ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή ο γιορτασμός

Με παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας θα τιμήσουν οι αγρότες την εξέγερση του Κιλελέρ

Την ερχόμενη Κυριακή 31 Μάρτη, με παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, θα γίνει ο πανελλαδικός γιορτασμός της 92ης επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και στο χώρο της εκδήλωσης θα δοθεί μεγάλη λαϊκή συναυλία με το συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), απευθύνοντας παλλαϊκό αγωνιστικό κάλεσμα για το γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, επισημαίνει: «Τιμή στο ΚΙΛΕΛΕΡ σήμερα σημαίνει: Συνεχίζουμε τον αγώνα των μπλόκων. Ενωμένοι παλεύουμε για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης». Και συνεχίζει: «Οι αγρότες μαζί με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία αγωνίζονται ενωμένοι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει το ίδιο βάρβαρα όλους. Στην ενότητα των λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται η δύναμη που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Το ΚΙΛΕΛΕΡ δεν μπορεί να τιμηθεί με κακοστημένες κυβερνητικές φιέστες, όπου για μια ακόμη φορά θα εξαγγελθούν τα ανύπαρκτα φιλοαγροτικά έργα και η ανύπαρκτη φιλοαγροτική πολιτική. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές και χορτάσαμε πια από τις υποσχέσεις. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την εκτροπή του Αχελώου, τις φετινές εξαγγελίες που δήθεν δε θα υπήρχαν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες στο βαμβάκι ή το γεγονός ότι θα αποζημιώνονταν στο 100% της ζημιάς οι αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό;

Το ΚΙΛΕΛΕΡ δεν μπορεί να τιμηθεί ούτε με δήθεν αγωνιστική συμμετοχή σε αυτές τις κυβερνητικές φιέστες που τις νομιμοποιεί.

Οι αγρότες δεν ξεχνούν ποιοι κάλεσαν και έδωσαν βήμα στα πολυμελή κλιμάκια του υπουργείου Γεωργίας για να επιχειρήσουν τον αποπροσανατολισμό των μικρομεσαίων αγροτών.

Δεν ξεχνούν επίσης ποιοι βάζουν πλάτες για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, νοθεύοντας το περιεχόμενο των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ απηύθυναν στον αγροτικό κόσμο εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ - ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας και ο Φ. Χουλιάρας, μέλος του ΔΣ - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Γ. Πατάκης χαρακτήρισε ως διασπαστική κίνηση την απόφαση κάποιων συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ να «γιορτάσουν» δήθεν αγωνιστικά το Κιλελέρ μαζί με τον υπουργό, την κυβέρνηση και τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ και τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος βγάζει τα συμπεράσματά του από τέτοιες ενέργειες. Υπογράμμισε, επίσης, την ευθύνη αυτών των ίδιων συνδικαλιστών για τη διάλυση των μπλόκων, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είχε ικανοποιήσει κανένα από τα αγροτικά αιτήματα του πρόσφατου αγροτικού ξεσηκωμού, σημειώνοντας ότι αλλιώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα για τους αγρότες, αν τα τρακτέρ παρέμειναν στα μπλόκα, όπως άλλωστε είχαν προτείνει και παρέμειναν σταθεροί σ' αυτό οι συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές. Και επισήμανε ότι αυτοί που σήμερα θέλουν να εμφανιστούν ως «μεγάλοι αγωνιστές», είναι οι ίδιοι που «κοίμιζαν» τους βαμβακοπαραγωγούς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το υπουργείο Γεωργίας θα κρατούσε την υπόσχεση πως δε θα βγει εκτός επιδότησης ούτε κιλό βαμβακιού από την παραγωγή εντός ΟΣΔΕ.

Στάση εργασίας αύριο στην ΑΓΝΟ

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες προοπτικές που διαγράφονται ενόψει της απόφασης της ΑΤΕ να προχωρήσει στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Την ώρα που θα γίνεται η κινητοποίηση από τις 6-9 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, με κύριους άξονες τη διατήρηση της συνεταιριστικής οργάνωσης και των κατακτήσεων των εργαζομένων, καθώς και την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Δικάζονται 10 αγρότες

Αναβλήθηκε χτες η δίκη 6 αγροτών

Για τις 3 Δεκέμβρη του 2002 αναβλήθηκε η δίκη 6 αγροτών από τα χωριά Ζάρκο και Γριζάνο Τρικάλων, επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση, η οποία επρόκειτο να γίνει χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων. Συγκεκριμένα, οι αγωνιστές αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια αγροτικής κινητοποίησης στις 25 Οκτώβρη του 1999.

Οι διώξεις, όμως, αγροτών, από το νομό Τρικάλων, που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους, συνεχίζονται. Σήμερα πρόκειται να δικαστούν άλλοι 10 αγρότες του νομού με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών επειδή συμμετείχαν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, που έγινε στις 27 Μάρτη του 1999 στην πόλη των Τρικάλων.

Το Κιλελέρ τούς μάρανε...

«

Γαλάζιο» αλαλούμ και αγώνας δρόμου των εμφανιζόμενων ως κορυφαίων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, προκειμένου να γιορταστεί αγωνιστικά ...το Κιλελέρ στις 31 του Μάρτη, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες.

Χτες η ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ διοργάνωσε μια τοπική σύσκεψη στα Γιαννιτσά, την οποία εκ των προτέρων εμφάνισε ως πανελλαδική περίπου, για να πει πως στις 31 του Μάρτη θα πάει στο Κιλελέρ. Το περασμένο Σάββατο, σε μια «φτωχή» γαλάζια σύσκεψη στις Σέρρες, η οποία επίσης προαναγγέλθηκε ως πανελλαδική, ο Νασίκας δήλωσε πως όλοι ...οι αγρότες πάνε Κιλελέρ. Την ίδια μέρα, βέβαια, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και, βασικά, ο υπουργός Γεωργίας σκοπεύουν να πεταχτούν μέχρι το Κιλελέρ. Τι γίνεται εδώ; Πίττας από τη μία και Κοκκινούλης, Νασίκας και Τσακίρης από την άλλη, θα «τιμήσουν» το Κιλελέρ, από κοινού με την κυβέρνηση, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ; Και τι επιδιώκουν, τελικά, οι «πρωτοκλασάτοι» γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές; Να κάνουν άλλο ένα αντικυβερνητικό δήθεν συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, παρουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης; Ποιους θέλουν να δουλέψουν, ότι έτσι, τάχα, θα λυθούν τα προβλήματα των πολύπαθων αγροτών, εν έτει 2002;

Κι αλήθεια, μετά το κεντρικό πανό που αναρτήθηκε στις 5 του Μάρτη στο Καλλιμάρμαρο στην Αθήνα και το οποίο έλεγε πως «Η ΕΟΚ δίνει λεφτά και προγράμματα, η κυβέρνηση φέρνει φτώχεια και αδιαφορία», σκέφτηκαν οι «ηγήτορες» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ να αναρτήσουν κι ένα πανό στο μνημείο του Κιλελέρ, που να λέει κάτι ...σαν κι αυτό: «Η ΕΟΚ τιμά τη θυσία των κολίγων. Η κυβέρνηση όχι»..;


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ