ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προστάτες των Ολυμπιακών Αγώνων οι παγκόσμιοι τρομοκράτες

Στην επιβεβαίωση του χτεσινού ρεπορτάζ του «Ρ» σχετικά με την εν κρυπτώ συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και αμερικανικού ομίλου εταιριών με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ, ώστε οι Αμερικανοί να αναλάβουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συντείνουν όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να ανακοινωθεί η συμφωνία, η οποία έχει «κλείσει» εδώ και αρκετό καιρό, ονόματα εταιριών που συμμετέχουν στον όμιλο βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω διαρροών, που αποσκοπούν στο να προετοιμαστεί το έδαφος για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επικεφαλής του ομίλου φέρεται να είναι η αμερικανική εταιρία «Λόκχιντ Μάρτιν» (σ.σ. όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές»), γνωστή από την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών αλλά και τους δεσμούς της με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA (μαζί σχεδιάζουν ποια χώρα θα βομβαρδιστεί ώστε να προωθηθούν νέα μοντέλα αεροσκαφών). Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει σε συνέντευξή του ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρξουν συλλήψεις και καταδίκες τρομοκρατών (σ.σ. όπως ορίζει ο ίδιος τον όρο). Πρόκειται για τον ίδιο που, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις επαφές του με υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό λειτουργούσε ως πλασιέ της «Λόκχιντ Μάρτιν».

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε να παραδώσει στα χέρια των παγκόσμιων τρομοκρατών την ασφάλεια της Αττικής με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οπως έγραψε χτες ο «Ρ», οι Αμερικανοί έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα και συντάσσουν τις προδιαγραφές για το Πρόγραμμα Ασφάλειας, ενώ το θέμα «βλέπει» προσωπικά ο Αμερικανός πρέσβης υπό την εποπτεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μέσω του οποίου έγιναν και ολοκληρώθηκαν οι τυπικές λεπτομέρειες για το κλείσιμο της συμφωνίας, αναμένεται να παίξει το ρόλο του υπαλλήλου της CIA και των επιχειρήσεων και το μόνο που θα κάνει είναι να παρέχει σχεδόν εν λευκώ τις δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό στους Αμερικανούς.

Με πρόσχημα την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα στήσουν έναν κλοιό παρακολούθησης όσων συμβαίνουν στην Αττική κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων, ενώ ο συγκεκριμένος όμιλος εταιριών, που θα εκτελεί χρέη συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει το Πρόγραμμα Ασφάλειας, ενώ θα διεξαγάγει και όλους τους διαγωνισμούς για υπηρεσίες ή προμήθειες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Πρωθυπουργός και υπουργοί στο... θρανίο

Μαθήματα Ολυμπιακής προετοιμασίας στον πρωθυπουργό και σε υπουργούς της κυβέρνησης παρέδωσε χτες ο πρώην υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ Μ. Νάιτ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Αυστραλός παράγοντας των Αγώνων του 2000, μία μέρα πριν την επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, για τον καθιερωμένο έλεγχο της πορείας της προετοιμασίας, απάντησε σε ερωτήματα των κυβερνητικών στελεχών, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το τι σημαίνει επιτυχημένη διοργάνωση. Και όπως δήλωσε ο ίδιος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής, «ο ρόλος μου είναι να μοιραστώ τις εμπειρίες που αποκτήσαμε στο Σίδνεϊ και να επισημάνω τα λάθη που έγιναν». Αν και δε γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο των Ολυμπιακών μαθημάτων, θα είχε ιδιαίτερη σημασία εάν ο Αυστραλός αναφερόταν στο μεγάλο σκάνδαλο με τα εισιτήρια των αγώνων, που καλύφθηκε έπειτα από παρέμβαση της ΔΟΕ ή για τα χρέη που κληρονόμησαν οι κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας από τους Αγώνες και τα οποία θα πληρώνουν για αρκετό καιρό ακόμη... Αλλωστε, όσον αφορά το κόστος των Αγώνων του 2004 που φαίνεται ότι θα ξεπεράσει ακόμα και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, η κυβέρνηση προσπαθεί από τώρα να βρει τρόπους «κλεισίματος» της τρύπας.

Κατά τα άλλα, ο Αυστραλός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι δέχτηκε τις περισσότερες ερωτήσεις από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, ενώ προϊδέασε για το τι πρόκειται να γίνει σχετικά με το κυκλοφοριακό, μιλώντας για το «ειδυλλιακό» τοπίο του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των Αγώνων. «Η κυβέρνηση (σ. σ. της Νέας Νότιας Ουαλίας) όριζε ποιες θα είναι οι κυρώσεις και ποια πρόστιμα θα επιβάλλονται σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης και παράνομης στάθμευσης. Η νομοθεσία ήταν εκείνη που όριζε ποιες οδοί μπορεί να αποκλειστούν γρήγορα».

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας ο Μ. Νάιτ παρέπεμψε στον επικείμενο έλεγχο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ που ξεκινά από σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»
Είναι αδύνατη όταν ιδιωτικοποιούνται δημόσιες υπηρεσίες

Το σχετικό νομοσχέδιο κινείται στην κυβερνητική λογική περί ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στα πάντα, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Ψευδεπίγραφο και πρόχειρο είναι το νομοσχέδιο για την «πολιτική προστασία» (αφορά τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές) η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

Οπως τόνισε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ βουλευτής Λ. Κανέλλη πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι υποστηρικτικό της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία κρίνει τα πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εκχωρεί μία σειρά από δημόσιες αρμοδιότητες στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς στα σοβαρά να μιλάει για την καθιέρωση μιας ουσιαστικής πολιτικής προστασίας έναντι των οποιονδήποτε καταστροφών.

Η βουλευτής τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για την όποια πρόληψη τεχνολογικού για παράδειγμα ατυχήματος από μία κυβέρνηση η οποία δίνει άδεια επέκτασης στην ΠΕΤΡΟΛΑ μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Ομοια επίσης δεν μπορεί να προχωρήσει στην πρόληψη της ανομβρίας, όταν δεν προχωράει στην αναγκαία εκτροπή του Αχελώου ή να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες όταν δε διαθέτει κονδύλια για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο διαχέει ευθύνες και θολώνει το τοπίο δράσης, ενώ για να δείξει την «αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι από τον τελευταίο σεισμό στο Λεκανοπέδιο χτυπήθηκαν 200.000 κτίρια, από αυτά μόνο το 3% έχει αποκατασταθεί, ενώ αρκετά επισκευάστηκαν χωρίς τις απαραίτητες αντισεισμικές προδιαγραφές. Μάλιστα ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προωθούσε στη θέση της κρατικής φροντίδας την ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη των όποιων ζημιών σε κτίρια. Η εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί αποτελεσματική πολιτική προστασία από μία κυβέρνηση η οποία συνεχώς παρέχει σε ιδιώτες δημόσια αγαθά όπως το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, που είναι απαραίτητα σε μία κρίσιμη στιγμή.

Προβληματισμό δημιουργεί διάταξη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει αντιμετώπιση «εκτάκτων αναγκών» που δε θα προκύπτουν από φυσικές καταστροφές και η Λ. Κανέλλη αναρωτήθηκε μήπως η παραπάνω πρόβλεψη αφορά αντιμετώπιση απεργιών ή κινητοποιήσεων. Ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης σε παρέμβασή του είπε ότι η διάταξη αυτή «ασφαλώς και δεν αναφέρεται σε απεργίες ή κινητοποιήσεις, αλλά αφορά τις φυσικές καταστροφές». Η Λ. Κανέλλη ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά θέματα αλλοδαπών και να επανέλθει αφού πρώτα γίνει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Διαμαρτυρία για την αντιπεριβαλλοντική πολιτική

Συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ., έξω από τη Βουλή, μια σειρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις και δημοτικές κινήσεις της Αθήνας, διαμαρτυρόμενες για την τροποποίηση του νόμου 1650/86 σε βάρος του περιβάλλοντος, που ψηφίζεται σήμερα. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την απόσυρση των καταστροφικών διατάξεων του νέου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επιτρέπει την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων και την οικοδόμηση αυτών των τελευταίων διόδων της φύσης στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό. «Επιπλέον έχει εισαχθεί τροπολογία για την, κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης, κατασκευή κτιρίων "μετεπιβίβασης" στην ευρύτερη περιοχή 12 σταθμών του μητροπολιτικού σιδηρόδρομου (μετρό), δηλαδή πολυώροφων γκαράζ αυτοκινήτων», μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει σε δύο κεντρικούς σταθμούς του μετρό (Πανόρμου και Πλ. Αττικής), αλλά δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ