Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
89 νεκροί στην τραγωδία των φυλακών

Αστυνομικοί επιτίθενται σε Κούρδους διαδηλωτές στη Μερσίνη. Οι χτεσινές διαδηλώσεις για το Νεουρόζ είχαν 3 νεκρούς

Associated Press

Αστυνομικοί επιτίθενται σε Κούρδους διαδηλωτές στη Μερσίνη. Οι χτεσινές διαδηλώσεις για το Νεουρόζ είχαν 3 νεκρούς
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, το ύστατό τους μέσο διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση στο σωφρονιστικό σύστημα, είχε χθες ακόμη ένα νεκρό, τον 30χρονο Τουντζάι Γιλντιρίμ, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Μαρξιστικού - Λενινιστικού [TKP (ML)]. Συνολικώς, η διαμαρτυρία των πολιτικών κρατουμένων, που η τουρκική κρατική μηχανή αντιμετωπίζει εξαρχής με κατασταλτική κι, όπως με τραγικό τρόπο αποδεικνύεται, φονική λογική, έφθασε τα 89 θύματα από το Δεκέμβρη του 2000. Και, παρ' όλα αυτά, ο Χικμέτ Σάμι Τουρκ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ετσεβίτ, εξακολουθεί να πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να «τσακίσει», όπως δηλώνει, το κίνημα των πολιτικών κρατουμένων, που ταυτίζει με «τρομοκρατικές», όπως τις αποκαλεί, οργανώσεις.

Μια στάση, που ανταποκρίνεται πλήρως στις πάγιες πολιτικές του τουρκικού κράτους. Ο λόγος, εξάλλου, που ο Τουντζάι Γιλντιρίμ, ο πρώην κρατούμενος που πέθανε χθες, είχε φυλακιστεί σε 12ετή κάθειρξη, ήταν απλώς και μόνον πως ήταν μέλος του TKP (ML). Ο Γιλντιρίμ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο στοιχεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας, είχε αφεθεί ελεύθερος, προκειμένου να υποβληθεί σε «θεραπεία», λόγω της επιδείνωσης της υγείας του στη διάρκεια της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσε. Ωστόσο, συνέχισε την απεργία πείνας και χθες, στις 235 ημέρες της προσωπικής του οικειοθελούς πορείας προς το θάνατο, άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι οργανώσεις που πρόσκεινται στους πολιτικούς κρατουμένους καλούν, με ανακοίνωσή τους, «τους διεθνείς φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κόμματα και τα συνδικάτα να πουν τέρμα στις σφαγές του κράτους της Τουρκίας».

Ματωμένος ο γιορτασμός του Νεουρόζ

Ομως, η χθεσινή μέρα είχε κι άλλο θύμα από την κρατική καταστολή, αυτήν τη φορά στο Ντιάρμπακιρ, κέντρο της κουρδικής μειονότητας. Σύμφωνα με την έκδοση του BBC στο Διαδίκτυο, ένας Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν ένα θωρακισμένο της αστυνομίας πέρασε από πάνω του, στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την απαγόρευση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Κουρδικού Νέου Ετους (Νεουρόζ), που οι αρχές επέβαλαν. Κατά την ίδια πηγή, στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους και δύο αστυνομικοί. Αλλες πληροφορίες, από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι υπήρξαν είκοσι τραυματισμοί και τουλάχιστον 200 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη, στη Μερσίνα και το Αϊδίνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η Τουρκία δεν είναι Συρία» (2016-09-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-30 00:00:00.0)
Αιματηρές επιθέσεις (2006-04-08 00:00:00.0)
«Σε κρίσιμη κατάσταση» 46 απεργοί πείνας (2001-06-13 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας στην Τουρκία (2000-12-03 00:00:00.0)
Και νέες απεργίες πείνας (1996-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ