Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΙΝΑΣ
Αντιδράσεις στις απολύσεις

ΠΕΚΙΝΟ και ΛΑΟΓΙΑΝΓΚ.-

Η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αρχίζει να δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα στη χώρα, καθώς βιομηχανίες και επιχειρήσεις του κρατικού τομέα προβαίνουν σε ανακοινώσεις απολύσεων, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων. Σε τουλάχιστον δύο σημαντικές για την κινεζική οικονομία πόλεις, το βιομηχανικό κέντρο Λαογιάνγκ και το επίκεντρο της βιομηχανίας του πετρελαίου, Ντακίνγκ, σημειώνονται διαδηλώσεις οι οποίες μάλιστα χθες εξετράπησαν σε επεισόδια, με ελαφρούς μόνον (και ευτυχώς) τραυματισμούς, αλλά και συλλήψεις συνδικαλιστών.

Οι χιλιάδες των υπό απόλυση εργαζομένων στην ΠετροΤσάινα, θυγατρική επιχείρηση της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου της Κίνας (CNPC), «πολιορκούν» εδώ και τρεις βδομάδες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης αξιώνοντας την ακύρωση του μέτρου. Ενός μέτρου το οποίο εντάσσεται στις υποχωρήσεις που κατά Δυτικούς αναλυτές το Πεκίνο «είναι δεσμευμένο» να κάνει λόγω των όρων της ένταξης της Κίνας στον ΠΟΕ.

Δημοσιογράφος κινεζικής εφημερίδας στον οποίο οι αρχές απαγόρευσαν να μεταβεί στον τόπο των διαδηλώσεων, έκανε μια οργισμένη δήλωση: «αυτοί είναι οι ξεχασμένοι άνθρωποι της Κίνας... οι απόβλητοι. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει κάποιος για να τους σώσει». Στη Λαογιάνγκ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανεργία έχει φθάσει στο εφιαλτικό ποσοστό του 60%. Η επιλογή της «εθελουσίας εξόδου» που πρότειναν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, δεν ικανοποιεί τους Κινέζους εργαζόμενους.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους προωθώντας μέτρα για την ικανοποιητικότερη αποζημίωσή τους στις περιπτώσεις απολύσεων, ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγάλο για χιλιάδες κρατικές επιχειρήσεις και οι ισορροπίες ευαίσθητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ