Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
«Εξω οι δολοφόνοι από την Παλαιστίνη»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα

Την ίδια ώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τα παλαιστινιακά εδάφη, τα μέλη της ΚΝΕ, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ), Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας και μέλη άλλων μαζικών φορέων και φιλειρηνικών οργανώσεων σχημάτισαν, χτες, τη δική τους αλυσίδα ειρήνης γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Ηταν η δεύτερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ιντιφάντα που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, και χαρακτηρίστηκε από το αγωνιστικό πάθος και τον παλμό των συγκεντρωμένων.

Στις 6 το απόγευμα τα μέλη της ΚΝΕ και της ΝΔΕ άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Πάρκο Ελευθερίας, ενώ εκεί βρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης απευθύνονταν συνεχώς μηνύματα καταδίκης της βάρβαρης ισραηλινής επίθεσης στον άοπλο παλαιστινιακό λαό και γίνονταν εκκλήσεις προς τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων. «Η ισραηλινή κυβέρνηση λειτουργεί με τις "πλάτες" της αμερικανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Η εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές εναντίον των λαών όλου του κόσμου δίνει το πάτημα στην ισραηλινή ηγεσία να χαρακτηρίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», τόνιζε ο ομιλητής, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνεχώς συνθήματα: «Εξω οι δολοφόνοι από την Παλαιστίνη» και «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Λίγο πριν τις 7 οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν προς την πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ στην κεφαλή της πορείας είχε τεθεί το πανό της ΚΝΕ με το σύνθημα: «Ο παλαιστινιακός λαός έχει στα χέρια του το ισχυρότερο όπλο: Το δίκιο του». Στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Μεσογείων η συγκέντρωση ενώθηκε με την προσυγκέντρωση των μελών της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», που υποδέχτηκαν την πορεία με χειροκροτήματα και συνθήματα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Περίπου στις 7.30 μ.μ. οι διαδηλωτές έφτασαν στην πρεσβεία του Ισραήλ, όπου εκεί ήδη βρίσκονταν Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας καθώς και μέλη άλλων φιλειρηνικών οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνεχώς συνθήματα, χτυπούσαν ταμπούρλα, έκαψαν τη σημαία του Ισραήλ και τα στόματα όλων φώναζαν ρυθμικά: «Ιντιφάντα - Ιντιφάντα». Περίπου στις 8.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, ανανεώνοντας το ραντεβού αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δε δικαιολογείται η ουδετερότητα»

Σε δήλωσή της προς τα ΜΜΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, υπογράμμισε: «Σήμερα δε δικαιολογείται ούτε η ουδετερότητα, ούτε η μεσοβέζικη στάση. Πρέπει αποκλειστικά και μόνο να σταθούμε στο δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού να έχει δικό του κράτος, να φύγουν τα ισραηλινά στρατεύματα, να σταματήσει η επίθεση. Είναι ένα μήνυμα και προς τον ισραηλινό λαό, που βλέπει ότι τα παιδιά του τα στέλνουν σε σφαγή, τα στέλνουν να γίνουν στρατός κατοχής σε έναν γειτονικό λαό, με τον οποίο δεν τους χωρίζει τίποτα». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι οι δύο λαοί «μπορούν να ζήσουν σε δύο χωριστά κράτη με ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ τους» και κάλεσε την «ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την υποκρισία, τα μισόλογα, τις ενδιάμεσες στάσεις και τους ελιγμούς και να μπει σταθερά με το πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Να ευθυγραμμιστεί με τον Πρόεδρο Αραφάτ και τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, να καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση και όχι να παριστάνει τον διαιτητή και το περιστέρι της ειρήνης. Αν θέλει να παίξει τον διαμεσολαβητή πρέπει να πάρει μια σταθερή και αταλάντευτη στάση κατά της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ και υπέρ του παλαιστινιακού λαού».

Σε δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, υπογράμμισε τη συμπαράσταση του κόμματός του στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας «αυτούς που κινούνται υποκριτικά υπονομεύοντας την ειρήνη στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ