Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Το σκάνδαλο

Πάντα πίστευα πως δεν υπάρχει πιο πληκτική κατάσταση από αυτήν του ατάλαντου αστού. Συνήθως ο αστός μού είναι αδιάφορος όσον αφορά τη σταθερή αναρρίχησή του στο κράτος μέσω της αγίας οικογένειας.

Ακριβώς έτσι συνέβη στην περίπτωση του καθηγητή Γιώργου Βέλτσου. Στο ξεκίνημά του, το οικείο περιβάλλον του έβαλε λυτούς και δεμένους να καλλιεργήσουν τις γνωριμίες εκείνες που θα παρείχαν ασυλία σε ό,τι αταξία θα έκανε το «παιδί». Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, την αγωνία του να βρίσκεται στις παρυφές της δημοσιότητας, την οποία εξάλλου έχουν πολλοί. Ολα πήγαιναν ρολόι έως ότου ξύπνησαν μέσα του κάποιες επιθυμίες.

Αλήθεια, η ιδιότητα του καθηγητή δε φτάνει; Οχι φαίνεται. Καλό το κύρος, αλλά είναι μακριά από την αθανασία, που μόνο η τέχνη παρέχει, όταν βέβαια έχεις ταλέντο.

Και εγένετο θαύμα. Ο συμμαθητής του έγινε πρωθυπουργός. Από τότε άλλαξε ο καθηγητής συμπεριφορά. Επαιξε μες στην εξουσία, ταλέντο δεν υπήρχε, οπότε αποφάσισε να γίνει πρόεδρος στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Και τράβηξε κατά τον πρωθυπουργό...

Ο συμμαθητής του του είπε να γίνει ό,τι θέλει και τον έστειλε στον Βενιζέλο. Ο τελευταίος έκανε μια γρήγορη στέψη δίχως σκέψη, παραβιάζοντας τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Το σκάνδαλο που προέκυψε έχει αριθμό 2557 ΦΕΚ αρ. 271 (24/12/1997) με θέμα «Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης», που ρητά απαγορεύει όχι μόνο στον κάθε καθηγητή Βέλτσο να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής (επειδή δε διδάσκει λογοτεχνία), αλλά και στα φιλαράκια του, που κατά έναν παράξενο τρόπο δεν είχαν κι αυτοί καμία σχέση με το αντικείμενο.

Είναι να γελάς με την αγία οικογένεια, τους φωτισμένους αστούς, που αυτοί κάνουν τους νόμους και μετά τους παραβιάζουν. Ρωτάμε λοιπόν, τι δουλιά έχει η λογοτεχνία να την μπλέκουν σε τέτοιες περιπέτειες. Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τον κάθε ατάλαντο και τις ανασφάλειές του;


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ