το τέλος αυτής της συνεδρίασης η Συνθήκη θα επικυρωθεί με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αλλά και με την ανοχή του Συνασπισμού». Παρ' όλα αυτά, επισήμανε, η επικύρωση της Συνθήκης «δεν μπορεί να σημάνει νομιμοποίηση στη συνείδηση των λαών των πολιτικών της ΕΕ»!

Η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, μιλώντας για «διευρυνόμενη φτώχεια, αυξανόμενη ανεργία, εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που προαναγγέλλουν μεγάλο κύμα απολύσεων». Επίσης, αναφέρθηκε στον διεθνή ρόλο της ΕΕ και ιδιαίτερα για το Παλαιστινιακό, αναρωτώμενη «ποια είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στο αιματοκύλισμα ενός λαού» και αν πράγματι «μπορεί να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών της Ευρώπης η τακτική της ΕΕ στα Βαλκάνια και στην επικείμενη επίθεση στο Ιράκ».

Σχολιάζοντας την ουσία των θεωριών περί αυτονομίας της ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «εάν υπήρχε διάθεση αυτονόμησης, αν τα μέτρα που παίρνονται σημαίνουν πράγματι αυτονόμηση», τότε «η ΕΕ μπορούσε να διαμορφώσει μια διαφορετική κατάσταση για το Παλαιστινιακό», ιδίως αφού «έχει συμφέρον να κλείσει η πληγή στη Μέση Ανατολή». Ομως, επισήμανε, «δε θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις με την πολιτική και τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και «δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη συμμαχία με τις ΗΠΑ χάριν των λαών της Ευρώπης ή άλλων λαών».

Μοχλός πιέσεων η ένταξη της Κύπρου

«Δεν αισθανόμαστε καθόλου τύψεις» και «καταψηφίζουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας στη θέση του πρωθυπουργού ότι η Συνθήκη της Νίκαιας διασφάλισε την ένταξη αυτή. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εμείς θέλουμε να αποδυναμώνεται η ΕΕ και ένας τρόπος είναι να μην εντάσσονται νέες χώρες σε αυτήν, να μην υφίστανται δυσβάσταχτες συνθήκες νέοι λαοί». Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα αναρωτήθηκε: «Η ένταξη σημαίνει και δίκαιη λύση του Κυπριακού; Εμείς λέμε όχι». Και συνέχισε: «Αντίθετα, γίνεται μοχλός εκβιασμών» και «βήμα προς τον ενταφιασμό της δίκαιης λύσης του Κυπριακού», θέτοντας το ερώτημα «ποια Κύπρος θα ενταχθεί» και αν θα είναι «ένα κράτος υβρίδιο».

Κατηγορηματική ήταν η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τον ευρωστρατό, λέγοντας πως «είμαστε αντίθετοι γενικά με την ίδρυση του ευρωστρατού», αφού «δε μιλά η ΕΕ για μια παγκόσμια δύναμη που θα αντιστέκεται στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, στο πλευρό των λαών. Αλλά για μια δύναμη που διεκδικεί τον δικό της στρατό για τη διανομή των σφαιρών επιρροής». Σημείωσε δε ότι «θα λειτουργεί επιθετικά όχι μόνο εκτός Ευρώπης αλλά και εντός Ευρώπης». Αναφερόμενη όμως και στο συγκεκριμένο πρόβλημα των τουρκικών αξιώσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα, με την τακτική της, «σε μια διαδικασία που λύνει το διαδικαστικό πρόβλημα της λήψης απόφασης, ενώ δεν απαντήσατε στην ουσία». Θέτοντας το πραγματικό ερώτημα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Ποιος μας λέει ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δίκαια το θέμα σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;», ιδίως αφού «η Συμφωνία του Ελσίνκι καθόρισε ότι η ηγεσία της Τουρκίας έχει το νόμιμο δικαίωμα να πάει όλες τις διαφορές της στο Δικαστήριο της Χάγης». Τόνισε καταληκτικά πως η όποια απόφαση παρθεί «δε θα έχει ένα το κρατούμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», μια και «οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων».

Ενάντια στους εργαζόμενους η πολιτική ενοποίηση

Αναφορικά με τους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Νίκαιας, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι αυτό δεν ξενίζει αφού «η ΕΕ βασίζεται σε αρχές ανισότιμων σχέσεων» και «τα πράγματα λύνονται με τον συμβιβασμό». Πρόσθεσε όμως ότι «όποιος όμως συμβιβασμός κι αν γίνει δεν είναι συμβιβασμός παραχώρησης δικαιωμάτων στους λαούς», αντίθετα υπάρχει «κοινή στάση και ομοφωνία εναντίον των λαών».

Απαντώντας στις θέσεις υπέρ της προώθησης της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους υποστηρικτές της ενοποίησης να απαντήσουν στο αν «όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τη διαμόρφωση της ενιαίας αγοράς, δεν απηχούσαν και μια ενιαία πολιτική αντίληψη για το ποια ταξικά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν». Σημείωσε δε ότι «η ΕΕ θαυμάσια προχώρησε με ενιαία πολιτική των κυβερνήσεων», τονίζοντας πως «είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η πολιτική ενοποίηση θα λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων», αντίθετα, όπως εκτίμησε, «παίρνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει καμιά ρωγμή στο ενιαίο των αποφάσεων». Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε, παράλληλα, πως «αυτοί που μιλούν για επιταχυνόμενη πολιτική ενοποίηση, πρέπει να ξέρουν ότι τα μέτρα τα οποία προτείνουν θα δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα πολύ πιο στέρεο», καταλήγοντας πως «το μίνιμουμ που μπορεί κανείς να υποστηρίξει είναι να μπουν εμπόδια σε αυτή την ευρωπαϊκή ενοποίηση» και «τα λαϊκά κινήματα να αποδυναμώνουν τις αποφάσεις». Για όσα αναφέρθηκαν περί «κοινωνικής πολιτικής που μπορεί να ακολουθήσει η ΕΕ», η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε δηκτικά πως «πάνε να φτιάξουν ένα Ταμείο Πρόνοιας που θα δίνει ψίχουλα σε αυτούς που τους έχουν αρπάξει από τα χέρια τους τα καρβέλια»!

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε τις φραστικές αντιπαραθέσεις πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, ζητώντας «να υπάρχει ένας αυτοπεριορισμός ανάμεσα στον διάλογο και τον αντίλογο», αφού «αυτό που είδαμε είναι κυριολεκτικά ένα σόου» και «μια αντιπαράθεση καθόλου επί της ουσίας», που «θίγει τη δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου στα πλαίσια του Κοινοβουλίου».

Περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο, μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους

Αντ. Σκυλλάκος: Το ΚΚΕ απορρίπτει τη Συνθήκη της Νίκαιας

Με ονομαστική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το μεσημέρι, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας που ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια συζήτηση που ανέδειξε το ΚΚΕ στη μόνη πολιτική δύναμη που αντιστρατεύεται ξεκάθαρα τις αντιλαϊκές «ολοκληρώσεις» που προωθούνται με τη Συνθήκη, τόσο από τις παρεμβάσεις που έκαναν χτες οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων όσο και από τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους.

«Το ΚΚΕ απορρίπτει τη Συνθήκη της Νίκαιας», επισήμανε στην έναρξη της παρέμβασής του ο εισηγητής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «συμφωνούμε ότι αποτελεί ένα βήμα στην εξέλιξη στην ΕΕ, αλλά προς ποια κατεύθυνση;». Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα, σημείωσε ότι «η αναθεώρηση της Συνθήκης κάνει την ΕΕ περισσότερο αποτελεσματική στο στόχο της για ανταγωνιστικότητα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ «θα έχουμε μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους». Παρατήρησε δε, ενδεικτικά ότι πρόσφατα «οι συζητήσεις στη Βαρκελώνη στάθηκαν στο πώς θα αφαιρεθούν περισσότερα δικαιώματα και το πώς θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

Αναφορικά με τις θεσμικές αλλαγές που επέφερε η Συνθήκη της Νίκαιας, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι «δυναμώνουν οι ισχυρότερες χώρες, αποδυναμώνεται η φωνή των μικρότερων χωρών», ενώ «η ΕΕ γίνεται περισσότερο ισχυρή στη δυνατότητα παρέμβασης σε ξένες χώρες. Είτε με τη διεύρυνση, είτε με στρατιωτικές παρεμβάσεις». Καταληκτικά τόνισε ότι «θεσμοθετείται ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ γύρω από τον οποίο θα σέρνονται μικρότερες χώρες, βαθαίνει η ανισοτιμία, θεσμοθετείται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων». Ειδικά για την Ελλάδα επισήμανε πως «αφαιρούνται μια σειρά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μειώνεται η εθνική και η λαϊκή κυριαρχία»

Το εγκώμιο της Συνθήκης έπλεξε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντογιανόπουλος, λέγοντας ότι πρόκειται για την «πρώτη προσπάθεια θεσμικής αποτύπωσης της Ευρώπης» και αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση». Οπως επισήμανε, «προδιαγράφεται ένα γενικό πλαίσιο για τη στρατηγική της ένωσης που θα συζητηθεί τα επόμενα χρόνια», ενώ υποστήριξε ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού «ανοίγει την προοπτική διεύρυνσης της Ενωσης με την πρώτη ομάδα των κρατών μαζί με τα οποία είναι και η Κύπρος». Παράλληλα παρουσίασε ως επίτευγμα τα όσα συμφωνήθηκαν περί ευρωστρατού, λέγοντας ότι η Συνθήκη της Νίκαιας «προσφέρει για πρώτη φορά στην ΕΕ τη σαφή στρατιωτική διάσταση την οποία δεν είχε προηγουμένως».

Στο ίδιο μήκος κύματος (ίσως με λίγο περισσότερο σκεπτικισμό) κινήθηκε και η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου που χαρακτήρισε τη Συνθήκη «ένα ακόμη βήμα των εθνικών κρατών προς τον στόχο της πολιτικής ολοκλήρωσης. Ενα διστακτικό ίσως, αλλά πάντως κρίσιμο βήμα πανευρωπαϊκής συναίνεσης». Παράλληλα παρείχε παραινέσεις προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μείζον στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι η σταθερή παραμονή της στον κατ' εξοχήν πολιτικό πυρήνα της Ενωσης, στη βάση της ενοποιητικής λογικής», προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει με πολιτική συνέπεια και αποτελεσματικότητα το στόχο αυτό. Θεωρεί ως καταληκτικό σημείο της ισότιμης πορείας των λαών της Ευρώπης την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία».

Η Συνθήκη της Νίκαιας «δεν ανέδειξε την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης», σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, επικαλούμενη τις συνήθεις αυταπάτες περί «κοινωνικής Ευρώπης». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το όραμα για το κοινωνικό κράτος». Δικαιολογώντας την επίσημη θέση του ΣΥΝ που θα ψηφίσει «παρών», δήλωσε πως «θέλουμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες της πολιτικής ενοποίησης».

Κυριακή κοντή γιορτή

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσαν χθες οι αναφορές της Αλέκας Παπαρήγα στη στάση της ΕΕ για το θέμα του Παλαιστινιακού. Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως «φιλοπαλαιστινιακή» τη στάση της ΕΕ, παρουσίασε το κείμενο που υιοθετήθηκε στη Διάσκεψη της Βαρκελώνης, που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το Ισραήλ οφείλει να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από τις παλαιστινιακές περιοχές», αναγνωρίζοντας, όμως, κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζει την «τρομοκρατία».

Αμεση, όμως, ήταν η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, που επισήμανε πως «η ΕΕ ούτε ένα βήμα λίγο πιο τολμηρό δεν έκανε», αφού μπαίνουν «θύτης και θύμα στο ίδιο τσουβάλι». Προκάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό με τη φράση «Κυριακή κοντή γιορτή»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ