ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προβληματισμός μετά τη φονική επίθεση στο Ναντέρ...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αναυδη εξακολουθεί να παραμένει η γαλλική κοινή γνώμη μετά την προ τεσσάρων ημερών αιματηρή επίθεση «μανιακού δολοφόνου» στο δημαρχιακό μέγαρο του ήσυχου, μέχρι πρότινος, προαστίου του Παρισιού, Ναντέρ, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δεκαεννιά.

Η αυλαία της συγκεκριμένης επίθεσης με πρωταγωνιστή τον 33χρονο άνεργο Ρισάρ Νταρν, δεν έπεσε με την αυτοκτονία του δράστη (έπεσε μυστηριωδώς προχτές από τον πέμπτο όροφο του αστυνομικού τμήματος στο οποίο κρατούνταν δίχως... να του έχουν τοποθετηθεί χειροπέδες!), καθώς φαίνεται να εξελίσσεται και σε ζήτημα προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψήφιους για την προεδρία της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Πρόεδρος Σιράκ κατηγόρησε χτες τον υπουργό Εσωτερικών, Ντανιέλ Βαϊλάν, πως απέτυχε να τον ενημερώσει εγκαίρως για το αιματηρό δράμα στο δημαρχιακό μέγαρο της Ναντέρ, ενώ με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση δήλωσε ότι το όλο επεισόδιο οδηγεί στο συμπέρασμα «πως το σύστημά μας δε λειτουργεί αφού δεν οδηγεί σε αποφάσεις που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί, όπως ενδεχομένως ο αφοπλισμός ατόμων σε δημόσιους χώρους». Υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν ανταπάντησε στις λοιδορίες του Προέδρου, λέγοντας πως οι αντιδράσεις του Σιράκ πηγάζουν από την αδυναμία του τελευταίου να καπηλευτεί, για προεκλογικούς λόγους, το δράμα της Ναντέρ...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εφιαλτική η κατάσταση για τους σεισμοπαθείς

Ενα μικρό αγόρι στέκεται μπροστά στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τους σεισμούς. Η παροχή βοήθειας στους πληγέντες δυσκολεύει όλο και περισσότερο

Associated Press

Ενα μικρό αγόρι στέκεται μπροστά στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τους σεισμούς. Η παροχή βοήθειας στους πληγέντες δυσκολεύει όλο και περισσότερο
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.---

Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στους χιλιάδες αστέγους, τραυματίες και απομονωμένους σεισμοπαθείς στις δύσβατες περιοχές των χωριών στο Χίντου Κους δυσχεραίνονται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, τονίζουν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής.

Η παγωμένη βροχή που πέφτει στην περιοχή μετατρέπει τους δρόμους σε ποτάμια λάσπης, ενώ απειλεί με διακοπή και τις μεταφορές εφοδίων με ελικόπτερα. Η κατάσταση, σύμφωνα με τα λόγια ενός εργαζόμενου σε υπηρεσία βοήθειας, «γίνεται εφιάλτης. Η βροχή ήταν το τελευταίο που μας χρειαζόταν». Οι μετασεισμοί και τα ναρκοπέδια αποτελούν επίσης σημαντικά εμπόδια. Οι προσωρινοί καταυλισμοί με σκηνές που έχουν δημιουργηθεί έξω από την πόλη Ναχρίν, που σύμφωνα με τις πληροφορίες από την περιοχή έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολοσχερώς, στεγάζουν χιλιάδες σεισμοπαθών. Στην περιοχή έχουν φθάσει 120 ξένοι στρατιώτες από την Καμπούλ και ένα κονβόι οχημάτων που μετέφεραν φάρμακα.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για κάπου 800 νεκρούς και 500 σοβαρά τραυματισμένους. Αρχικώς Αφγανοί αξιωματούχοι υπολόγιζαν ότι ο απολογισμός θα ξεπερνούσε τα 3.000 θύματα. Η κύρια ανησυχία της προσωρινής κυβέρνησης, των υπηρεσιών του ΟΗΕ, των οργανώσεων βοήθειας και των ξένων στρατιωτών είναι η ασφαλής μεταφορά τροφίμων και πόσιμου νερού στην περιοχή. Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια στην περιοχή σε 100.000.

Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί των «χορηγών» της λόγια τζίργκα, του «μεγάλου συμβουλίου» που θα εκλέξει την επόμενη «μεταβατική» κυβέρνηση, η οποία θα διαδεχτεί αυτήν του Χαμίντ Καρζάι για 18 μήνες, ώσπου να κηρυχτούν εκλογές, και στο οποίο αναμένεται να παραστεί και ο έκπτωτος μονάρχης Ζαχέρ Σαχ. Το υπουργείο Ανάπτυξης στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αμέσως 3 εκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση της λόγια τζίργκα.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν δεν υπήρχε κάτι καινούριο, αλλά μια διερεύνηση του ενδεχομένου ένας Αμερικανός στρατιώτης να σκοτώθηκε «από φίλια πυρά».

Στο Πακιστάν

Μια μάλλον ενδιαφέρουσα εξέλιξη όμως σχετικά με τις αμερικανικές «ανησυχίες» σχετικά με την Αλ-Κάιντα και την «μεταφορά» της δράσης ομάδων ή συμπαθούντων της οργάνωσης στο Πακιστάν, χώρα της οποίας το «μη απαραίτητο» διπλωματικό προσωπικό και τους συγγενείς των διπλωματών αποφάσισε να αποσύρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απόφαση άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με την αποχώρηση των περίπου 100 από τα συνολικά 250 πρόσωπα που αφορά. Αφορμή ήταν η επίθεση αυτοκτονίας σε Αγγλικανική εκκλησία που είχε πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους τη σύζυγο και την κόρη Αμερικανού διπλωμάτη.

ΙΤΑΛΙΑ
«Ταξιδιωτική οδηγία» από τις ΗΠΑ

ΡΩΜΗ.-

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι συμπολίτες τους κινδυνεύουν εάν ταξιδέψουν αυτές τις μέρες και εξέδωσαν «ταξιδιωτική οδηγία», με την οποία προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες ότι υπάρχει ενδεχόμενο τρομοκρατικών απειλών εναντίον τους σε 4 ιταλικές πόλεις.

Στην οδηγία αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο επιθέσεων, από ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι Αμερικανοί πολίτες που το Πάσχα θα βρίσκονται στις πόλεις Μιλάνο, Βερόνα, Βενετία και Φλωρεντία και γίνονται συστάσεις να αποφεύγονται οι δημόσιοι χώροι. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι υπάρχει κίνδυνος για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ιταλία.

Ωστόσο, αυτή η «νότα» των Αμερικανών έχει προκαλέσει, το λιγότερο, την οργή των Ιταλών αξιωματούχων, που, θέλοντας και μη, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έλαβε αμέσως έκτακτα μέτρα ασφαλείας γι' αυτές τις πόλεις. Ετσι, στις «ύποπτες» πόλεις αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι δήμαρχοι εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες, τονίζοντας ότι οι πόλεις τους είναι απόλυτα ασφαλείς.

Εκτός από την αγανάκτηση των τοπικών αρχόντων, ανάλογη ήταν και αυτή του υπουργού Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγιόλα, που δήλωσε ότι δεν έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες για τους κινδύνους που αναφέρουν οι Αμερικανοί. Πιο οργισμένος ακόμη, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλησε να καθησυχάσει τους Ιταλούς, αλλά και τους ξένους τουρίστες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το «έργο έχει ξαναπαιχτεί» χωρίς να γίνει τίποτα, αναφερόμενος, σε παρόμοια οδηγία, το Δεκέμβρη, για τη Ρώμη, όταν είχε ανακαλυφθεί σχέδιο επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς απεργία στην IG Metall

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το ενδεχόμενο να γενικεύσει και να παρατείνει τις στάσεις εργασίας που κήρυξε για χτες, εξετάζει το δεύτερο μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο, αυτό των εργαζομένων στη βιομηχανία του μετάλλου IG Metall (2,8 εκατομμύρια μέλη). Ηδη κάλεσε τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες δυτικογερμανικών πόλεων να συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας 1 ώρας που κήρυξε στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, σε μια κινητοποίηση στην οποία προτάσσεται το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να προβλέπει αύξηση μισθών 6,5% σε ετήσια βάση. Πράγμα που οι βιομήχανοι και ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δείχνουν να αποκλείουν με το επιχείρημα ότι «θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», η οποία, σύμφωνα με την κοινή τους άποψη, «προσπαθεί να βγει από την ύφεση».

Ο εκπρόσωπος του IG Metall Κλάους Αϊρλιχ δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις ήταν χτες κλειστές λόγω του Πάσχα των καθολικών. Ο Αϊρλιχ είπε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι στόχος είναι να επηρεαστούν «οι μεγάλοι παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών».

Ο Μάρτιν Κανεγκίσερ, επικεφαλής του Συνδέσμου των Βιομηχανιών του μετάλλου στη Γερμανία, δηλώνει πάντως ότι οποιαδήποτε αύξηση μισθών πάνω από 3% θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη». Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος βρίσκεται σε «δύσκολη θέση», σύμφωνα με αναλυτές, αφού επίκεινται εκλογές το Σεπτέμβρη, δήλωσε στο περιοδικό «Σπίγκελ» ότι «η ελπίδα μου είναι να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς απεργίες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπονομευτεί η ανάνηψη της γερμανικής οικονομίας». Οι Γερμανοί εργοδότες προτείνουν αύξηση μισθών 2% - που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτη. Η IG Metall προειδοποιεί πως θα καλέσει σε μαζικές απεργίες στα τέλη Απρίλη αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Επεισόδια έξω από προσφυγικό στρατόπεδο

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Επιτέλους... ελεύθερη!» φώναξε ματωμένη μια 37χρονη Ασιάτισσα κατορθώνοντας να απεγκλωβιστεί χτες το μεσημέρι απ' το προσφυγικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που βρίσκεται καταμεσής της αυστραλιανής ερήμου ΓΟΥΜΕΡΑ. Λίγα μέτρα μετά την απόδρασή της απ' το στρατόπεδο, η γυναίκα παρ' ολίγον να αιχμαλωτιστεί ξανά απ' τους φρουρούς ασφαλείας του ιδιωτικού κέντρου κράτησης μεταναστών. Ομως, χάρη στην έγκαιρη βοήθεια που της προσέφεραν διαδηλωτές, πολλοί απ' τους οποίους εκείνη την ώρα συγκρούονταν με τους αστυνομικούς, κατάφερε να διαφύγει και να βρει καταφύγιο στον πρόχειρο καταυλισμό των ακτιβιστών... Την ίδια τύχη είχαν άλλοι 19 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν απ' το στρατόπεδο της Γουμέρα...

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια έξω απ' το στρατόπεδο κράτησης προσφύγων στη Γουμέρα που προκλήθηκαν κύρια απ' την καταστολή των αστυνομικών αρχών απέναντι στους αποφασισμένους, να βοηθήσουν ενεργά τους πρόσφυγες, διαδηλωτές... Οι πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, (στην πλειοψηφία τους φοιτητές, κομμουνιστές, αλλά και αρκετοί μέλη μιας πλειάδας άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων), πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη στυγνή μεταναστευτική πολιτική του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ. Οι διαδηλωτές, προσέφεραν καταφύγιο στους 20 πρόσφυγες που κατάφεραν να αποδράσουν, τονίζοντας πως δε θα επιτρέψουν να τους παραδώσουν στους αστυνομικούς παρ' εκτός και εάν η κυβέρνηση δώσει εγγυήσεις για την ελευθερία τους...

Οπως μετέδιδε χτες το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, παρά τη βίαιη απάντηση των αστυνομικών και των φρουρών του προσφυγικού στρατοπέδου, δεκάδες λεωφορεία με διαδηλωτές από πολλές οργανώσεις συνέχιζαν έως νωρίς χτες βράδυ να προσέρχονται έξω απ' το στρατόπεδο ΓΟΥΜΕΡΑ.

Εκπρόσωπος του υπουργού Μετανάστευσης Φίλιπ Ράντοκ, μ' αφορμή τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στο στρατόπεδο Γουμέρα, αρκέστηκε να εκφράσει την «απογοήτευσή του» για τα επεισόδια και ιδιαίτερα... για την «καταστροφή ξένης περιουσίας» (εννοούσε τα συρματοπλέγματα περίφραξης του στρατοπέδου...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ