ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΕΚΑΒ
Αυξήθηκε 268,2% το κόμιστρο για το ΙΚΑ!

Απόφαση της κυβέρνησης στα μουλωχτά, που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1.1.2002

Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται υποκριτικά ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης την ίδια ώρα στα μουλωχτά μεγαλώνει τα χαράτσια που τους έχει επιβάλει για την ώρα της ανάγκης.

Ετσι, λοιπόν, σχεδόν τετραπλασίασε για το 2002 το ποσό που θα πληρώσει το ΙΚΑ στο ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές των βαρέως ασθενών με αεροπορικά και πλωτά μέσα. Αντί το ΙΚΑ να πληρώσει 194,248 εκ. δραχμές θα πληρώσει 715,312 εκ. δραχμές σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και των υφυπουργών Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου και Υγείας Εκτ. Νασιώκα, που υπέγραψαν στις 11.3.2002 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 318 της 15.3.2002.

Το «ταξίμετρο» στις αεροδιακομιδές για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία καθιερώθηκε πριν δυο χρόνια με κοινή απόφαση των -τότε -υφυπουργών Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, Εργασίας Φ. Ιωαννίδη και του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα (ΦΕΚ 313/10.3.2000). Η απόφαση εκείνη προέβλεπε τη σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, στον οποίο θα κατέβαλαν επιχορήγηση τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το ΙΚΑ η επιχορήγηση ορίστηκε σε 0,03% επί του συνόλου των δαπανών για παροχές ασθένειας σε είδος. Με την τελευταία απόφαση το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 0,1% από την 1.1.2002.

Για το 2002 οι δαπάνες για παροχές ασθένειας σε είδος στο ΙΚΑ προϋπολογίστηκαν σε 715,312 δισ., ενώ για το 2001 εκτιμούνται σε 647,248 δισ. Ετσι, λοιπόν, ενώ πέρυσι η συμμετοχή του ΙΚΑ ήταν 194,248 εκ. δραχμές (ποσοστό 0,03%) για το 2002 διαμορφώνεται σε 715,312 εκ. δραχμές (ποσοστό 0,1%). Πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση κατά 268,2%!

Για τα υπόλοιπα Ταμεία ισχύει το παλιό ποσοστό επί του συνόλου των δαπανών περίθαλψης που έχει ως εξής: ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) 0,03%. ΟΓΑ 0,21%. ΤΑΞΥ 0,15%. ΤΥΔΚΥ 0,04%.

Δημόσιο 0,35% επί των εγγεγραμμένων κατ' έτος πιστώσεων, για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του.

Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς σε ποσοστό 0,05% επί του συνόλου των δαπανών περίθαλψης.

Συνολικά κάθε χρόνο γίνονται περίπου 3.000 αεροδιακομιδές και το 95% προέρχεται απ' τη νησιωτική Ελλάδα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πλωτό τείχος για τη Ζώνη

Πλωτό τείχος από λάντζες, ρυμουλκά, πλωτούς γερανούς και μαούνες θα στηθεί αύριο Πέμπτη στις 7 το πρωί στην μπούκα του λιμανιού του Πειραιά, κλείνοντας μέχρι τις 10 τη διέλευση κάθε πλοίου από και προς το λιμάνι.

Ο τρίωρος συμβολικός αποκλεισμός του λιμανιού αποτελεί την πρώτη κοινή αγωνιστική κινητοποίηση του μετώπου που έχουν συγκροτήσει δεκάδες φορείς, για να σώσουν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από το «λουκέτο» που της επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργού Πολιτισμού να χαρακτηρίσει τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας αρχαιολογική ζώνη Α', δηλαδή περιοχή υψίστης προστασίας όπως είναι η Ακρόπολη!

Χτες το μεσημέρι, έγινε νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στο Πνευματικό Κέντρο Περάματος. Στο αγωνιστικό μέτωπο συμμετέχουν όλα τα σωματεία των εργαζομένων της Ζώνης και οι εργοδοτικές Ενώσεις οι δήμοι της περιφέρειας του Πειραιά, τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Σαλαμίνας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, καθώς και οι Ενώσεις των ιδιοκτητών λαντζών, πλωτών γερανών, ρυμουλκών, φορτηγίδων και άλλων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τη στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος ενώ είχε αναλάβει τη δέσμευση να ανακοινώσει στις αρχές του Μάρτη τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της Ζώνης, όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα, αλλά αρνείται να πάρει θέση και απέναντι στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος και ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου κ. Βρεττάκος.

Οσον αφορά τα οργανωτικά μέτρα που πάρθηκαν για την αυριανή κινητοποίηση αποφασίστηκε ότι στις 6 το πρωί θα αναχωρήσουν τα πλωτά μέσα ταυτόχρονα από κεντρικό σημείο της Ζώνης στο Πέραμα, τη Γερμανική Σκάλα και το μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο σκάφη να αποπλεύσουν και από το μόλο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Στα σκάφη θα επιβαίνουν οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, των μεταλλουργικών επιχειρήσεων του Πειραιά και δημότες.

Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη του Χρ. Σταμούλου

Πολιτική εκδήλωση μνήμης και τιμής στο σύντροφο Χρ. Σταμούλο, διοργανώνει η ΚΟΒ ΟΑΣΑ του ΚΚΕ, την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απρίλη και ώρα 5 μ.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου

Στις κάλπες του σωματείου τους προσέρχονται οι μεταλλεργάτες την Κυριακή 31 Μάρτη 2002, από τις 10 π.μ. - 5 μμ. Τις επόμενες μέρες, από Δευτέρα 1 Απρίλη μέχρι και Παρασκευή 5 Απρίλη, θα προσέρχονται στο συνδικάτο, στο ΕΚΑ από τις 3 μμ -8 μμ.

Ολες αυτές τις μέρες, συνδικαλιστές του συνδικάτου μετάλλου εξορμούν σε χώρους δουλιάς και τονίζουν την ανάγκη στους μεταλλεργάτες να προσέλθουν στις κάλπες, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το συνδικάτο, ώστε ν' αντεπεξέλθει στα «δύσκολα» που βρίσκονται μπροστά στους εργαζόμενους από την αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Στάση εργασίας των εργαζομένων στους δήμους

Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ως ένα πρώτο βήμα απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργατικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού ωραρίου.

Οι εργαζόμενοι επανέρχονται με 24ωρη απεργία στις 29 Μάρτη, οπότε και θα πραγματοποιήσουν εκ νέου πορεία στο υπουργείο και 48ωρη στις 3 και 4 του Απρίλη. Σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν αντίστοιχες πορείες και συγκεντρώσεις.

Αρχίζει σήμερα το συνέδριο της ΟΣΥΠΑ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τους εργαζόμενους σ' αυτή, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 8ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ).

Στο συνέδριο της ΟΣΥΠΑ, οι εργασίες του οποίου λήγουν μεθαύριο Παρασκευή, με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέων οργάνων και αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) προσέρχεται με αυξημένο αριθμό συνέδρων, σε σύγκριση με το προηγούμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας, που συγκλήθηκε το Μάρτη του 2000.

Για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο, σημαντικές ευθύνες βαρύνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα τις πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να ανατραπεί αυτός ο επιζήμιος συσχετισμός που επικρατεί σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα και καλεί τους εργαζόμενους να αναλάβουν αυτό το βαρύ καθήκον και να αναδείξουν συνδικαλιστικές ηγεσίες αντάξιες των σημερινών απαιτήσεων.

Συνεχίζουν οι συμβασιούχοι

Συνεχίζουν τον αγώνα τους, οι συμβασιούχοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η «αναποφασιστικότητα» της κυβέρνησης, με τις συνεχείς συναντήσεις που δεν προσφέρουν λύσεις, είτε γιατί δε δέχεται τη νομοθετική ρύθμιση, είτε γιατί με την προκήρυξη, παρά τα λόγια, δεν καλύπτονται οι εργαζόμενοι και παραπέμπονται σε άλλους αρμόδιους. Την Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, διοργανώνεται από τους συμβασιούχους, έξω από το χώρο της κατάληψης, καλλιτεχνική εκδήλωση, για συμπαράσταση στον αγώνα τους.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ
Δεύτερη βδομάδα κινητοποιήσεων

Τη δεύτερη βδομάδα διανύει ο απεργιακός αγώνας που έχουν ξεκινήσει από τις 20 του μήνα οι εργαζόμενοι στη σαπουνοποιία «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χτες η εταιρία επέδειξε και πάλι αδιαλλαξία, ενώ σε μαζική συνέλευση που έγινε το μεσημέρι στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Ριτσώνα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα για σήμερα αποφάσισαν στάσεις εργασίας 1 με 2 το μεσημέρι, 3-4 το απόγευμα και 8-10 το βράδυ. Για αύριο Πέμπτη και Παρασκευή θα συνεχίσουν με στάσεις εργασίας 9 με 11 το πρωί, 1 με 2 το μεσημέρι, 3 με 4 το απόγευμα και 8 με 10 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ποσοστό αύξησης 2,5% πάνω από τον πληθωρισμό, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και άλλα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 4 το απόγευμα, έξω από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με άλλα σωματεία στο χώρο του Εμπορίου. Λόγος, η διεκδίκηση της «αργοπορημένης» Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Θα γίνει συνάντηση με τους εργοδότες και οι συνδικαλιστές θα τους εκθέσουν τα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ