Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στη δίνη των «Ερυθρών Ταξιαρχών» ή..;

ΡΩΜΗ.-

Ουδεμία αμφιβολία δε χωρά πια, καθώς η οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες για την Οικοδόμηση του Μαχόμενου Κομμουνιστικού Κόμματος» (BR-PCC), με ένα εκτενές κείμενο 26 σελίδων, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ανέλαβε και εγγράφως την ευθύνη για τη δολοφονία του Μπιάτζι. Την ίδια στιγμή, κατά το ισπανικό πρότυπο, χιλιάδες Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την τρομοκρατία, σε πολλές πόλεις της επικράτειας.

Το πλήρες κείμενο αναφέρει ότι οι ευθύνες του Μάρκο Μπιάτζι δεν περιορίζονταν σε εθνικό επίπεδο, καθώς είχε αναλάβει ευθύνες και σε διεθνές επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ήταν σύμβουλος του Ρομάνο Πρόντι. Αναφέροντας ότι «η κρίση του κεφαλαίου υποχρεώνει την ιμπεριαλιστική αστική τάξη (...) να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους της εκμετάλλευσης (...) προκειμένου να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους», η οργάνωση τονίζει ότι «η πάλη των τάξεων είναι μακράς διάρκειας», επιβεβαιώνει δε ότι «βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το κράτος και υιοθετεί στρατηγική ένοπλου αγώνα». Η προκήρυξη, που τελειώνει με τη φράση «Τιμή σε όλους τους πεσόντες αντιιμπεριαλιστές συντρόφους και μαχητές», υπογράφεται από τις BR-PCC.

«Μάννα εξ ουρανού»

«Ο θάνατος του καθηγητή Marco Biagi προήλθε από μια βόμβα που εξερράγη κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, με τις τηλεοπτικές κάμερες παρούσες αλλά χωρίς να δουν κάτι, και αφού είχε προαναγγελθεί από μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, που δήλωνε ότι οι κυβερνητικοί σύμβουλοι βρίσκονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών», αναφέρει η ανακοίνωση (πηγή Athens Indymedia) της Συνομοσπονδίας των Cobas, των Εργατικών Ενώσεων Βάσης, που υπογράφεται από τον Πίνο Τζιαμπέτρο, και προσθέτει: «Από μια ακόμα πιο περίεργη σύμπτωση, ο καθηγητής Biagi δε συνοδευόταν από την ένοπλη συνοδεία του στην Μπολόνια, αφού αυτή είχε απομακρυνθεί από την 1η του Γενάρη 2002».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αυτή η "υποδειγματική" ενέργεια (...) είναι ένα μήνυμα προς ολόκληρο το εργατικό κίνημα, (...) εκείνους που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις με στόχο τη γενική απεργία, να καθίσουν στο σπίτι τους», και ότι «όποιοι κι αν είναι οι εκτελεστές, η δολοφονία ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την Ομοσπονδία των Εργοδοτών». Τέλος, οι Cobas εκτιμούν: «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει τις αλλαγές στο άρθρο 18 και στη Λευκή Βίβλο του Maroni, στις συντάξεις, στην εκπαίδευση και στους φόρους (...) Είναι απαραίτητο να οργανωθεί γενική απεργία όλων των εργαζομένων μέσα στον Απρίλη».

Ανθρωποκυνηγητό

Στο μεταξύ, ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δολοφόνων έχουν εξαπολύσει οι ιταλικές αρχές ασφαλείας. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναζητούν τα μέλη της οργάνωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγιόλα, ανακοίνωσε ότι από τους βαλλιστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν αποδείχτηκε πως το όπλο, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία, ήταν το ίδιο μ' εκείνο που σκότωσε πριν από δύο χρόνια έναν άλλο σύμβουλο του υπουργείου Εργασίας, τον Μάσιμο Ντ' Αντόνα. Αστυνομικοί ερεύνησαν, εξάλλου, την Τετάρτη, τα κελιά στα οποία κρατούνται μέλη των «παλιών» «Ερυθρών Ταξιαρχιών».

Τα εργατικά συνδικάτα, τέλος, απέρριψαν την έκκληση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συνομιλίες και αναστολή των κινητοποιήσεων, καταδίκασαν τη δολοφονία του Μπιάτζι και προανήγγειλαν συνέχιση του αγώνα κατά του εργατικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα και το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις απολύσεις εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ