Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρόσω ολοταχώς για τα στρατοδικεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο ίδιος ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε χτες τους κανόνες και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα δικαστούν οι Ταλεμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα, που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που θα ανακοινωθούν είναι πιο «ήπια» απ' ό,τι αρχικά πίστευαν οι επικριτές της όλης διαδικασίας, που πρόσθεσαν ότι τα στρατοδικεία που θα εκδικάσουν τις υποθέσεις θα μοιάζουν με τα δικαστήρια ενόρκων, οι εισαγγελείς όμως θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην παρουσίαση αποδείξεων της ενοχής των κατηγορούμενων. Δικαίωμα έφεσης θα δοθεί μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η επιβολή της ποινής του θανάτου θα απαιτεί ομοφωνία των δικαστών.

Μεταξύ των επικριτών του σχεδίου για τη σύσταση στρατοδικείων, που θα δικάσουν τους Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα, είναι και η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες, που κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι αν οι κατηγορούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα της έφεσης σε ένα πολιτικό δικαστήριο -που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία, στα χέρια της οποίας θα είναι η τύχη τους, αφού χρειάζεται η επικύρωση της απόφασης από τον πρόεδρο- ουσιαστικά δεν τυγχάνουν δίκης βασισμένης στα βασικά ιδεώδη της δίκαιης δίκης και της απονομής δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι στα στρατοδικεία αναμένεται να οδηγηθούν περίπου 300 Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα, που κρατούνται στην αμερικανική βάση του κόλπου του Γκουαντανάμο και άλλοι 200 που βρίσκονται στις αμερικανικές βάσεις στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ