ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Ακαρπη συνάντηση με Χριστοδουλάκη

Μάταια προσπάθησε χθες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ να λάβει απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για το νέο μισθολόγιο, το Ασφαλιστικό και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος δήλωσε, μετά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας, ότι δεν προέκυψε τίποτα από τη συνάντηση και ότι η ΑΔΕΔΥ προχωρεί κανονικά για την απεργία στις 11 Απρίλη.

Βεβαίως, ήταν αναμενόμενο να μην προκύψει τίποτα από τη συνάντηση, καθώς η κυβέρνηση ευνοείται από τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Τόσο επειδή η συγκεκριμένη πλειοψηφία αρνήθηκε να συναινέσει σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με προοπτική, κλιμάκωση και συντονισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» για απεργία στις 3 Απρίλη και στη συνέχεια). Αλλά και επειδή εξαρτά τη στάση της στο Ασφαλιστικό με τις εξελίξεις στο νέο μισθολόγιο!

Γίνεται έτσι ακόμη πιο σημαντικό να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το θέμα του αγώνα και του περιεχομένου του. Αυτό είναι και το κάλεσμα της ΤΑΔΗΣΥ για Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλιάς στο Δημόσιο και μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 11 Απρίλη για: Απόρριψη των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών μέτρων. Απεμπλοκή από τον «κοινωνικό διάλογο». Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Διεκδίκηση νέων, σύγχρονων, δικαιωμάτων.

Στη συνάντηση, ο υπουργός παρέπεμψε την ΑΔΕΔΥ στο πόρισμα της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο, όταν μπήκε θέμα ενσωμάτωσης των επιδομάτων σε αντιδιαστολή με το 60χίλιαρο, το οποίο θέλει η κυβέρνηση να το υπολογίζει πλασματικά στο βασικό μισθό ως αντιστάθμισμα στην αλλαγή υπολογισμού της σύνταξης που προτείνει.

Αόριστος ήταν ο υπουργός για το Ασφαλιστικό, ενώ για τα ζητήματα περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων και τα βαρέα και ανθυγιεινά παρέπεμψε σε διάφορα αρμόδια όργανα.

Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία της 11ης Απρίλη, σημειώνοντας: «Είναι ιστορικό λάθος να αποδεχτούμε και να συνδεθούμε με λογικές επιμήκυνσης του εργάσιμου βίου, σε ρυθμίσεις καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων και αποσύνδεσή τους» και πιο κάτω καταλήγει «όλοι χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις με βάση το χρόνο του διορισμού».

ΟΤΟΕ
Σε αδιέξοδο η συλλογική σύμβαση

Δεν αποκλείει αγωνιστικές κινητοποιήσεις η πλειοψηφία, αφού χαντάκωσε τη διεκδίκηση με τον «κοινωνικό διάλογο»

Και ξαφνικά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ θυμήθηκε τις απεργιακές κινητοποιήσεις! Αυτές προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της Ομοσπονδίας, καθώς θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ύστερα και από την επιμονή των εργοδοτών για αυξήσεις 2% και 2% για διετή σύμβαση!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσπάθεια του προέδρου της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων με επιχειρήματα σχετικά με τη δυνατότητα των... τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Ετσι και αυτή την ύστατη στιγμή, που ο «κοινωνικός διάλογος» έδειξε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια για ποιών το συμφέρον δουλεύει, η ηγεσία της ΟΤΟΕ επιμένει να τον υπερασπίζεται, κρίνοντας με... αίσθημα ευθύνης τις δυνατότητες των τραπεζών, αντί να προτάξει τις αναντίρρητες ανάγκες των εργαζομένων.

Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ επισήμανε ότι η κατάσταση των εργαζομένων δεν είναι καλή, κυρίως επειδή οι μισθοί τους αποκλίνουν σε αγοραστική δύναμη μεταξύ 25 - 30% από των Ευρωπαίων συναδέλφων τους! Λες και δεν αρκεί από μόνη της η αδυναμία των εργαζομένων να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ακόμη κι έτσι όμως, οι αυξήσεις που ζητά η ΟΤΟΕ φτάνουν περίπου στο 7%. Σ' αυτό περιλαμβάνεται η απώλεια 0,5% από την περασμένη χρονιά λόγω της απόκλισης του πληθωρισμού, η κάλυψη του προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2002 (περίπου 3 - 3,5%), μέρος της αύξησης του ΑΕΠ και τμήμα της διαφοράς στις αποδοχές Ελλήνων και Ευρωπαίων τραπεζοϋπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ τραπεζοϋπαλλήλων για κατώτερο μισθό 300.000 δραχμές, ο οποίος προφανώς καλύπτει πολύ καλύτερα τις όποιες απώλειες και διαφορές μισθών.

Παράλληλα οι εργοδότες «προσφέρουν» 37ωρο για τους εργαζόμενους στα καταστήματα και 37,5 ώρες για τα κεντρικά, απαιτώντας 5,5, ώρες παράταση του ωραρίου συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, εφόσον δεν εξευρεθεί κάποια λύση στη συνάντηση με τους εργοδότες την Πέμπτη, την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων μορφών πάλης. Για να αποδειχθεί μάλιστα η σύμπνοια των εργαζομένων στη στρατηγική της, παρουσίασε τις αποφάσεις των συλλόγων μιας σειράς τραπεζών, οι οποίες ζητούν απεργία ή στηρίζουν το ενδεχόμενό της.

Ωστόσο, ζητούμενο είναι η συμμετοχή των εργαζομένων για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων. Και η συμμετοχή τους έχει χτυπηθεί πρώτα απ' όλα από την ίδια την ΟΤΟΕ που τους κρατούσε χρόνια τώρα αμέτοχους επιμένοντας στον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο και θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία.

Από την άλλη, η συμφωνία της στις αντιασφαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης, με μόνη επιφύλαξη το θέμα της χρηματοδότησης και την άρνηση αναγκαστικής ένταξής τους στο ενιαίο ταμείο μισθωτών, μειώνει ακόμη περισσότερο την ΟΤΟΕ στα μάτια των εργαζομένων του κλάδου.

Προκαλούν τους δημοσιογράφους οι εκδότες

«Αέρας στα πανιά τους» η υποχωρητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Παρότι χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επανήλθε με μια νέα, πιο περιορισμένη πρόταση για το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2002, η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ) απάντησε αρνητικά και μάλιστα με προκλητικό τρόπο.

Η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στηρίχτηκε σε μια... πρωτοβουλία διευθυντών εφημερίδων, οι οποίοι, σε συνέχεια της προηγούμενης παρέμβασής τους (την 1η ημέρα της 48ωρης απεργίας, που ζητούσαν αναστολή της απεργίας για να «πείσουν» τους εκδότες να δεχτούν ένα ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων), επανήλθαν χτες με συγκεκριμένες προτάσεις και με την προϋπόθεση της αποδοχής τους από το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών. Στη βάση αυτή, κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έδωσε το «πράσινο φως» στους διευθυντές να προχωρήσουν στην πρωτοβουλία τους.

Το ΔΣ της Ενωσης των εκδοτών, που συνεδρίασε χτες το απόγευμα, με μια απαράδεκτη ανακοίνωση απάντησε τόσο στις προτάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη, όσο - προφανώς - και σε αυτές της χτεσινής «πρωτοβουλίας». Αφού χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την απεργία της 27ης και 28ης Μάρτη, που προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» στις εφημερίδες και αφού αναφέρει ότι «έχει ηθική υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στις εφημερίδες, παρόλη την καταστρεπτική για τις επιχειρήσεις Τύπου συμπεριφορά της ΕΣΗΕΑ»(!), δηλώνει ότι αποδέχεται αυξήσεις 5% επί των καταβαλλομένων και παραπέμπει σε «επιτροπή για μελέτη» το 5ήμερο, τα πνευματικά δικαιώματα και την αμοιβή της εργασίας για τα ένθετα. Οσο για το επίδομα νέας τεχνολογίας, αρνείται κάθε συζήτηση γιατί... «η γραφομηχανή απλώς αντικαταστάθηκε από αντίστοιχα, πιο προηγμένα εργαλεία»!

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αποτέλεσμα και της υπαναχωρητικής στάσης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τις αγωνιστικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων (που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για αρκετά πάνω από 8 ώρες την ημέρα και με αναξιοπρεπείς μισθούς), αλλά στην πράξη επιδίωξε έναν... έντιμο συμβιβασμό με τους εκδότες.

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες βράδυ, αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στην πρόκληση των εκδοτών. Υπενθυμίζει ότι οι εκδότες με τη ΣΣΕ του 2001 «είχαν αποδεχτεί με ρητή διάταξη την ανάγκη επιλύσεως του προβλήματος της νέας τεχνολογίας, της αμοιβής των ενθέτων και των πνευματικών δικαιωμάτων με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Νοεμβρίου 2001». Και αφού σημειώνει ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στο δημοσιογραφικό κόσμο και για την πλήρη ενημέρωσή του», δίνει στη δημοσιότητα την πρόταση που υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη στην ΕΙΗΕΑ, η οποία «στην ουσία της παραμένει αναπάντητη». Δηλαδή αυξήσεις 5,5%, επίδομα νέας τεχνολογίας 2% επί του βασικού μισθού εσωτερικού συντάκτη 1ου κλιμακίου, δέσμευση ως προς το θέμα των απολύσεων, επαναβεβαίωση του 5ήμερου και προσδιορισμός αμοιβής για την 6η μέρα και συμπληρωματική ΣΣΕ για όσα συμφωνηθούν σε κοινές επιτροπές για πνευματικά δικαιώματα και ένθετα.

Συνεχίζεται η απεργία στο ΤΕΜΠΟ

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού ΤΕΜΠΟ. Χτες επρόκειτο να συζητηθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το θέμα της κατάργησης των ειδήσεων και των ειδησεογραφικών εκπομπών, αλλά αναβλήθηκε για την αυριανή συνεδρίαση. Χτες επίσης ο ιδιοκτήτης του σταθμού Μ. Ανδρουλιδάκης είχε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύτηκε ότι δε θα καταργήσει τελείως τις ειδήσεις και ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημοσιογράφος. Η απεργιακή επιτροπή επιφυλάχτηκε να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις του ιδιοκτήτη και να φέρει το θέμα στη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Σήμερα στις 10 π.μ. η απεργιακή Επιτροπή δίνει συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

  • Σε αναταραχή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ», καθώς ο εκδότης της προχώρησε στην απόλυση του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων, ενώ χτες βράδυ έθεσε σε διαθεσιμότητα και 15 δημοσιογράφους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ