ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν στη Βουλή συνθήκη που τροποποιεί τη σύμβαση για την ίδρυση της EUROPOL
  • Αντ. Σκυλλάκος: Στόχος οι ενοχλητικές φωνές και το πανευρωπαϊκό φακέλωμα

Associated Press

Στην παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ οδηγεί η τροποποίηση της σύμβασης για την ίδρυση της EUROPOL, με πρόσχημα την επέκταση της δράσης της και στο θέμα του λεγόμενου οικονομικού εγκλήματος.

Η σχετική σύμβαση ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αναπτύσσοντας την αντίθεση του Κόμματος στην εν λόγω σύμβαση, τόνισε: «Η EUROPOL κινείται στη λογική ενός κατασταλτικού μηχανισμού στα πλαίσια της ΕΕ και της πολιτικής ένωσης, για να προχωρήσει ο τρίτος πυλώνας και να υπάρξουν κοινές πολιτικές».

Αυτός ο μηχανισμός, είπε, θα αξιοποιείται όχι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά για να μην ακούγονται οι ενοχλητικές φωνές, που παίρνουν μαζικό χαρακτήρα είτε στο Γκέτεμποργκ, είτε στη Γένοβα, είτε προχτές στη Βαρκελώνη. Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι σε επίπεδο ΕΕ δεν είναι μόνον η EUROPOL αλλά και μια σειρά άλλοι μηχανισμοί, που αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα, όπως η Συνθήκη Σένγκεν, που είναι ένα φακέλωμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Μάλιστα, είπε, αυτή η συνθήκη αναστέλλεται όταν έχουμε συνόδους κορυφής και διαδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα για να μην επιτρέπεται η μετακίνηση διαδηλωτών από χώρα σε χώρα. Σε κάθε κράτος έχουμε τον εθνικό τρομονόμο και μάλιστα επί το χειρότερον ετοιμάζεται ο ευρωτρομονόμος και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Εχουμε επίσης τις λίστες υπόπτων για τρομοκρατικές οργανώσεις ή για χώρες που "υποθάλπουν την τρομοκρατία". Υπάρχει η αμερικανική λίστα και έχει γίνει και η ευρωπαϊκή με τα δικά της στοιχεία».

Οσον αφορά στην κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης, που προβλέπει ότι οι δραστηριότητες της EUROPOL θα επεκταθούν και στον οικονομικό τομέα, τόνισε: «Εντάξει για την κοινή εγκληματικότητα, αλλά τι γίνεται με αυτά για τα οποία εμείς ανησυχούμε; Αν δηλαδή αύριο μαζεύει μια ελληνική οργάνωση χρήματα για τους Κούρδους, για το ΡΚΚ - ήδη ο δικός μας πολιτικός χώρος μαζεύει χρήματα για το επαναστατικό κίνημα στην Κολομβία που οι Αμερικανοί θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση - μπορεί η EUROPOL να έρθει εδώ και να πει: "Κύριε Σκυλλάκο, έδωσες 100.000 δρχ. για αυτό το κίνημα, άρα είσαι υπόδικος γιατί αυτό είναι μία συναφής εγκληματική δραστηριότητα. Είναι δυνατόν να είμαι εγώ υπόδικος ή οποιοσδήποτε θέλει να συμπαρασταθεί σε ένα εθνικοαπελευθερωτικό ή άλλο κίνημα σε μία χώρα; Εκεί μας σέρνουν οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι και ορισμένοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι επιδιώκουν ένα μεγάλο χτύπημα σε κάθε έναν που αντιστέκεται».

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με στόχο την αύξηση της καταστολής

Αναχωρεί σήμερα για τη Σαραγόσα της Ισπανίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, για να λάβει μέρος στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ατζέντα της συνόδου κυριαρχεί η ενίσχυση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μηχανισμών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, θα συζητηθούν τα εξής:

- Το θέμα της τρομοκρατίας, όπου στα πλαίσια της συμμετοχής στη «διεθνή εκστρατεία για την εκρίζωσή της» οι υπουργοί θα συζητήσουν την πιθανή λήψη σχετικών μέτρων, πριν τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Σεβίλλη.

- Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης και ο τρόπος κάλυψης των ελλείψεων, σε μέσα και δυνατότητες, που, όπως αναφέρεται, συνεχίζουν να υπάρχουν και επηρεάζουν την εκτέλεση αποστολών της ΕΕ.

- Ο Μηχανισμός Ανάπτυξης Δυνατοτήτων, όπου εντάσσονται οι διαδικασίες και τεχνικές της λεγόμενης αμυντικής αναθεώρησης του ΝΑΤΟ.

- Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, δηλαδή η υπόθεση του λεγόμενου Ευρωστρατού, όπου θα αναζητηθεί απάντηση στο ζήτημα συμμετοχής των Ευρωπαίων εταίρων του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ (Τουρκία), στις επιχειρήσεις της Ενωσης.

- Η συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών και η ευρωπαϊκή πολιτική εξοπλισμών.

- Ο ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια και η αναμενόμενη διαδοχή της δύναμης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ από την ΕΕ.

- Η συγκρότηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, όπου θα γίνει συζήτηση για την υλοποίηση της απόφασης του Ελσίνκι, που αφορά στην ανάπτυξη των απαραίτητων αρχών και διαδικασιών που απαιτούνται για τη συγκρότηση της δυνάμεως.

Συνάντηση Καραμανλή - Κακλαμάνη

Το θέμα της καθυστέρησης της ψήφισης των εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων και της τηλεοπτικής κάλυψης των εργασιών του Κοινοβουλίου έθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε σε δηλώσεις του ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την ψήφιση των νόμων «και πλέον είναι εύλογη η σκέψη ότι δεν οφείλεται σε απλή αμέλεια, αλλά σε πρόθεση, ειδικά αν θυμηθούμε ότι καίρια θέματα όπως εκείνα που έχουν σχέση με τα ΜΜΕ και το πολιτικό χρήμα μένουν σε εκκρεμότητα». Ζήτησε, επίσης, να εξασφαλιστούν συχνότητες μέσω των οποίων η αναλογική τηλεόραση θα μεταδίδει δωρεάν τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα του Κ. Καραμανλή και ανέφερε ότι έχουν ήδη ψηφιστεί τρεις νόμοι εκτελεστικοί του Συντάγματος. Για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης είπε γίνεται μια προσπάθεια να αποδεσμεύσει η ΕΡΤ μια από τις συχνότητες, οι οποίες με συμβάσεις έχουν δεσμευτεί για ξένους σταθμούς. Οσον αφορά τα διάφορα τηλεσκουπίδια τόνισε: «Πιστεύω ότι κάπου θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Είναι πρώτιστη ευθύνη των επιχειρηματιών, που ελέγχουν αυτά τα μέσα».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Στην Καβάλα

- Συγκέντρωση-συζήτηση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το Ασφαλιστικό και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ αύριο, Σάββατο 23 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Λιμενικού Ταμείου (παλιά ψαράδικα). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Εβρο και Κομοτηνή

- Περιοδεία σε Εβρο και Κομοτηνή πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 του Μάρτη ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Το Σάββατο: Στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Φερών θα συναντηθεί με εκπροσώπους μαζικών φορέων. Στις 5.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας (ΕΚΟ). Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ΕΚΟ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις. Στις 8.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών.
  • Την Κυριακή: Στις 11 το πρωί θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ALEXANDER στην Αλεξανδρούπολη. Στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή και στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα τελετών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.
Στη Θεσσαλονίκη

- Την Τετάρτη 27 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση επαγγελματιών και εμπόρων. Την εκδήλωση οργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Αυτοκτονία σμηνίτη στη Σούδα

Μια ακόμα αυτοκτονία στρατευμένου, τη φορά αυτή στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης, όπου ο σμηνίτης Μ.Ε.Ι., 23 ετών, κάτοικος Χανίων, αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, χρησιμοποιώντας το ατομικό του όπλο, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού. Το τραγικό γεγονός συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στις 9.30. Οπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, διατάχθηκε προανάκριση για να διευκρινιστούν τα αίτια του συμβάντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ