Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν στη Βουλή συνθήκη που τροποποιεί τη σύμβαση για την ίδρυση της EUROPOL
  • Αντ. Σκυλλάκος: Στόχος οι ενοχλητικές φωνές και το πανευρωπαϊκό φακέλωμα

Associated Press

Στην παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ οδηγεί η τροποποίηση της σύμβασης για την ίδρυση της EUROPOL, με πρόσχημα την επέκταση της δράσης της και στο θέμα του λεγόμενου οικονομικού εγκλήματος.

Η σχετική σύμβαση ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αναπτύσσοντας την αντίθεση του Κόμματος στην εν λόγω σύμβαση, τόνισε: «Η EUROPOL κινείται στη λογική ενός κατασταλτικού μηχανισμού στα πλαίσια της ΕΕ και της πολιτικής ένωσης, για να προχωρήσει ο τρίτος πυλώνας και να υπάρξουν κοινές πολιτικές».

Αυτός ο μηχανισμός, είπε, θα αξιοποιείται όχι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά για να μην ακούγονται οι ενοχλητικές φωνές, που παίρνουν μαζικό χαρακτήρα είτε στο Γκέτεμποργκ, είτε στη Γένοβα, είτε προχτές στη Βαρκελώνη. Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι σε επίπεδο ΕΕ δεν είναι μόνον η EUROPOL αλλά και μια σειρά άλλοι μηχανισμοί, που αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα, όπως η Συνθήκη Σένγκεν, που είναι ένα φακέλωμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Μάλιστα, είπε, αυτή η συνθήκη αναστέλλεται όταν έχουμε συνόδους κορυφής και διαδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα για να μην επιτρέπεται η μετακίνηση διαδηλωτών από χώρα σε χώρα. Σε κάθε κράτος έχουμε τον εθνικό τρομονόμο και μάλιστα επί το χειρότερον ετοιμάζεται ο ευρωτρομονόμος και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Εχουμε επίσης τις λίστες υπόπτων για τρομοκρατικές οργανώσεις ή για χώρες που "υποθάλπουν την τρομοκρατία". Υπάρχει η αμερικανική λίστα και έχει γίνει και η ευρωπαϊκή με τα δικά της στοιχεία».

Οσον αφορά στην κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης, που προβλέπει ότι οι δραστηριότητες της EUROPOL θα επεκταθούν και στον οικονομικό τομέα, τόνισε: «Εντάξει για την κοινή εγκληματικότητα, αλλά τι γίνεται με αυτά για τα οποία εμείς ανησυχούμε; Αν δηλαδή αύριο μαζεύει μια ελληνική οργάνωση χρήματα για τους Κούρδους, για το ΡΚΚ - ήδη ο δικός μας πολιτικός χώρος μαζεύει χρήματα για το επαναστατικό κίνημα στην Κολομβία που οι Αμερικανοί θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση - μπορεί η EUROPOL να έρθει εδώ και να πει: "Κύριε Σκυλλάκο, έδωσες 100.000 δρχ. για αυτό το κίνημα, άρα είσαι υπόδικος γιατί αυτό είναι μία συναφής εγκληματική δραστηριότητα. Είναι δυνατόν να είμαι εγώ υπόδικος ή οποιοσδήποτε θέλει να συμπαρασταθεί σε ένα εθνικοαπελευθερωτικό ή άλλο κίνημα σε μία χώρα; Εκεί μας σέρνουν οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι και ορισμένοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι επιδιώκουν ένα μεγάλο χτύπημα σε κάθε έναν που αντιστέκεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ