Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Την κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετεί η τακτική της δημοτικής αρχής

Επιδόθηκε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο δήμαρχο, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» εκτιμά πως είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η συνεχής κωλυσιεργία στη συζήτηση όλων των μεγάλων οξυμένων προβλημάτων που ταλανίζουν τους Αθηναίους, πολιτική που εξυπηρετεί προφανώς την κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα.

Τα παραπάνω συνάγονται από την επιστολή διαμαρτυρίας που επέδωσε η παράταξη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δ. Αβραμόπουλο, και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, στην οποία υπενθυμίζει σοβαρά θέματα που επανειλημμένα έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και, για τα οποία, ακόμη περιμένει απάντηση από τη δημοτική αρχή.

Τα θέματα είναι η αντισεισμική προστασία του δήμου, τα Ολυμπιακά έργα που αφορούν την πρωτεύουσα, τους ελεύθερους χώρους, τις άδειες στάθμευσης και την κατάσταση που επικρατεί σε πλατείες των σταθμών του ΜΕΤΡΟ.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα η διοίκηση έχει απαντήσει, είτε με με παραπομπή τους σε επόμενες συνεδριάσεις, είτε με παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε με συγκρότηση υπηρεσιών που σπάνια λειτουργούν.

Η επιστολή διαμαρτυρίας της Συμπαράταξης, που διανεμήθηκε σε όλους τους συμβούλους στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης κατ' επανάληψη έχουμε θέσει πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα τόσο μέσα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με έγγραφά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Η αντισεισμική προστασία στο Δήμο Αθήνας και οι ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει, με βάση μελέτη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και ομάδας του Πολυτεχνείου. Το ειρωνικό είναι ότι αυτή η μελέτη έχει γίνει μετά από παραγγελία του δήμου και έχει παραδοθεί σε αυτόν από το 1997!
  • Τα Ολυμπιακά έργα στο Δήμο Αθήνας, τα αιτήματα της ΑΘΗΝΑ 2004 ΑΕ και οι επιπτώσεις τους. Παρότι δεν ήρθε μέχρι σήμερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προωθήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου κατεπείγουσα συζήτηση στα Διαμερισματικά Συμβούλια για να αποφασίσουν και να διαθέσουν εν λευκώ δημοτικούς χώρους για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!
  • Μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην υπεράσπιση και αναβάθμιση Ελεύθερων Χώρων (Θων, Θερμίδα, Κουντουριώτικα, Μηναΐδη Φωτιάδη, 22 στρ. Ν. Κόσμου, οικόπεδο πίσω από την Αμερικανική Πρεσβεία, κ.ά.) χώρων πρασίνου (Ριζάρη, Π. Αρεως, Γουδί, Αττικό Αλσος, Λυκαβηττός - ΟΔΕΠ κ.ά.) και χώρων ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας (προσφυγικές κατοικίες, ναΐσκος Αγ. Νικολάου στο Θων, κλπ.).
  • Οι διαδικασίες και ο έλεγχος έκδοσης και άρσης των αδειών για θέσεις στάθμευσης, με συγκεκριμένες μάλιστα ονομαστικές καταγγελίες μας για πρώην βουλευτές που συνεχίζουν να διατηρούν τις άδειες θέσεων στάθμευσης (βάσει των στοιχείων του Δήμου).
  • Η κατάσταση σε πλατείες των σταθμών του Μετρό και όχι μόνο, με την πρόχειρη έως ανεπαρκή φύτευση, την κακή συντήρηση και τον ελλιπή φωτισμό.


Απέναντι σε αυτά και πολλά ακόμα ζητήματα που έχουμε θέσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η τακτική που ακολουθείται από τη Δημοτική Αρχή και έχει παγιωθεί πλέον είναι:

  • Παραπομπή τους σε επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς ποτέ να μπαίνουν προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.
  • Παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων δε μας δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις ή αρνούνται να μας δώσουν ακόμα και τα έγγραφα που τους ζητούμε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πολεοδομία (π.χ. για το ΘΩΝ, το Ριζάρη, το Π. Αρεως).
  • Συγκρότηση Διαπαραταξιακών Επιτροπών, που όμως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δε λειτουργούν ποτέ (π.χ. για τα Προσφυγικά, για το Θων, για τα κυκλοφοριακά προβλήματα όταν έρχονται επίσημοι στην πόλη κλπ.)».
«Μόνιμα... προς συζήτηση»

Σημειώνεται παρακάτω στην επιστολή διαμαρτυρίας: «Το αποτέλεσμα αυτής της παρελκυστικής τακτικής, που εν τέλει αποτελεί πολιτική της Δημοτικής Αρχής, είναι να προωθούνται από την πλειοψηφία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και κατ' επέκταση στο Δήμο, κυρίως θέματα "βιτρίνας", δημοσίων σχέσεων και προβολής της Δημοτικής Αρχής (φιέστες, κάγκελα, απονομή μεταλλίων κλπ.) και ποικιλόμορφων "δραστηριοτήτων" του Δήμου, ενώ μένουν μόνιμα... προς συζήτηση μια σειρά σοβαρότατα θέματα που αφορούν στην υποδομή της πόλης, στο περιβάλλον και τη σωτηρία των τελευταίων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, στην αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης που ασφυκτιούν, στην αγωνιστική διεκδίκηση χρωστούμενων και νέων πόρων από την κυβέρνηση, στην ουσιαστική παρέμβαση του Δήμου σε έργα που γίνονται ερήμην του ή με την ανοχή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι:

  • Η τσιμεντοποίηση του ΘΩΝ στην περιοχή των Αμπελοκήπων που ασφυκτιά από την πυκνή δόμηση, το νέφος και το κυκλοφοριακό.
  • Η επέκταση των αυθαίρετων του Πανελληνίου στο Π. Αρεως, παρότι υπάρχουν πέντε αποφάσεις κατεδάφισής τους.
  • Οι αυθαιρεσίες στην Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, που οδήγησαν στο χάος την περιοχή του Θησείου.
  • Η μετατροπή αναγκαίων έργων, όπως είναι ο προαστιακός, σε εφιάλτη για τους κατοίκους των περιοχών από όπου προγραμματίζονται να περάσουν.
  • Η προώθηση μιας σειράς ακόμα έργων για το 2004 σε χώρους πρασίνου, όπως είναι το πένταθλο και άλλες εγκαταστάσεις στο Γουδί και μια σειρά υπογείων γκαράζ κάτω από αλσύλλια (π.χ. πλατεία Παναθηναίων κλπ.), με προφανή κίνδυνο την απώλεια και των τελευταίων πνευμόνων ψηλού πρασίνου στην Αθήνα που ασφυκτιά!

Η άρνηση ή η εσκεμμένη "αδυναμία" του δήμου να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για απαλλοτριώσεις. Ούτε 600 εκατ. για την απαλλοτρίωση της υπόλοιπης Θερμίδας δε δίνουν, όταν έδωσαν πάνω από 350 εκατ. για την πρωτοχρονιάτικη γιορταστική φιέστα στο Σύνταγμα.

Η αποθράσυνση των μεγαλοεργολάβων κερδοσκόπων, οι οποίοι όχι μόνο εποφθαλμιούν τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, αλλά επανέρχονται απειλητικά ακόμα και στο Ριζάρη, παρά τη θετική για το πράσινο και τους κατοίκους απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση του ΔΣ

Και η επιστολή καταλήγει: «Η Συμπαράταξη θεωρεί ότι η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου ως οργάνου συλλογικών αποφάσεων είναι σε τελευταία ανάλυση πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, που εξυπηρετεί προφανώς την κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα. Χαρακτηριστικό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι η περίπτωση του ΘΩΝ, όπου, μέσα από μια σειρά αναβολές, αμφιταλαντεύσεις, παραποιήσεις αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και παρακάμψεών του, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση, δόθηκε το "πράσινο φως" στην τσιμεντοποίηση του χώρου και μάλιστα με μια οικοδομική άδεια που έχει εξόφθαλμα "κενά".

Η Συμπαράταξη, αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την αντιμετώπιση αυτής της τακτικής της δημοτικής αρχής, επισημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημοσιοποίηση αυτής της κατάστασης όπως και κάθε θέματος που έχουμε θέσει ή θα θέσουμε από εδώ και πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ