Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο, μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους

Αντ. Σκυλλάκος: Το ΚΚΕ απορρίπτει τη Συνθήκη της Νίκαιας

Με ονομαστική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το μεσημέρι, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας που ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια συζήτηση που ανέδειξε το ΚΚΕ στη μόνη πολιτική δύναμη που αντιστρατεύεται ξεκάθαρα τις αντιλαϊκές «ολοκληρώσεις» που προωθούνται με τη Συνθήκη, τόσο από τις παρεμβάσεις που έκαναν χτες οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων όσο και από τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους.

«Το ΚΚΕ απορρίπτει τη Συνθήκη της Νίκαιας», επισήμανε στην έναρξη της παρέμβασής του ο εισηγητής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «συμφωνούμε ότι αποτελεί ένα βήμα στην εξέλιξη στην ΕΕ, αλλά προς ποια κατεύθυνση;». Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα, σημείωσε ότι «η αναθεώρηση της Συνθήκης κάνει την ΕΕ περισσότερο αποτελεσματική στο στόχο της για ανταγωνιστικότητα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ «θα έχουμε μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους». Παρατήρησε δε, ενδεικτικά ότι πρόσφατα «οι συζητήσεις στη Βαρκελώνη στάθηκαν στο πώς θα αφαιρεθούν περισσότερα δικαιώματα και το πώς θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

Αναφορικά με τις θεσμικές αλλαγές που επέφερε η Συνθήκη της Νίκαιας, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι «δυναμώνουν οι ισχυρότερες χώρες, αποδυναμώνεται η φωνή των μικρότερων χωρών», ενώ «η ΕΕ γίνεται περισσότερο ισχυρή στη δυνατότητα παρέμβασης σε ξένες χώρες. Είτε με τη διεύρυνση, είτε με στρατιωτικές παρεμβάσεις». Καταληκτικά τόνισε ότι «θεσμοθετείται ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ γύρω από τον οποίο θα σέρνονται μικρότερες χώρες, βαθαίνει η ανισοτιμία, θεσμοθετείται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων». Ειδικά για την Ελλάδα επισήμανε πως «αφαιρούνται μια σειρά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μειώνεται η εθνική και η λαϊκή κυριαρχία»

Το εγκώμιο της Συνθήκης έπλεξε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντογιανόπουλος, λέγοντας ότι πρόκειται για την «πρώτη προσπάθεια θεσμικής αποτύπωσης της Ευρώπης» και αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση». Οπως επισήμανε, «προδιαγράφεται ένα γενικό πλαίσιο για τη στρατηγική της ένωσης που θα συζητηθεί τα επόμενα χρόνια», ενώ υποστήριξε ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού «ανοίγει την προοπτική διεύρυνσης της Ενωσης με την πρώτη ομάδα των κρατών μαζί με τα οποία είναι και η Κύπρος». Παράλληλα παρουσίασε ως επίτευγμα τα όσα συμφωνήθηκαν περί ευρωστρατού, λέγοντας ότι η Συνθήκη της Νίκαιας «προσφέρει για πρώτη φορά στην ΕΕ τη σαφή στρατιωτική διάσταση την οποία δεν είχε προηγουμένως».

Στο ίδιο μήκος κύματος (ίσως με λίγο περισσότερο σκεπτικισμό) κινήθηκε και η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου που χαρακτήρισε τη Συνθήκη «ένα ακόμη βήμα των εθνικών κρατών προς τον στόχο της πολιτικής ολοκλήρωσης. Ενα διστακτικό ίσως, αλλά πάντως κρίσιμο βήμα πανευρωπαϊκής συναίνεσης». Παράλληλα παρείχε παραινέσεις προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μείζον στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι η σταθερή παραμονή της στον κατ' εξοχήν πολιτικό πυρήνα της Ενωσης, στη βάση της ενοποιητικής λογικής», προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει με πολιτική συνέπεια και αποτελεσματικότητα το στόχο αυτό. Θεωρεί ως καταληκτικό σημείο της ισότιμης πορείας των λαών της Ευρώπης την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία».

Η Συνθήκη της Νίκαιας «δεν ανέδειξε την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης», σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, επικαλούμενη τις συνήθεις αυταπάτες περί «κοινωνικής Ευρώπης». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το όραμα για το κοινωνικό κράτος». Δικαιολογώντας την επίσημη θέση του ΣΥΝ που θα ψηφίσει «παρών», δήλωσε πως «θέλουμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες της πολιτικής ενοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ