ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η απόφαση για το χαράτσωμα των ΕΒΕ

Μέχρι τέλος Απρίλη η υποβολή της «συνάφειας». Σε 6 δόσεις η πληρωμή

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση των αποφάσεών της για «εμβάθυνση» του φορολογικού χαρατσώματος των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Στα πλαίσιο αυτά, υπογράφτηκε και κοινοποιήθηκε η υπουργική απόφαση, του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, για την υποβολήη των δηλώσεων φόρου «συνάφειας». Πρόκειται για την εφαρμογή του λεγόμενου «αντικειμενικού προσδιορισμού» πάνω στο ΦΠΑ και το εισόδημα της τριετίας 1999-2001, την επιβολή δηλαδή αναδρομικών φόρων πάνω σε δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Με τα έσοδα αυτά η κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει τις απώλειες από τις πλουσιοπάροχες φοροαπαλλαγές που χάρισε στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών δηλώσεων, που αποσπώνται με εκβιαστικό τρόπο από τους ΕΒΕ, ξεκινούν από τις 22 Απρίλη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι και τις 29 Απρίλη.
  • Το τελικό χαράτσι που θα προκύψει από την εφαρμογή των «αντικειμενικών κριτηρίων» θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία δόση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η υποβολή των σχετικών δηλώσεων συνάφειας είναι «προαιρετική». Οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή, μεταξύ άλλων σε αμιγώς ελεύθερους επαγγελματίες, σε επιχειρήσεις που έκλεισαν οριστικά πριν από την έναρξη της τρίτης διαχειριστικής περιόδου (δηλαδή πριν από το 2001), και σε επιχειρήσεις που ήταν σε αδράνεια καθόλη τη διάρκεια της τριετίας 1999-2001.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο ... ύψος τους τα «φέσια» και οι πτωχεύσεις στην αγορά

Οι αρνητικές συνέπειες, που έχει η μακροχρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας στην αγοραστική δύναμη (άρα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων) και στον τζίρο των καταστημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, αποτυπώνονται ανάγλυφα στα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) για τις πτωχεύσεις και τα «φέσια» στην αγορά στο πρώτο δίμηνο του 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την ΕΕΤ, προκύπτει ότι, παράλληλα με τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ασκούμενη πολιτική - εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους - και στο χώρο των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, αυξήθηκαν τόσο τα «φέσια» στην αγορά όσο και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέσα στο δίμηνο Γενάρη- Φλεβάρη 2002:

  • Τα «φέσια» στην αγορά αυξήθηκαν κατά 24,3%. Συγκεκριμένα, στις τράπεζες βρέθηκαν απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές αξίας 182,5 εκατ. ευρώ, από 146,8 εκατ. ευρώ που είχαν εντοπιστεί στο αντίστοιχο δίμηνο του 2001. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο φετινό δίμηνο στο ποσό των 149,1 εκατ. ευρώ, από 110,8 εκατ. ευρώ πέρσι (αύξηση 34,6%), ενώ η αξία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών ανήλθε στο ποσό των 33,4 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ πέρσι (μείωση 7,32%).
  • Συνολικά 168 επιχειρήσεις - κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους - χρεοκόπησαν ή δρομολόγησαν τις διαδικασίες πτώχευσης. Συγκεκριμένα, στο φετινό δίμηνο εκδόθηκαν 88 οριστικές αποφάσεις πτώχευσης, ενώ στο ίδιο διάστημα κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης άλλες 80 επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των μικρών ΕΒΕ που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο γιατί δεν αντέχουν άλλο τα βάρη της ασκούμενης πολιτικής, είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών καταγράφει μόνο τις περιπτώσεις εκείνες που ακολουθούν την επίσημη διαδικασία πτώχευσης.
ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη τη Δευτέρα για το φοροχαράτσωμα

Σύσκεψη βιοτεχνών, επαγγελματιών και εμπόρων πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία στελεχών του κινήματος των ΕΒΕ της πόλης που εναντιώνονται στον απαράδεκτο συμβιβασμό της συνδικαλιστικής ηγεσίας (ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ) με την κυβέρνηση για τα νέα φορολογικά μέτρα (ΦΠΑ 99-01 - Ανεξέλεγχτες χρήσεις 93-98).

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετέχουν σωματεία και συνδικαλιστές του χώρου για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου των ΕΒΕ και να καθοριστούν οι μορφές αντίδρασης στη συναίνεση, που αποτελεί διαιώνιση των πιεστικών προβλημάτων των μικρομεσαίων επαγγελματιών, και τρόποι συσπείρωσης και αγωνιστικού προσανατολισμού του κλάδου.

Στο κάλεσμα για τη σύσκεψη καταγγέλλεται η συναίνεση και ο συμβιβασμός που κυριαρχεί στα υψηλά κλιμάκια της συνδικαλιστικής ιεραρχίας, στις πλειοψηφίες των οργάνων. Η στάση αυτή, τονίζεται στο κάλεσμα, «έχει γίνει φιλοσοφία και πρακτική, πράγμα που το συναντάμε στην πόλη μας. Ετσι εξηγείται και η ματαίωση της εδώ κινητοποίησης στις 13 του Μάρτη».

Περιοδεία της ΟΒΣΑ

Περιοδεία ενημέρωσης και ανάδειξης του προβλήματος που δημιουργεί στους βιοτέχνες του Μεταξουργείου το προεδρικό διάταγμα, με βάση το οποίο διώκονται και υποχρεώνονται να μετεγκατασταθούν με πρόσχημα την ανάπλαση της περιοχής, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) την Τετάρτη 3 Απρίλη. Η ΟΒΣΑ καλεί όλους τους βιοτέχνες την ημέρα αυτή στις 3.00 το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο «Στάνλεϋ» στην πλατεία Καραϊσκάκη, απ' όπου θα ξεκινήσει η περιοδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ