Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα τηλεοπτικά ... «δακρυγόνα»

Η Ισπανία, η Βαρκελώνη, σείστηκαν τις προηγούμενες μέρες από τις διαδηλώσεις. Την περασμένη Πέμπτη, η ίδια η ισπανική αστυνομία ομολογούσε ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Για το Σάββατο, ημέρα λήξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 250.000 ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους! Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Η ανθεκτικότητα των διαδηλωτών, επίσης. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλαν οι ηγέτες της καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης» στο Σιάτλ, στο Κεμπέκ, στη Νίκαια, στη Γένοβα, αλλά και στη Βαρκελώνη, όπου επιστρατεύτηκαν εκτός από τους 10 χιλιάδες αστυνομικούς μέχρι και... κατασκοπευτικά ΑΒΑΚΣ για να ελέγχουν τις κινήσεις των διαδηλωτών, το κίνημα αμφισβήτησης απέναντι στα κέντρα του ιμπεριαλισμού, διευρύνεται.

Το γεγονός, δε, ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, παρά τις διαφορετικές τους αφετηρίες, συσπειρώνονται και διαδηλώνουν, σημαίνει ότι οι λόγοι που τους κινητοποιούν είναι πραγματικά σοβαροί. Και αξιομνημόνευτοι. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η αυτονόητη αλήθεια δεν αγγίζει τους προύχοντες των ΜΜΕ. Οποιος παρακολούθησε δελτία ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική) τις ημέρες της Συνόδου της ΕΕ στη Βαρκελώνη, έλαβε το μήνυμα: Οποιαδήποτε μνεία σε αυτούς τους λόγους έχει απαγορευτεί διά ροπάλου. Εξίσου «κατασταλτικά» αντιμετωπίστηκε το ανθρώπινο ποτάμι της Βαρκελώνης. Δεν είναι υπερβολή: Ούτε μια εικόνα, ούτε ένα πλάνο (!) από τις πολύωρες διαδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων. Αντίθετα, η τηλεόραση πλημμύρισε από τις εικόνες των 5, των 10, των 100 που συμμετείχαν στα επεισόδια με την ισπανική αστυνομία. Πέραν τούτου ουδέν!

Η συνταγή των δυνάμεων του κεφαλαίου απέναντι σε αυτό το όλο και αναπτυσσόμενο κίνημα ριζοσπαστικής αντίθεσης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι προφανής. Αν κρίνουμε από τον τρόπο που «κάλυψαν» το θέμα οι εγχώριοι ταγοί της «ενημέρωσης», το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Την ώρα που οι ένστολες δυνάμεις του συστήματος θα ασκούν το έργο της καταστολής, όπως συνέβη χτες στη Γένοβα, σήμερα στη Βαρκελώνη, αύριο στη Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα θα επιχειρείται μέσω των ΜΜΕ, η ποινικοποίηση, η ενοχοποίηση των διαδηλώσεων, η ταύτισή τους με τη «βία» και η παρουσίασή τους σαν «τρομοκρατία του δρόμου»! Αυτή η τακτική διευκολύνει αφάνταστα τους συντάκτες των «ευρωτρομονόμων». Αλλωστε οι «15» έφτασαν προχτές στο σημείο να συνδέσουν ευθέως τις διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» με την... τρομοκρατία! Την ίδια ώρα, εκτός από τα γκλομπ και τα χημικά, είχαν θέσει σε ύψιστη κατασταλτική ετοιμότητα και τα ΜΜΕ. Και όπως όλα δείχνουν, αυτού του είδους η λειτουργία των ΜΜΕ, ο ρόλος τους δηλαδή σαν άλλου τύπου «δακρυγόνα» στην υπηρεσία του συστήματος, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας (2019-10-30 00:00:00.0)
Το αντιπολεμικό λιμάνι προετοιμάζεται... (2002-03-27 00:00:00.0)
Στρατός κατά διαδηλωτών! (2002-03-14 00:00:00.0)
«Σταματήστε τον πόλεμο» (2001-10-02 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένο ευρωπαϊκών προδιαγραφών ματοκύλισμα (2001-07-22 00:00:00.0)
Σκόπιμα και υποβολιμαία δημοσιεύματα (2001-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ