Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεσηκώθηκε η Κρήτη ενάντια στην επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ
  • Συλλαλητήριο χτες στο Ηράκλειο
  • Ετοιμάζουν «υποδοχή» σήμερα στο Ρέθυμνο

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», βροντοφώναξαν χτες οι Ηρακλειώτες με αφορμή την επίσκεψη του εκπροσώπου στην Ελλάδα της «νέας τάξης πραγμάτων» Τόμας Μίλερ, σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και στην οποία συμμετείχαν πολλοί μαζικοί φορείς και νεολαία. «Είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας ο εκπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης, και συνεχίζει: «Δεν ξεχνούμε τους βομβαρδισμούς χιλιάδων αθώων, τη διχοτόμηση και τα δεινά της Κύπρου, τον βρώμικο και καταστροφικό ρόλο της βάσης στη Σούδα, δε θέλουμε και δε δεχόμαστε τα παιδιά μας να στέλνονται αλλού για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, πιστεύουμε στην ειρήνη, στη φιλία και στη συνύπαρξη των λαών χωρίς προστάτες και εξάρτηση».

Ο Αμερικανός πρέσβης στις 11 το πρωί είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τον υποδέχτηκε με ιδιαίτερες τιμές και μπόλικη αστυνομοκρατία, μάλιστα, όπως είπαν και οι ίδιοι, στους διαδηλωτές είχαν πάρει ρητές εντολές να μην επιτρέψουν σε κανέναν να πλησιάσει κοντά στο Δημαρχείο. Ετσι, όταν οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα θέλησαν να ανοίξουν το πανό τους μπροστά από το Δημαρχείο, τους απαγορεύτηκε με τρόπο βίαιο και προκλητικό.

Αστυνομία και Λιμενικό είχαν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της επίσκεψης. Τα μέτρα ασφαλείας είχαν συζητηθεί το προηγούμενο βράδυ σε προγραμματισμένη σύσκεψη που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των αστυνομικών διευθυντών, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρέσβης θα επισκεφθεί και το Ρέθυμνο και τα Χανιά. «Ο επισκέπτης μας είναι στόχος υψηλού κινδύνου και γι' αυτό θα λάβουμε όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματικός. Μόνο που δε μας είπε από ποιους κινδυνεύει ο Αμερικανός πρέσβης. Μήπως από τον ελληνικό λαό και τους διαδηλωτές που όπου και αν έχει πάει τον έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο; Ας φύγει λοιπόν και αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί και μαζί ας φύγουν και τα τσιράκια τους, που με τόση υποτέλεια δέχονται τους φονιάδες των λαών στον τόπο μας.

Χαρακτηριστικός της υποτέλειας και του ραγιαδισμού των τοπικών εκπροσώπων ήταν ο διάλογος του Αμερικανού πρέσβη με τον δήμαρχο του Ηρακλείου, κ. Ασλάνη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίλερ κυνικά και ειρωνικά είπε: «Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, όταν πριν από 20 χρόνια διαδηλώνατε εσείς ενάντια στην αμερικανική πολιτική και σήμερα μας δέχεστε». Βέβαια, πιο προκλητική ήταν η απάντηση του δημάρχου, ο οποίος, θέλοντας να δικαιολογηθεί, είπε πως από τότε η πολιτική των ΗΠΑ έχει αλλάξει! Δηλαδή, δε μας είπε ο κ. Ασλάνης προς ποια κατεύθυνση έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική, προς όφελος των λαών, της χώρας μας ή μήπως των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου;

Οση ώρα πραγματοποιούνταν η συνάντηση οι διαδηλωτές δεν έπαψαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών», «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας».

Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με την Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών, Στέλιος Ορφανός, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή, που όχι μόνο δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Ηρακλείου για την επίσκεψη, αλλά δέχτηκε να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο Τόμας Μίλερ πριν φθάσει στο Δημαρχείο της πόλης είχε συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Θ. Καρούτσο, ενώ μετά το Δημαρχείο επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Ερευνας. Το βράδυ ο Αμερικανός πρέσβης γευμάτισε με επιχειρηματίες της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 4ήμερη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Κρήτη συνδέεται με τα γενικότερα μέτρα ασφαλείας που ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά και με... μπίζνες στις οποίες δίνουν ιδιαίτερο βάρος ενόψει του 2004.

Στο πόδι το Ρέθυμνο

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή, Τόμας Μίλερ, σήμερα στο Ρέθυμνο, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου κηρύσσει ανεπιθύμητο τον τοποτηρητή των φονιάδων των λαών στη χώρα μας και στο νησί. «Η παρουσία του στον τόπο μας αποτελεί πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα των Ρεθυμνιωτών. Αποτελεί προσβολή στο αίσθημα φιλίας και σεβασμού που νιώθουμε προς τους άλλους λαούς και στα δικαιώματά τους, δικαιώματα που τα αφεντικά του επισκέπτη καταπατούν με κυνισμό. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη οι φονιάδες των λαών έκαναν και κάνουν τραγικά αισθητή την εγκληματική τους δραστηριότητα. Στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν οι πληγές και το αίμα αποτελούν τραγικό παρόν. Οι λαοί του Βιετνάμ, της Κορέας, της Κούβας, του Ιράκ, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής δοκίμασαν και δοκιμάζουν τις συνέπειες της άμεσης ή έμμεσης παρουσίας τους. Ο ιαπωνικός λαός πληρώνει ακόμα τα επακόλουθα του εγκλήματος της ατομικής βόμβας. Ο ελληνικός λαός πάνω από μισό αιώνα, από το 1947, με τη συνενοχή των ντόπιων ξενόδουλων κυβερνήσεων, πληρώνει με το αίμα και τον ιδρώτα του την κακοποιό δραστηριότητά τους στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την κακοποιό ιμπεριαλιστική δραστηριότητα εκπροσωπεί ο σημερινός "επισκέπτης" στη χώρα μας, στην οποία με την ανοχή της κυβέρνησης συμπεριφέρεται σαν επικυρίαρχος. Γι' αυτό και ο λαός μας τον "υποδέχεται" όπου πάει με αισθήματα απέχθειας. Με τέτοια αισθήματα τον "υποδέχονται" και οι Ρεθυμνιώτες».

Ανακοίνωση επίσης εξέδωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση Ρεθύμνου της ΚΝΕ, καταδικάζοντας την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, στο Ρέθυμνο. «Η νεολαία δεν ξεχνά τις βάρβαρες επιθέσεις των Αμερικανών τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη, όπου στο βωμό του ιμπεριαλισμού κύλησε το αίμα χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Αυτοί που θεωρούν τρομοκράτες τους λαούς, την ίδια στιγμή που οι νέοι αγωνίζονται καθημερινά για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά και στη ζωή, είναι αυτοί που καθημερινά σπέρνουν το θάνατο με βόμβες ουρανίου σε συνδυασμό με την προσπάθεια καταδυνάστευσης της νεολαιίστικης συνείδησης με υποκατάστατα ζωής, τα ναρκωτικά. Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια του δήθεν "ελεύθερου κόσμου τους". Είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας. Καλούμε τους νέους να γυρίσουν την πλάτη με εμφανή τη δυσαρέσκεια και την απέχθεια στον εκπρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρέσβης πρόκειται στο Ρέθυμνο να συναντηθεί με τοπικούς φορείς της πόλης και μετά θα μεταβεί στα Χανιά όπου και θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ