ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πλημμελής η στελέχωσή της

Λειτουργεί με 40 άτομα, αντί για 80 που προβλέπεται από το νόμο

Για πλημμελή στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ακόμα και σε σχέση με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της, έκανε λόγο χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Τζουγανάτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στη συνέντευξη, που παραχώρησε με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθήνα στις 18 και 19 Απρίλη, με τη συμμετοχή όλων των αρχών ανταγωνισμού των κρατών - μελών της ΕΕ, ο Δ. Τζουγανάτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό της Επιτροπής αποτελείται από μόλις σαράντα άτομα, ενώ θα έπρεπε να έχει ογδόντα σύμφωνα με το νόμο και μόνο έξι άτομα ως επιστημονικό προσωπικό, ενώ ο νόμος προβλέπει τριάντα. Οσον αφορά, δε, τις κατά καιρούς δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών που χρησιμοποιούν το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σαν φραστική απειλή προς τους επιχειρηματίες, ο Δ. Τζουγανάτος σχολίασε πως «τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες στις οποίες η επιτροπή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

Μεταξύ των άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι όσον αφορά σε δύο από τις γνωστές υποθέσεις που εξετάζει αυτό τον καιρό η Επιτροπή Ανταγωνισμού - εκείνη της φαρμακοβιομηχανίας «Glaxo» και της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ)- συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ειδικότερα για τη δεύτερη, ο Δ. Τζουγανάτος είπε πως η Επιτροπή πρόκειται να ακούσει τις επόμενες ημέρες και την άλλη άποψη, εκείνη που υποστηρίζει την εταιρία.

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είπε ότι θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με:

  • Τις αερογραμμές.
  • Τον κανονισμό της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις.
  • Εκπαίδευση προσωπικού.
Συγκέντρωση - συζήτηση των ΕΒΕ στην Κοκκινιά

Η ΚΟΒ ΕΒΕ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα 2 Απρίλη, στις 8.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας.

Θα μιλήσει ο Δ. Φέτσης, πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ και μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύξηση κερδών 3,2% και μερίσματος 10%

Μεγάλη αύξηση 10% στα μερίσματα των μετόχων της αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2001- που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες- τα καθαρά κέρδη της κεντρικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στο ποσό των 172,5 δισ. δρχ (506,3 εκατ. ευρώ), έναντι 490,8 εκατ.ευρώ (167,2 δισ. δραχμές το 2000). Αυξήθηκαν δηλαδή συγκριτικά με το 2000 κατά 3,2%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από την αύξηση των μερισμάτων.

Το μέρισμα που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε 1.100 δρχ. (3,23 ευρώ) από 1.000 δρχ. για το 2000 (αύξηση 10%), ενώ το αδιάθετο υπόλοιπο των καθαρών κερδών (156 δισ. δρχ.) περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στον ισολογισμό του 2001 η αποτίμηση του χρυσού που έχει στην κατοχή της η ΤτΕ έγινε στο 100% της τιμής του έναντι 65% τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-Σε ποιες περιπτώσεις ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τα τεκμήρια δαπανών;

Τα τεκμήρια που μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι μόνο τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, δευτερεύουσα κατοικία κ.ά.). Αντίθετα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα ποσά τεκμηρίων που προέρχονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (όπως για αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών, αγορά αυτοκινήτων, εξόφληση δανείων κ.ά.). Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, το βάρος της απόδειξης ότι οι δαπάνες διαβίωσης είναι μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με τα αντικειμενικά κριτήρια ανήκει στο φορολογούμενο.

-Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να αμφισβητηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης;

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από:

-Οσους συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και για το λόγο αυτό έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης.

-Οσους είναι άνεργοι, μόνο εφόσον παίρνουν επίδομα ανεργίας και μόνο για το χρονικό διάστημα που παίρνουν το επίδομα ανεργίας.

-Οσους, λόγω ανώτερης βίας (πυρκαγιά, πλημμύρα κ.ά.) αποδείχνουν ότι έχουν κάνει μικρότερες δαπάνες.

- Οσους υπηρετούν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, από όσους νοσηλεύονται και από τους φυλακισμένους.

-Οσους ορφανούς ανήλικους έχουν αυτοκίνητο από κληρονομιά του γονέα τους.

-Πώς αποδείχνεται ότι η πραγματική δαπάνη διαβίωσης είναι μικρότερη από τα τεκμήρια;

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα κατάλληλα για την περίπτωσή του πιστοποιητικά (π.χ. από τη στρατολογία, νοσοκομείο κλπ.).

-Ποιο ποσό αναγράφει στη δήλωσή του ο φορολογούμενος που αμφισβητεί τα τεκμήρια διαβίωσης;

Στους αντίστοιχους κωδικούς αναγράφεται το ποσό της πραγματικής δαπάνης που ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ο φορολογούμενος και όχι της τεκμαρτής που προσδιορίζεται από την Εφορία.

Οι προθεσμίες

- Ποιες είναι οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων για τα αγροτικά εισοδήματα;

Οι καταληκτικές ημερομηνίες για όσους δηλώνουν αγροτικό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ξεκινούν από την 1η Απρίλη και φτάνουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, μέχρι τις 15 Απρίλη.

-Ποιες είναι οι προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Κέρδη ή ζημιές από ατομική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα με βιβλία Γ' κατηγορίας δηλώνονται από 16 Απρίλη μέχρι και 30 Απρίλη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ.

-Ποιες ημερομηνίες ισχύουν για την υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους;

Οι καταληκτικές ημερομηνίες ξεκινούν από τις 7 του Μάη και φτάνουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μέχρι τις 4 Ιούνη. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών συνιστά σε όλους τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έγκαιρα και πριν εκπνεύσουν οι παραπάνω καταληκτικές προθεσμίες.

Ο βρόχος των «μετοχοδανείων»

Κυβέρνηση και τραπεζίτες, πριν ενάμιση περίπου χρόνο, έκαναν ό,τι μπορούσαν για ν' αυξήσουν τον αριθμό των «πελατών του Χρηματιστηρίου». Ετσι, το Μάρτη του 2000 - που παράλληλα με την άνθηση του χρηματιστηριακού τζόγου αυξάνονταν η ανεργία και οι οικονομικές δυσκολίες των εργαζομένων - οι κυβερνώντες προθυμοποιήθηκαν να... «βοηθήσουν» όσους αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες λόγω του Χρηματιστηρίου. Σε όσους λοιπόν είχαν απώλειες από το χρηματιστηριακό τζόγο ή δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν μετοχές για να «τα κονομήσουν» και να λύσουν τα προβλήματά τους, κυβέρνηση και τραπεζίτες τους... διευκόλυναν με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας που τους έδινε τη δυνατότητα να πάρουν τα γνωστά «μετοχοδάνεια» από τις εμπορικές τράπεζες.

Η απόφαση αυτή - που υπογράφτηκε 3 βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2000 - είχε κριθεί με ευνοϊκά σχόλια από τους μεγαλοεπιχειρηματίες καθώς και όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μόνο ο «Ρ» είχε στιγματίσει τους σοβαρότατους κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη απόφαση για τους αμύητους στα μυστικά του τζόγου, τους οποίους οι κυβερνώντες έσπρωχναν στην αγκαλιά των τραπεζιτών και των αετονύχηδων - μεγαλοτζογαδόρων.

Και να, που δύο χρόνια μετά την υπογραφή της, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι συνέπειες που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση, που παρότρυνε τους άνεργους και εργαζόμενους με οικονομικές δυσκολίες, να πάρουν μέρος στο χρηματιστηριακό τζόγο, αγοράζοντας μετοχές με δανεικά από τις τράπεζες. Στο «Βήμα» της Κυριακής - που πριν δύο χρόνια πρόβαλε θετικά τη συγκεκριμένη απόφαση - διαβάσαμε ότι τα μετοχοδάνεια (που έχουν ξεπεράσει ήδη τα 2 δισ. δραχμές) αποτελούν «βρόχο» και για όσους τα αξιοποίησαν (ιδιώτες και επιχειρήσεις) για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και για τους τραπεζίτες (καθώς το 10% αυτών των δανείων είναι σήμερα «ακάλυπτα»).

Αλήθεια, τι λένε σήμερα όλοι εκείνοι (κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδας, τραπεζίτες, επιχειρήσεις κλπ.) που σχολίαζαν θετικά την απόφαση για τα «μετοχοδάνεια», με την οποία ουσιαστικά παροτρύνονταν όσοι είχαν οικονομικά προβλήματα ή ήθελαν «να πιάσουν την καλή», να αγοράσουν μετοχές με μετοχοδάνεια;


Λ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ