ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από τα χαράματα στο πόδι το λιμάνι

Στα βαπόρια η μάχη, στον Ηλεκτρικό η συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί

Καθημερινή μάχη δίνουν πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης στην 24ωρη απεργία, στις 3 Απρίλη, για την Κοινωνική Ασφάλιση. Η απεργιακή κινητοποίηση έχει οριστεί για αύριο στις 10.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Οι εξορμήσεις και οι περιοδείες με το υλικό των σωματείων στους χώρους δουλιάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο το ξημέρωμα. Ταυτόχρονα τα σωματεία και οι εργαζόμενοι έχουν πάρει έγκαιρα μέτρα για την περιφρούρηση της απεργιακής τους κινητοποίησης, ενώ μεγάλο βάρος πέφτει στους ναυτεργάτες, οι οποίοι θα αποτρέψουν κάθε προσπάθεια απόπλου καραβιού από το πρώτο λιμάνι της χώρας. Μάλιστα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με επιστολή τους προς τον Τύπο και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν άδικα οι επιβάτες που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν, ανακοινώνουν ότι η απεργία αρχίζει στις 6 το πρωί της 3ης Απρίλη και λήγει στις 6 το πρωί της 4ης Απρίλη.

Τα σωματεία που καλούν στην απεργία και την κινητοποίηση είναι τα επτά της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, το κλαδικό των εργαζομένων στα ελαιουργοσαπουνοποιεία, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ενωση Λογιστών και το Σωματείο Πρακτικών Συντηρητών Μηχανικών. Επίσης στην απεργία συμμετέχουν τα σωματεία των εργαζομένων στους Δήμους της πόλης στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της αυριανής 24ωρης απεργίας και των συγκεντρώσεων κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα γίνουν στους νομούς της Θεσσαλίας.

Αποφάσεις για την αυριανή απεργία έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια πολλών σωματείων. Την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης έχουν αποφασιστεί συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα.

Στη Λάρισα, όπου μέχρι και χτες κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου και πολλών σωματείων περιόδευσαν σε πάνω από 160 εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πήραν σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους: Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ζαχαροπλαστών, το Σωματείο Τυπογράφων, η Ενωση Λογιστών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΣΕ «Λαρισαϊκός», η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, το Σωματείο Καθαριστριών.

Στην Καρδίτσα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην απεργία συμμετέχουν και τα 50 σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, όπως αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Επίσης, σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πήραν: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, τα Σωματεία Οικοδόμων Μητρόπολης, Παλαμά και Σοφάδων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων «Ιπποτούρ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΣΕ, οι Σύλλογοι Τεχνικών και Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Στη Μαγνησία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού.

Στα Τρίκαλα το Συνδικάτο Οικοδόμων, που πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, διοργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Ολοι στους δρόμους»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν τον αγώνα για το Ασφαλιστικό στα χέρια τους, καθώς οι ηγεσίες των συνδικάτων τους βάζουν πλάτη να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα

«Ολοι στους δρόμους». Με αυτό το μήνυμα - κάλεσμα, απευθύνεται στους τραπεζοϋπαλλήλους η Επιτροπή Αγώνα, που συστήθηκε την περασμένη βδομάδα από συνδικαλιστές και εργαζόμενους στις τράπεζες, προκειμένου να καλύψει το κενό της ΟΤΟΕ στη δράση ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και όχι μόνον.

Η Επιτροπή Αγώνα στέλνει ταξικό χαιρετισμό στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα και στα Συνδικάτα, που απεργούν στις 3 Απρίλη και τονίζει σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα ότι «μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28/3/2002 στα γραφεία της ΟΤΟΕ, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πήραμε την πρωτοβουλία της συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα, για να οργανώσουμε τη δράση μας στους χώρους δουλιάς, προκειμένου να εκφραστεί ένα μαχητικό ρεύμα στον κλάδο μας, που να παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα στις εξελίξεις, καθώς οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συλλόγων και της ΟΤΟΕ, όχι μόνο δε συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και βάζουν πλάτη να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, όπως την άνοιξη του 2001, που αναγκάσαμε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

  • Οχι στο παζάρι του "κοινωνικού διαλόγου".
  • Απόρριψη όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της δεκαετίας του '90.
  • Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούμε δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Το κείμενο υπογράφεται από τους: Α. Αντύπα (ΑΛΦΑ), Θ. Λάπα (ΑΛΦΑ), Μ. Κιάμου (ΑΛΦΑ), Γ. Μαρκάκη (ΑΛΦΑ), Ν. Νικολακάκη (ΑΛΦΑ), Θ. Νικολάκη (ΑΛΦΑ), Α. Μπάφη (Συνταξ. ΙΟΝΙΚΗΣ), Γ. Αθανίτη (ΕΤΕ), Π. Στασινόπουλο (ΕΤΕ), Β. Γιάλια (ΕΤΕ), Δ. Πολίτη (ΕΤΕ), Μπ. Τσάγκριο (ΕΤΕ), Δ. Χρήστου (ΤΥΠΕΤ), Χ. Κακαβά (ΕΜΠΟΡΙΚΗ), Θ. Δριμάλα (ΕΜΠΟΡΙΚΗ), Γ. Λιονουδάκη (ΓΕΝΙΚΗ), Μπ. Κοβάνη (ΓΕΝΙΚΗ), Γ. Βαμβακούση (ΕΛΛΑΔΟΣ) Κ. Κουλούρα (ΕΛΛΑΔΟΣ), Π. Φαρακλό (ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ), Γ. Χιωτέλη (ΕΓΝΑΤΙΑ), Μ. Κονόρτο (ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Γ. Μανωλάκο (ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Γ. Ποντικό (ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Ι. Καριώτη (ΑΤΕ) Α. Μπάμπαλη (ΑΤΕ) και Α. Μπαλού (ΑΤΕ).

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια

Αθήνα - πλατεία Κάνιγγος, 10 π.μ.

Θεσσαλονίκη - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Θριάσιο - πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, 10 π.μ.

Μέγαρα - 10 π.μ.

Κοζάνη - κεντρική πλατεία, 11 π.μ.

Νάουσα - Εργατικό Κέντρο, 9.30 π.μ.

Πολύγυρος Χαλκιδικής - Εργατικό Κέντρο, 6 μ.μ.

Σέρρες - πλατεία Ελευθερίας, 10 π.μ.

Καβάλα - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Αλεξανδρούπολη - Δημαρχείο, 11 π.μ.

Κομοτηνή - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Κοζάνη - κεντρική πλατεία, 11 π.μ.

Ξάνθη - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Λιμένας της Θάσου - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Πτολεμαΐδα - κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

Ζάκυνθος - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Πάτρα - πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ολγας), 10.30 π.μ.

Κόρινθος - Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.

Κιάτο - κεντρική πλατεία, 9 π.μ.

Καλαμάτα - πλατεία 23ης Μαρτίου, 10 π.μ.

Τρίπολη - κεντρική πλατεία Τρίπολης, 10 π.μ.

Κεφαλονιά - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Θήβα - κεντρική πλατεία, 10.30 π.μ.

Λιβαδειά - Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.

Φωκίδα - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Χαλκίδα - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Αλιβέρι - Εργατικό Κέντρο, 9 π.μ.

Λαμία - πλατεία Πάρκου, 7 μ.μ.

Λάρισα - κεντρική πλατεία, 10 π.μ.

Βόλος - πλατεία Ελευθερίας, 7 μ.μ.

Καρδίτσα - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Τρίκαλα - Εργατικό Κέντρο, 9.30 π.μ.

Λασίθι - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Κέρκυρα - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Λευκάδα - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Πρέβεζα - περιοχή Φόρο, 10 π.μ.

Σάμος - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Ικαρία - πλατεία Ευδήλου, 12.30 μ.μ.

Ρόδος - Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Λέσβος - πλατεία Σαπφούς, 10 π.μ.

Λήμνος - λιμάνι της Μύρινας, 10 π.μ.

ΕΛΜΕ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ποιοι απεργούν αύριο

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών, στην αυριανή απεργία συμμετέχουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Βύρωνα - Καισαριανής, Μενιδίου, «Δημήτρης Γληνός», «Κ. Σωτηρίου» και οι Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α' - Γ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιούν διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Το Συντονιστικό καλεί επίσης σε σύσκεψη τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνδικαλιστές του Λεκανοπεδίου την Πέμπτη 4 του Απρίλη, με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Συμμετέχουν στην απεργία

Την απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων για την Κοινωνική Ασφάλιση θα διαδηλώσουν αύριο, Τετάρτη 3 του Απρίλη, και οι εργαζόμενοι στους δήμους. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία, ώστε να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία όλων των κλάδων των εργαζομένων.

Οπως σημείωναν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν υπάρχει λόγος εκ νέου συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών - όπως επέλεξε να κάνει για αύριο Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ - αφού σε προηγούμενη συζήτηση που είχαν, το υπουργείο δήλωνε αναρμόδιο για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των εργαζομένων του κλάδου και παρέπεμπε στις γενικότερες κυβερνητικές ρυθμίσεις. Δεδομένου ότι έχουν ήδη προηγηθεί δύο συναντήσεις μέσα στην προηγούμενη βδομάδα με το υπουργείο, η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί πως θα πρέπει οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ώστε το μήνυμα της απόρριψης των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών μέτρων να είναι πιο δυνατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ