ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Συλλήψεις και καταδίκες απαιτεί ο Μίλερ

«Εξαιρετικό» χαρακτήρισε το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών στο θέμα της τρομοκρατίας ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ. Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ζήτησε την παραγωγή «έργου» στο θέμα αυτό, αφού τόνισε ότι «με ενδιαφέρει να δουλεύω και να παράγω συγκεκριμένο έργο». Η δήλωσή του αυτή, όπως είναι φυσικό, αποτελεί «καμπανάκι» για την ελληνική κυβέρνηση, αφού σταθερό ζητούμενό του αποτελούν οι συλλήψεις, οι δίκες και οι καταδίκες.

Στη συνέντευξή του αναφέρει ότι τον ικανοποιεί ιδιαίτερα η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (βλ. «τρομονόμος»), αλλά προσθέτει πως «σημαντικότερο όλων είναι να υπάρξουν συλλήψεις και καταδίκες τρομοκρατών. Ζητούμενο είναι η παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, δηλαδή, η συγκέντρωση στοιχείων τέτοιων που στο πλαίσιο της δίκης μπορούν να οδηγήσουν σε καταδικαστική απόφαση».

Ομως, δεν του αρκούν οι οποιεσδήποτε συλλήψεις, αλλά θέλει «να κόψει το κεφάλι του φιδιού». Τόνισε ότι «όταν μιλάμε για την πάταξη της τρομοκρατίας, μιλάμε για όλους τους ορόφους αλλά πρώτα πρώτα για τον υψηλότερο. Είναι σημαντικό να εξαρθρώσουμε την ηγεσία της "17Ν"».

Εξάλλου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο», ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ ή Κάρλος, που κρατείται στις γαλλικές φυλακές αφού έχει καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις, δηλώνει άγνοια για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΕΛΑ και «17Ν». Αναφέρει ότι «ο Κ. Καραμανλής δέχτηκε και με ζεστασιά δύο πάρα πολύ κοντινούς συντρόφους μου, που ήταν στρατευμένοι στον πόλεμο της επανάστασης. Για τον Α. Παπανδρέου μπορώ να δηλώσω σήμερα την πεποίθησή μου ότι επικροτούσε τους στόχους του ελληνικού αντάρτικου πόλεων».

Επίσης, αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα εάν είχε συναντηθεί με στελέχη ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων, αναφέρεται στους Ελληνες της αντιδικτατορικής πάλης στη Δ. Ευρώπη, λέγοντας απλώς πως «συχνάζαμε στους ίδιους χώρους» και καταθέτει το πλήρες πρακτικό της ανάκρισής του από τον εισαγγελέα Ι. Διώτη.

ΑΡΤΑ
Στο πλευρό του Νικήτα Γλυνάτση, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα

Να σταματήσει ΤΩΡΑ η διαδικασία για την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας

Τη συμπαράστασή τους στον Νικήτα Γλυνάτση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Αρτας και μέλος της διοίκησης της ΟΣΕΓΟ, για την παραπομπή του από την πλειοψηφία του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, στην Επιτροπή Αρθρου 15 του Νόμου 1264/82 με αίτημα την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας και απώτερο στόχο την απόλυσή του, εκφράζουν, συνεχώς, σωματεία και Εργατικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Ιωαννίνων «Η Ενωση», το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ Αρτας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του Νομού Πρέβεζας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων των Εργαζομένων στη Βιομηχανία Γάλακτος ΑΓΝΟ, των Εργαζομένων στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, των Εργαζομένων στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία της Αρτας, καταγγέλλουν τις ενέργειες της εργοδοσίας τις οποίες θεωρούν απαράδεκτες, καθώς έχουν ως στόχο το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε μία εποχή που τα προβλήματά τους οξύνονται από την αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναβιώνουν εποχές εργοδοτικής τρομοκρατίας και απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, με ένα σαθρό και κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Συμπαραστέκονται στον Νικήτα Γλυνάτση, καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις αυτές και την παραπομπή του στην Επιτροπή του άρθρου 15.

Τα λιοντάρια

«

Ματοκυλούν τον παλαιστινιακό λαό» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας σήμερα και ακολουθούσε το ανάλογο ρεπορτάζ. Αυτό φυσικά έγινε και το θέμα της συζήτησής μας με τον Αποστόλη, σήμερα το πρωί. Εικόνες ντροπής να βλέπεις τα στρατιωτικά κτήνη του Ισραήλ να περιφέρουν τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με δεμένα τα μάτια, ημίγυμνους και σταμπαρισμένους με αριθμούς.

Βλέποντας αυτές τις εικόνες δε χρειαζόσουνα και πολύ μεγάλη φαντασία για να παρομοιάσεις αυτούς τους ανθρώπους με σταμπαρισμένα πρόβατα. Ούτε μεγάλη εξυπνάδα χρειάζεσαι για να καταλάβεις ότι ο κόσμος έχει χωριστεί στα δύο. Τον έχουνε χωρίσει οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν κρύβουν πια ούτε ποιοι είναι, ούτε τι επιδιώκουν, ούτε τα μέσα που χρησιμοποιούν. Ο αρχηγός τους, ο Μπους, μας «ανέπτυξε» την ιδεολογία του με δυο λόγια: Οποιος δεν είναι μαζί μου, είναι με τους τρομοκράτες. Αυτοί που δεν παραδέχονται την αμερικανική δικαιοσύνη(!) τύπου Χάγης, είναι τρομοκράτες! Αυτοί που δεν πιστεύουν ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται στα εφτά κράτη που πρόκειται να χτυπήσουν οι Αμερικανοί για να απαλλαγεί ο κόσμος από τον Λάντεν και την τρομοκρατία(!!!) είναι τρομοκράτες! Το περίεργο είναι ότι αυτά τα κράτη τα εποφθαλμιούσαν πολύ πριν γεννηθεί ο Λάντεν. Οταν κάνει κανείς έστω και τέτοιες απλές σκέψεις είναι τρομοκράτης! Οταν γίνονται στη Βέροια ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καταλαβαίνεις ποιας Αμυνας υπουργό έχει ο ελληνικός λαός. Καταλαβαίνεις ότι η άμυνα δεν αφορά το Αιγαίο, τα νησιά, τη Θράκη, τον εναέριο χώρο και τη γη των πατεράδων μας, που έτσι κι αλλιώς τους παραχωρήθηκε, αλλά αφορά τον εσωτερικό εχθρό, τον ελληνικό λαό, τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον άνεργο και όλους αυτούς που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος και του φασισμού.

Από μια σύντομη δήλωση του Μπους που διάβασα στην «Απογευματινή» της 15ης του Μάρτη μπορείς να συμπεράνεις πολλά. Δηλώνει, λοιπόν, ο κυβερνήτης του κόσμου: «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο περιθώριο. Δεν ανησυχώ καθόλου γι' αυτόν.» Εδώ ο Μπους μάς λέει: «Είμαι άντρας και θα κάνω ό,τι μου γουστάρει κι όχι ό,τι λέω».

Ο Μπους έχει το όραμα του κάθε κεφαλαιοκράτη που αντιπροσωπεύει. Ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και δύναμη μισθοφόρων που να επιβάλλουν σιωπή στα διαμαρτυρόμενα θύματα. Κι ακόμα, με έργα, με ταινίες, με σχολεία, με ιστορίες και με κάθε επιστημονικό ή ανορθόδοξο τρόπο προσπαθούν να αξιολογήσουν τις ανθρώπινες ζωές κι αυτό να γίνει συνείδηση όλου του κόσμου. Ετσι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα ήταν πράξη δικαιοσύνης και πολιτισμού, η σφαγή γέρων, παιδιών και γυναικών στο Μι Λάι σχεδόν αποσιωπήθηκε. Ομως τα τρεις χιλιάδες θύματα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001 ισοφαρίστηκαν με την καταστροφή του Αφγανιστάν με εκατομμύρια θύματα. Κι αυτό χαρακτηρίστηκε από τους θεωρητικούς(!) και πνευματικούς(!) «γραφιάδες καταστολής» σαν μια φυσιολογική και δίκαιη αντίδραση των Αμερικανών.

Η αμερικανική τρομοκρατία και υπεροπλία δημιούργησε τους «καλούς» (φασίστες, δολοφόνους των λαών) και τους «κακούς» (αυτούς που αντιστέκονται και μπαίνουν εμπόδιο στα εγκλήματα των «καλών»). Οσον αφορά τα «πρόβατα», αυτά δε δημιουργούνται με μια στάμπα, κύριε Μπους. Οι Παλαιστίνιοι είναι λιοντάρια κι όσες στάμπες να τους βάλεις λιοντάρια θα είναι.

Ομως υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που διάλεξαν να είναι πρόβατα και που το ξύπνημά τους φοβάται ο φασισμός. Είναι αυτοί που βλέπουν τα τουμπανιασμένα κορμιά των παιδιών του Τρίτου Κόσμου, τα κομμένα χέρια, τα κομμένα πόδια και πιστεύουν ότι αυτά γίνονται σε άλλον πλανήτη. Είναι αυτοί που σε παρόμοια διλήμματα σού απαντούν ότι δεν ανακατεύονται στην πολιτική(!!) κι άλλοι ότι αποφάσισε ο Θεός να τους στείλει όλους στον Παράδεισο.

Αντε γεια


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας» μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα, που επιμελείται την εκπομπή, με την πολυβραβευμένη συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων Λίτσα Ψαραύτη για το τελευταίο της βιβλίο «Ονειρα από μετάξι».
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις», τη συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους καλεσμένους του για την 24ωρη απεργία της 3ης Απρίλη και τα επόμενα βήματα του ΠΑΜΕ.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μονόπρακτο» η Σοφία Αδαμίδου φιλοξενεί το γνωστό ηθοποιό Γιάννη Βόγλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ