ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Αγωνιζόμαστε για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την «ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων» στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση της έκθεσης που ετοιμάζει ο Βρετανός ευρωβουλευτής με θέμα «Ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας, στρατηγική και αποτέλεσμα», σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, αφού σημείωσε τη σημασία αυτής της έκθεσης για την περίοδο που ζούμε, τόνισε ότι είναι σαφής ο προσανατολισμός του εισηγητή: Ενίσχυση αυτής της συνεργασίας για ξαναμοίρασμα των αγορών από κοινού με τις ΗΠΑ, χωρίς να παίρνει υπόψη του τους κινδύνους που προκαλεί για ολόκληρη την ανθρωπότητα η πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.

Ο Στρατής Κόρακας εξέφρασε την αντίθεσή του στην άποψη του εισηγητή ότι και αν ακόμα η ΕΕ δεν μπορέσει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της ανάλογα με τις αυξήσεις των ΗΠΑ, θα πρέπει να βρει τους τρόπους να καλύψει την καθυστέρηση, εκσυγχρονίζοντας τη διατλαντική ατζέντα 1995 και να αποδείξει έμπρακτα ότι η ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση από την άποψη της στρατιωτικής παρουσίας της στον κόσμο.

«Ο εισηγητής», κατήγγειλε ο Στρ. Κόρακας, «ζητά τον εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την παρουσία του σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και την ένταση του κυνηγητού των εξοπλισμών, χωρίς να κάνει τον κόπο να μας πει ποιος είναι ο εχθρός, αφού είναι πια προφανές ότι είναι γελοίος ο ισχυρισμός πως όλη αυτή η εκστρατεία γίνεται "για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας". Καταλαβαίνουμε πια όλοι όσοι θέλουμε να καταλάβουμε, ότι η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν και πριν από όλα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και, κυρίως, αν σταματήσουν οι ιμπεριαλιστές να την ενισχύουν, οργανώνοντας οι ίδιοι τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες, για να τις αξιοποιήσουν στη συνέχεια για τους δικούς τους σκοπούς.

Εκτιμούσαμε ότι οι ΗΠΑ, και όχι μόνο, θα αξιοποιούσαν το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη ως πρόσχημα για να επέμβουν στρατιωτικά και να ελέγξουν στρατηγικής σημασίας περιοχές, να εντείνουν το κυνηγητό των εξοπλισμών και να χτυπήσουν στις ίδιες τις ΗΠΑ και στις χώρες μας τις κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας αυτές αποδείχτηκαν πολύ πιο πίσω από αυτά που ζούμε σήμερα: Πόλεμο κατά του Αφγανιστάν για τον έλεγχο της περιοχής, ένταση των εξοπλισμών με πρωτοφανή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, διακήρυξη της πρόθεσης να κηρύξει τον πόλεμο κατά του "άξονα του κακού" (Ιράκ, Ιράν, Β. Κορέα) και να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων 5 χωρών, δραστική περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών κλπ. Πρόκειται για κατάσταση που πριν μερικές δεκαετίες θα προκαλούσε γενικό ξεσηκωμό και που σήμερα γίνεται προσπάθεια, μέσα από μια τρομερή εκστρατεία παραπλάνησης της κοινής γνώμης, να γίνει αποδεκτή χωρίς αντίσταση. Φυσικά, οι λαοί δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούν και απόδειξη είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η γνώμη μου είναι, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει έκθεση για τις διατλαντικές σχέσεις, που θα αποκρύπτει αυτά τα τραγικά γεγονότα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, μια έκθεση που σέβεται τα αισθήματα των λαών μας και υπηρετεί τα συμφέροντά τους, θα 'πρεπε να ζητά οι διατλαντικές σχέσεις να αναπτυχθούν σε μια διαμετρικά αντίθετη βάση: Τερματισμό του κυνηγητού των εξοπλισμών, καταστροφή των πυρηνικών όπλων (έτσι μόνο μπορείς να απαιτείς από τους άλλους να μην αποκτήσουν τέτοια όπλα), διάλυση των στρατιωτικών συνασπισμών και όχι δημιουργία νέων επιθετικών μέσων, όπως ο ευρωστρατός, εφαρμογή μιας πολιτικής ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας με διασφάλιση του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους εγώ και το κόμμα μου, το ΚΚΕ, αλλά και οι φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις είμαστε αντίθετοι με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αγωνιζόμαστε για τη διάλυσή τους».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ
Αποφασίστηκε η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το σχετικό ψήφισμα

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ψήφισμα για τη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έκφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΕ, πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, της ιδιωτικοποίησης και της φιλελευθεροποίησης. Οι κινητοποιήσεις δίνουν μήνυμα αισιοδοξίας, δείχνουν ότι το λαϊκό κίνημα εντείνει την πάλη του για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από τη μεριά τους, οι ηγέτες της ΕΕ διακήρυξαν ότι η φτώχεια και η ανεργία θα αντιμετωπιστούν με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μείωση των κρατικών ενισχύσεων, αύξηση της απασχολησιμότητας, ευελιξία της εργασίας, ενώ δεν παράλειψαν να διατυπώσουν στόχους για επίσπευση της μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια μέχρι το 2010. Αυτό είναι το περίφημο «κοινωνικό μοντέλο», που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σε πλήρη απασχόληση, ενώ θα κάνει την ΕΕ την πλέον δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία παγκόσμια.

Οι μεταξύ τους αντιθέσεις εμπόδισαν, σ' αυτή τη φάση: την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμπνοια όμως έδειξαν για την Ανατολή, δηλώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάνοντας φιλικές συστάσεις καλής συμπεριφοράς προς το Ισραήλ. Ενοχη ήταν η σιωπή τους απέναντι στις αμερικανικές απειλές κατά του Ιράκ και στα σχέδια ανάπτυξης νέων πυρηνικών όπλων. Εντονη ήταν η ανυπομονησία τους για ρύθμιση των εκκρεμοτήτων του "ευρωστρατού", για να πάρουν από το NATO τη σκυτάλη στην ΠΓΔΜ.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί υμνολόγιο της αντιλαϊκής πολιτικής και γι' αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το καταψηφίσαμε».

Για τον Γιάννη Ζέβγο

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γιάννη Ταλαγάνη - Ζέβγου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος της μετα-Βάρκιζας εποχής στις 20-3-1947, η οποία θα γίνει αύριο Κυριακή 24 του Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010-8234.296 και 010-8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ