ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει ο Ζίνι παρά την οξυνόμενη ένταση
  • Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ολονύκτιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
  • «Πυροβολούν με αληθινά πυρά άνευ λόγου», κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση B'Tselem

Ισραηλίτες αστυνομικοί έξω από τα γραφεία της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ

Associated Press

Ισραηλίτες αστυνομικοί έξω από τα γραφεία της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Νέα βομβιστική επίθεση, η δεύτερη σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, σημειώθηκε, χτες το μεσημέρι, στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί και ο κομάντος αυτοκτονίας, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι. Είχαν προηγηθεί ολονύκτιες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, που εισέβαλε σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά στη Δυτική Οχθη, προκειμένου, όπως δήλωνε, να «συλλάβει υπόπτους τρομοκράτες».

Στο ίδιο σημείο, που τον περασμένο Αύγουστο βάφτηκε στο αίμα 15 νεκρών και δεκάδων τραυματιών από άλλη μία βομβιστική επίθεση, στη διασταύρωση των οδών Κινγκ Τζορτζ και Τζάφα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επέλεξε να ανατιναχτεί, χτες το μεσημέρι, ένας ακόμη κομάντος αυτοκτονίας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί, ο δράστης και τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

Το προηγούμενο βράδυ, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε άλλη μια επιχείρηση «σύλληψης τρομοκρατών», εντός των παλαιστινιακών εδαφών, εισβάλλοντας με τεθωρακισμένα σε χωριά και περίχωρα της Τζενίν, της Ραμάλα, της Χεβρώνα και της Ναμπλούς. Επισήμως, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 21 Παλαιστίνιοι, ενώ παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι τα τανκς παρέμεναν στην περίμετρο των πόλεων. Με το φως της ημέρας, ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ εναντίον του προσφυγικού στρατοπέδου της Ράφα, στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρότατα στο κεφάλι ένα 4χρονο κορίτσι.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε άμεσα και κατηγορηματικά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας και επανέλαβε την ίδια εντολή που είχε δώσει, πριν από ένα 24ωρο, σε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να μην επιτίθενται εναντίον πολιτών εντός του ισραηλινού εδάφους. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι παλαιστινιακές οργανώσεις, σε μεγάλο βαθμό, φέρονται να δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον ισραηλινών στόχων καθ' όλη τη διάρκεια της διαμεσολάβησης Ζίνι, καθώς υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά σχέδια δεν εμπεριέχουν καμία πολιτική προοπτική τερματισμού της κατοχής, αλλά αναλώνονται μόνο σε σειρά μέτρων για την ισραηλινή ασφάλεια.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε από το Τελ Αβίβ ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, υπό την προεδρία του Αντονι Ζίνι, που στοχεύει στην κατάληξη μιας πρώτης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη βάση του σχεδίου του διευθυντή της CIA, Τένετ. Είχε προηγηθεί άλλη μια τέτοια συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης, που απέβη άκαρπη, καθώς η παλαιστινιακή πλευρά, που καλείται να προχωρήσει σε άμεσες συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων, επιμένει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτήν την πρώτη συμφωνία εγγυήσεις για έναρξη ενός διαλόγου, που θα εμπεριέχει την πολιτική προοπτική του οριστικού τερματισμού της κατοχής. Από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας δεν ανακοινώθηκε πότε θα γίνει τελικά η συνάντηση, ενώ έγινε γνωστό ότι ο Αντονι Ζίνι επρόκειτο να συναντηθεί εκτάκτως με τον υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ.

Πριν από την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος του υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες της αμερικανικής διαμεσολάβησης και του άσκησε πιέσεις «να πράξει άμεσα τα δέοντα για την πάταξη της βίας». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει, λίγο νωρίτερα από την Ουάσινγκτον, και ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνοντας «απογοητευμένος» από τον Γιάσερ Αραφάτ καλώντας τον να «κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σταματήσει τη βία».

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ρωσίας, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανώφ, τάσσονταν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, υπέρ της μετάβασης του Παλαιστινίου ηγέτη στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής στη Βηρυτό, στις 27 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να συμμετέχει και να επιστρέψει ασφαλής στα αυτόνομα εδάφη». Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επιβεβαίωνε ότι προσπαθεί να κανονίσει μια συνάντηση ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, δηλώνοντας ότι «απογοητεύτηκε από την άρνηση του Ντικ Τσένεϊ να δει τον Παλαιστίνιο ηγέτη» γιατί, όπως τόνισε, «θα πρέπει οι ΗΠΑ να ακούσουν κάποια στιγμή και τους Παλαιστινίους όπως ακούν το Ισραήλ».

Βαρύ «κατηγορώ»

Εκθεση - καταπέλτη για τις τακτικές που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός απέναντι στον παλαιστινιακό λαό έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα η ισραηλινή οργάνωση «B'Tselem» (Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Εδάφη). Σύμφωνα με την 44σέλιδη έκθεση, υπό τον τίτλο «Πυροβολούν χαρούμενοι», ο στρατός χρησιμοποιεί αληθινά πυρά άνευ συγκεκριμένου λόγου εναντίον αμάχων, χωρίς καν να βρίσκεται υπό συνθήκες που απειλείται η ζωή των στρατιωτών. Η Οργάνωση υπενθυμίζει ότι είναι ξεκάθαρο κάτω από ποιες συνθήκες ένας στρατιώτης καλείται να πυροβολήσει, μόνο όταν έχει εξαντλήσει κάθε άλλον τρόπο άμυνας.

«Αυτό, υποστηρίζει η ισραηλινή οργάνωση, στην περίπτωση του ισραηλινού στρατού δε γίνεται ποτέ. Αντίθετα, επικρατεί ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας για στρατιώτες που έβαλλαν με αληθινά πυρά κατά πολιτών χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους υπό το γενικό όρο της ανταπόδοσης πυρών που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Μηδαμινές είναι οι περιπτώσεις που έγιναν ανακρίσεις, και ακόμη λιγότερες είναι αυτές που κατέληξαν σε κάποια ποινή». Η Οργάνωση τονίζει ότι μέσα στην έκθεση περιλαμβάνεται ένας μακρύτατος κατάλογος αποδεικτικών στοιχείων που συγκέντρωσε από καταθέσεις Ισραηλινών στρατιωτών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στα κατεχόμενα εδάφη. Εκπρόσωπος του στρατού έσπευσε να κατηγορήσει την ισραηλινή οργάνωση ότι «καταφεύγει σε εύκολα συμπεράσματα, γιατί υπάρχουν διαδικασίες εντός του στρατεύματος, αλλά δεν είναι γραπτές, προκειμένου να μη γίνονται αντικείμενο προπαγάνδας και να μην πλήττουν το φρόνημα των στρατιωτών».


ΙΤΑΛΙΑ
Στη δίνη των «Ερυθρών Ταξιαρχών» ή..;

ΡΩΜΗ.-

Ουδεμία αμφιβολία δε χωρά πια, καθώς η οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες για την Οικοδόμηση του Μαχόμενου Κομμουνιστικού Κόμματος» (BR-PCC), με ένα εκτενές κείμενο 26 σελίδων, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ανέλαβε και εγγράφως την ευθύνη για τη δολοφονία του Μπιάτζι. Την ίδια στιγμή, κατά το ισπανικό πρότυπο, χιλιάδες Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την τρομοκρατία, σε πολλές πόλεις της επικράτειας.

Το πλήρες κείμενο αναφέρει ότι οι ευθύνες του Μάρκο Μπιάτζι δεν περιορίζονταν σε εθνικό επίπεδο, καθώς είχε αναλάβει ευθύνες και σε διεθνές επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ήταν σύμβουλος του Ρομάνο Πρόντι. Αναφέροντας ότι «η κρίση του κεφαλαίου υποχρεώνει την ιμπεριαλιστική αστική τάξη (...) να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους της εκμετάλλευσης (...) προκειμένου να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους», η οργάνωση τονίζει ότι «η πάλη των τάξεων είναι μακράς διάρκειας», επιβεβαιώνει δε ότι «βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το κράτος και υιοθετεί στρατηγική ένοπλου αγώνα». Η προκήρυξη, που τελειώνει με τη φράση «Τιμή σε όλους τους πεσόντες αντιιμπεριαλιστές συντρόφους και μαχητές», υπογράφεται από τις BR-PCC.

«Μάννα εξ ουρανού»

«Ο θάνατος του καθηγητή Marco Biagi προήλθε από μια βόμβα που εξερράγη κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, με τις τηλεοπτικές κάμερες παρούσες αλλά χωρίς να δουν κάτι, και αφού είχε προαναγγελθεί από μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, που δήλωνε ότι οι κυβερνητικοί σύμβουλοι βρίσκονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών», αναφέρει η ανακοίνωση (πηγή Athens Indymedia) της Συνομοσπονδίας των Cobas, των Εργατικών Ενώσεων Βάσης, που υπογράφεται από τον Πίνο Τζιαμπέτρο, και προσθέτει: «Από μια ακόμα πιο περίεργη σύμπτωση, ο καθηγητής Biagi δε συνοδευόταν από την ένοπλη συνοδεία του στην Μπολόνια, αφού αυτή είχε απομακρυνθεί από την 1η του Γενάρη 2002».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αυτή η "υποδειγματική" ενέργεια (...) είναι ένα μήνυμα προς ολόκληρο το εργατικό κίνημα, (...) εκείνους που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις με στόχο τη γενική απεργία, να καθίσουν στο σπίτι τους», και ότι «όποιοι κι αν είναι οι εκτελεστές, η δολοφονία ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την Ομοσπονδία των Εργοδοτών». Τέλος, οι Cobas εκτιμούν: «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει τις αλλαγές στο άρθρο 18 και στη Λευκή Βίβλο του Maroni, στις συντάξεις, στην εκπαίδευση και στους φόρους (...) Είναι απαραίτητο να οργανωθεί γενική απεργία όλων των εργαζομένων μέσα στον Απρίλη».

Ανθρωποκυνηγητό

Στο μεταξύ, ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δολοφόνων έχουν εξαπολύσει οι ιταλικές αρχές ασφαλείας. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναζητούν τα μέλη της οργάνωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγιόλα, ανακοίνωσε ότι από τους βαλλιστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν αποδείχτηκε πως το όπλο, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία, ήταν το ίδιο μ' εκείνο που σκότωσε πριν από δύο χρόνια έναν άλλο σύμβουλο του υπουργείου Εργασίας, τον Μάσιμο Ντ' Αντόνα. Αστυνομικοί ερεύνησαν, εξάλλου, την Τετάρτη, τα κελιά στα οποία κρατούνται μέλη των «παλιών» «Ερυθρών Ταξιαρχιών».

Τα εργατικά συνδικάτα, τέλος, απέρριψαν την έκκληση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συνομιλίες και αναστολή των κινητοποιήσεων, καταδίκασαν τη δολοφονία του Μπιάτζι και προανήγγειλαν συνέχιση του αγώνα κατά του εργατικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα και το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις απολύσεις εργαζομένων.


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μαζικοί φορείς της Αθήνας. Διοργανωτές ήταν η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα μπροστά από το Πάρκο Ελευθερίας.

Μιλώντας ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης, εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, τόνισε ότι «σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στο Ρατσισμό, μαζευτήκαμε για να διαδηλώσουμε στην αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται ενάντια στη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ. Πρόκειται για έναν αγώνα απελπισμένων. Από τη μια υπάρχουν οι δυνάμεις κατοχής με τανκς και αεροπλάνα και από την άλλη άνθρωποι με ελαφρά όπλα και πέτρες».

Στη συνέχεια η Τζενίν Αρτσουκίν, εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Αθήνας, είπε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να υψωθεί η σημαία του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Η Λίτσα Κυριαζέλου, από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουν οι λαοί απέναντι στους ιμπεριαλιστές, ενώ ο Φώτης Βαρδής, από το Συντονιστικό, τόνισε ότι όσο προχωρά η αιματοχυσία των Παλαιστινίων, οι Εβραίοι θα γίνονται θύματα της σιωνιστικής ηγεσίας του Ισραήλ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.


Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ. Μπροστά ήταν το πανό των Παλαιστινίων φοιτητών που επισήμαινε: «Στηρίξτε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για επαναπατρισμό, αυτοδιάθεση και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους».

Το συλλαλητήριο ήταν κάτω από την... άγρυπνη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρατεταγμένη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πορείας «υπολογίσιμη» αστυνομική δύναμη «συνόδευσε» από κοντινή απόσταση τους διαδηλωτές μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Στο ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους και τονίζουν: «Καλούμε όσους τη στηρίζουν, Αμερικανούς, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και την ελληνική κυβέρνηση, να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους. Δεν αρκούν αποφάσεις πλατωνικές του ΟΗΕ και ωραία λόγια Ευρωπαίων αξιωματούχων. Εδώ και τώρα πρέπει το Ισραήλ να αποχωρήσει απ' τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, να διαλύσει τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς και να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως ενεργοί πολίτες μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ