ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μεγάλο συλλαλητήριο στα Φάρσαλα

Μπλόκα στήνουν σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας σε κομβικά σημεία του νομού. Συλλαλητήριο στις 5 Απρίλη στον Τύρναβο

Και στα Φάρσαλα η απόφαση των αγροτών είναι δεδομένη: Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους
Και στα Φάρσαλα η απόφαση των αγροτών είναι δεδομένη: Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους
Μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλαν οι αγρότες των Φαρσάλων, συμμετέχοντας δυναμικά και μαζικά στο χτεσινό παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στο συλλαλητήριο, που έγινε στην πλατεία Αγοράς των Φαρσάλων, έδωσαν το «παρών» τους πάνω από 1.000 αγρότες με πάρα πολλά τρακτέρ, που διακήρυξαν την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα τη μάχη διεκδίκησης των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων τους, για να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους.

Η μεγάλη αγροτική κινητοποίηση, χτες στα Φάρσαλα, έγινε λίγες μέρες πριν τον πανελλαδικό γιορτασμό της 92ης επετείου του Κιλελέρ, με παναγροτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή στη Λάρισα.

Σήμερα τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν οι αγρότες της Καρδίτσας που θα βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα σε κομβικά σημεία του νομού, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Τα μπλόκα θα στηθούν στις 10 π.μ. στα εξής σημεία: Γεφύρια, Δέλτα Καρδίτσας, Δέλτα Ιτέας, Πάμισο και Πρόδρομο.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες και για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που πραγματοποιούν την Παρασκευή 5 Απρίλη και οι αγρότες του Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου Γενάρη.

Στα Φάρσαλα

Στο συλλαλητήριο στα Φάρσαλα χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι αυτά δημιουργούνται, οξύνονται και πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Και υπερτόνισε την ανάγκη έντασης της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής. Ο Γ. Πατάκης κατήγγειλε, ιδιαίτερα, τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, περί ενιαίας τιμής πώλησης του βαμβακιού.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ψηφίσματος του χτεσινού συλλαλητηρίου στα Φάρσαλα αφορά στα εξής αιτήματα:

  • Να επιδοτηθεί όλη η ποσότητα βαμβακιού εσοδείας 2001, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν 100 ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα.
  • Να μην επιβληθεί κανένας περιορισμός στη βαμβακοκαλλιέργεια για το 2002.
  • Να αλλάξει ριζικά ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ώστε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, καθώς και όλοι οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στους εμποροβιομήχανους να κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα σιτηρά, στο καλαμπόκι και τ' άλλα δημητριακά και ν' αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας. Να καταργηθούν τα νομαρχιακά πλαφόν που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα ήδη ισχνά δικαιώματα καλλιέργειας. Αμεση καταβολή της επιδότησης των δημητριακών για το 2001.
  • Δραστική μείωση του πιστοποιημένου σπόρου στα σιτηρά από 15 κιλά ανά στρέμμα στα 5 κιλά ανά στρέμμα για να περιοριστεί η αισχροκέρδεια των εταιριών σπόρων.
  • Ουσιαστική αποζημίωση των σιτοπαραγωγών και των παραγωγών ψυχανθών που επλήγησαν από την ξηρασία του 2001 και να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί για την ξηρασία του 2000.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της καλλιέργειας ψυχανθών (βίκος, φακές, λαθούρια κ.ά.) μέσω της καθιέρωσης επιδότησης για την καλλιέργειά τους, έτσι ώστε ν' αποχτήσουν εναλλακτικές δυνατότητες οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών για ν' αποκρουστούν τα διατροφικά σκάνδαλα. (Μεταλλαγμένα, διοξίνες, οστεάλευρα κ.ά.).
  • Κατάργηση του κανονισμού για τη βιομηχανική τομάτα, με την κατάργηση του «ορίου» σ' αυτή, αύξηση του πλαφόν παραγωγής, έτσι ώστε να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Επαναφορά αναβαθμισμένης της θεσμικής τιμής στη βιομηχανική τομάτα με αύξηση της επιδότησής της.
  • Η ΑΤΕ να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό, να σταματήσει η παρακράτηση της επιδότησης έναντι χρεών και να παύσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους αγρότες. Να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας με τρόπο ώστε να μπορούν οι αγρότες με βάση το εισόδημά τους να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή των φραγμάτων, όπως του Ενιπέα και όλων των αρδευτικών έργων στο Νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και της νιτρορυπάνσεως όπου υπάρχει.
  • Να επιστραφούν οι κρατήσεις υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές, από 1/1/2000, αφού δεν τα αποδίδουν.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές και οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις που παράγουν τα μέσα και εφόδια για να μην αυξάνουν όταν και όσο θέλουν σπόρους, λιπάσματα, καύσιμα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ανταλλακτικά.
  • Αμεση καταβολή των επιδοτήσεων για το 2001 στα αιγοπρόβατα.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στήνουν μπλόκα οι βαμβακοπαραγωγοί

Τα αγροτικά μπλόκα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Εβρου, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα και σε άλλους νομούς της Β. Ελλάδας. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής τους Επιτροπής βαμβακοπαραγωγοί του Λουδία και του Μικρού Μοναστηριού απέκλεισαν χτες το απόγευμα τη γέφυρα του Λουδία, διαμαρτυρόμενοι για το μεγάλο αριθμό μη επιλέξιμου βαμβακιού.

Στο νομό Εβρου οι βαμβακοπαραγωγοί είναι συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ τους τις τελευταίες μέρες σε τρία σημεία. Στο τελωνείο του Ορμένιου το οποίο απέκλεισαν προχτές για μια και χτες για τρεις ώρες, στην Κορνοφωλιά στην περιοχή Σουφλίου, ενώ πολλοί αγρότες παρέταξαν τα μηχανήματά τους κατά μήκος του δρόμου Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας έξω από τις Φέρρες.

Οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στο δρόμο Ξάνθης - Αλεξανδρούπολης από την προηγούμενη Πέμπτη και διακόπτουν κατά διαστήματα την κυκλοφορία.

Οι αγρότες που συμμετείχαν την προηγούμενη βδομάδα σε συλλαλητήριο στην πόλη της Κομοτηνής, «γύρισαν» την πλάτη στους αγροτοπατέρες όταν τους ανακοινώθηκε ότι οι διαμαρτυρίες τους θα πρέπει να περιοριστούν σε μια απλή παράσταση στις τοπικές αρχές και επέστρεψαν στα χωριά τους για να αυτοοργανώσουν τον αγώνα τους. Στη συνέχεια άρχισε η συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών αγώνα και προγραμματίστηκαν κινητοποιήσεις. Χτες στον εθνικό δρόμο Ξάνθης - Κομοτηνής, στη λίμνη Βιστωνίδα υπήρχαν πάνω από 200 τρακτέρ, ενώ τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα περιόδευαν στα γύρω χωριά καλώντας τους συναδέλφους τους να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο το μπλόκο. Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο από τις 11 μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6-8 το απόγευμα. Τους συγκεντρωμένους επισκέφθηκε την Κυριακή ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.

Συγκέντρωση διοργανώνει η ΠΑΣΥ την Πέμπτη στις 7 μμ στα Κύμινα με θέμα τα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πορεία του αγροτικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ