Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εφιαλτική η κατάσταση για τους σεισμοπαθείς

Ενα μικρό αγόρι στέκεται μπροστά στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τους σεισμούς. Η παροχή βοήθειας στους πληγέντες δυσκολεύει όλο και περισσότερο

Associated Press

Ενα μικρό αγόρι στέκεται μπροστά στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τους σεισμούς. Η παροχή βοήθειας στους πληγέντες δυσκολεύει όλο και περισσότερο
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.---

Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στους χιλιάδες αστέγους, τραυματίες και απομονωμένους σεισμοπαθείς στις δύσβατες περιοχές των χωριών στο Χίντου Κους δυσχεραίνονται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, τονίζουν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής.

Η παγωμένη βροχή που πέφτει στην περιοχή μετατρέπει τους δρόμους σε ποτάμια λάσπης, ενώ απειλεί με διακοπή και τις μεταφορές εφοδίων με ελικόπτερα. Η κατάσταση, σύμφωνα με τα λόγια ενός εργαζόμενου σε υπηρεσία βοήθειας, «γίνεται εφιάλτης. Η βροχή ήταν το τελευταίο που μας χρειαζόταν». Οι μετασεισμοί και τα ναρκοπέδια αποτελούν επίσης σημαντικά εμπόδια. Οι προσωρινοί καταυλισμοί με σκηνές που έχουν δημιουργηθεί έξω από την πόλη Ναχρίν, που σύμφωνα με τις πληροφορίες από την περιοχή έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολοσχερώς, στεγάζουν χιλιάδες σεισμοπαθών. Στην περιοχή έχουν φθάσει 120 ξένοι στρατιώτες από την Καμπούλ και ένα κονβόι οχημάτων που μετέφεραν φάρμακα.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για κάπου 800 νεκρούς και 500 σοβαρά τραυματισμένους. Αρχικώς Αφγανοί αξιωματούχοι υπολόγιζαν ότι ο απολογισμός θα ξεπερνούσε τα 3.000 θύματα. Η κύρια ανησυχία της προσωρινής κυβέρνησης, των υπηρεσιών του ΟΗΕ, των οργανώσεων βοήθειας και των ξένων στρατιωτών είναι η ασφαλής μεταφορά τροφίμων και πόσιμου νερού στην περιοχή. Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια στην περιοχή σε 100.000.

Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί των «χορηγών» της λόγια τζίργκα, του «μεγάλου συμβουλίου» που θα εκλέξει την επόμενη «μεταβατική» κυβέρνηση, η οποία θα διαδεχτεί αυτήν του Χαμίντ Καρζάι για 18 μήνες, ώσπου να κηρυχτούν εκλογές, και στο οποίο αναμένεται να παραστεί και ο έκπτωτος μονάρχης Ζαχέρ Σαχ. Το υπουργείο Ανάπτυξης στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αμέσως 3 εκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση της λόγια τζίργκα.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν δεν υπήρχε κάτι καινούριο, αλλά μια διερεύνηση του ενδεχομένου ένας Αμερικανός στρατιώτης να σκοτώθηκε «από φίλια πυρά».

Στο Πακιστάν

Μια μάλλον ενδιαφέρουσα εξέλιξη όμως σχετικά με τις αμερικανικές «ανησυχίες» σχετικά με την Αλ-Κάιντα και την «μεταφορά» της δράσης ομάδων ή συμπαθούντων της οργάνωσης στο Πακιστάν, χώρα της οποίας το «μη απαραίτητο» διπλωματικό προσωπικό και τους συγγενείς των διπλωματών αποφάσισε να αποσύρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απόφαση άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με την αποχώρηση των περίπου 100 από τα συνολικά 250 πρόσωπα που αφορά. Αφορμή ήταν η επίθεση αυτοκτονίας σε Αγγλικανική εκκλησία που είχε πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους τη σύζυγο και την κόρη Αμερικανού διπλωμάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ