ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΡ
Στην κατεύθυνση νομιμοποίησης των τηλε-σκουπιδιών

H πλειοψηφία του ΕΣΡ «ενέκρινε» χτες και νομιμοποίησε τη μετάδοση των δύο τηλε-σκουπιδιών Big Brother και Bar, που και με την αναπαραγωγή τους έχουν κατακλύσει τις τηλεοπτικές οθόνες όχι μόνο των σταθμών που τις μεταδίδουν, αλλά και των υπολοίπων.

Για την πλειοψηφία του ΕΣΡ το πρόβλημα των δύο λεγόμενων τηλεπαιχνιδιών επικεντρώθηκε μόνο στο θέμα των ανηλίκων και γι' αυτό αποφάσισε τη σύσταση-κύρωση, με τη μετάθεση της ώρας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά η πλειοψηφία του ΕΣΡ έκλεισε τα μάτια στην πραγματικότητα που εκπέμπεται μέσα από αυτές τις εκπομπές και που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τις «πονηρές» σκηνές, αλλά κυρίως με την «ανάδειξη» ενός εξευτελιστικού τρόπου ζωής, που παίρνει και άλλες διαστάσεις με τον εθισμό στις κάμερες και με τα αλληλοκαρφώματα των εγκλείστων.

Το ΕΣΡ χτες, υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου, Σπύρου Φλογαΐτη, ασχολήθηκε με συγκεκριμένες εκπομπές των δύο τηλε-σκουπιδιών, για τις οποίες το ΕΣΡ είχε αποφασίσει την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας. Με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά το ΕΣΡ αποφάσισε υπέρ της κυρωτικής διαδικασίας. Σε άλλη ψηφοφορία που έγινε για την επιβολή κυρώσεων, τα μέλη του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και Κώστας Ζώρας ψήφισαν υπέρ της διακοπής των δύο τηλε-σκουπιδιών. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ στη συνέχεια ψήφισε για την επιβολή σύστασης-κύρωσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA και MEGA για αλλαγή της τυπολογίας των εκπομπών, που θα πρέπει να μεταδίδονται μετά τις 00.30. Ο Παύλος Αλέπης ψήφισε λευκό, ενώ από την ψηφοφορία απείχε ο Δ. Ψυχογιός.

Ο Σπύρος Φλογαΐτης είπε ότι η απόφαση του ΕΣΡ θα έχει σταλεί στον υπουργό Τύπου το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Στην περίπτωση που την υπογράψει ο υπουργός τότε, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος, η απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Και εάν ακόμη όμως συμβεί αυτό, όπως είναι γνωστό, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κερδίζοντας χρόνο ουσιαστικά για μη αλλαγή ώρας των δύο τηλε-σκουπιδιών, που οι μεταδόσεις τους ολοκληρώνονται αρχές Ιούνη.

Το ΕΣΡ επίσης αποφάσισε χτες τα τρέιλερ των δύο εκπομπών να είναι κατάλληλα για ανήλικους, καθώς και ν' απαγορευτούν οι κάμερες στο χώρο των ντους. Ο Σπύρος Φλογαΐτης ανέφερε, επίσης, ότι το ΕΣΡ θα ασχοληθεί και με την αναπαραγωγή του Bar και του Big Brother από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι μάλιστα παίρνουν «σκηνές», όχι από τις εκπομπές των δύο επίγειων τηλεοπτικών σταθμών αλλά από το συνδρομητικό κανάλι NOVA.

Στο ΕΣΡ μπήκε και το θέμα άλλων τηλεοπτικών απορριμμάτων όπως τα «Παρατράγουδα» και η εκπομπή της Σίας Λιαροπούλου στο ALTER, καθώς και παράπλευρες εκπομπές, με τις οποίες το ΕΣΡ θ' ασχοληθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ

Τη σύμφωνη γνώμη του διατύπωσε χτες το ΕΣΡ και για το νέο πρόεδρο της ΕΡΤ, Αγγελο Στάγκο, ο οποίος είχε κληθεί σε ακρόαση στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Επικαλούμενοι διαδικαστικούς λόγους και θέτοντας θέματα αρχής τα τακτικά μέλη Παύλος Αλέπης και Νίκος Καϊμάκης και τα αναπληρωματικά Γιάννης Ζαγγανάς, Νίκος Κουλούρης και Β. Καρδάσης ψήφισαν λευκό.

Επίσης, εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ η τοποθέτηση του Α. Στάγκου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Υπέρ της τοποθέτησής του ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά της ΝΔ ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ ψήφισαν λευκό.

Συλλαλητήριο για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και ο Δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής διοργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 6 Απρίλη στην Καισαριανή

Μια συμβολική μέρα, το Σάββατο 6 Απρίλη, μέρα εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, επέλεξαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καισαριανής Γ. Κατημερτζή και διοργανώνουν μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην κεντρική πλατεία Καισαριανής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα η συγκέντρωση, στις 7 το βράδυ, πραγματοποιείται προκειμένου να εκφραστεί δυναμικά η απαίτηση του ελληνικού λαού να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, το συντομότερο δυνατό, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ετεροδικία των κρατών, καθώς και η θέλησή του για δίκαιη θετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συνεδριάζει στις 17 Απρίλη για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το Εθνικό Συμβούλιο και ο Δήμος Καισαριανής καλούν όλα τα κόμματα να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να τοποθετηθούν με καθαρή θέση στο μείζον αυτό εθνικό θέμα.

Καλούνται, επίσης, οι Δήμοι της Αττικής, οι Αντιστασιακές Οργανώσεις, η νεολαία και όλοι οι μαζικοί φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, αφού το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την πόλη, ούτε κάποια ιδεολογία, αλλά συγκινεί το πανελλήνιο.

Το θέμα αυτό θα αναδείξουν στη συγκέντρωση τόσο ο Δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής όσο και, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, οι Μανόλης Γλέζος και Ευάγγελος Μαχαίρας, Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, αντίστοιχα, του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και ο Κώστας Τουμασάτος υπεύθυνος του Νομικού Τμήματος της Γραμματείας του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο με σχετική ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε, γιατί τα δύο Κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανέβαλαν την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία με διάφορα προσχήματα. Δείχνοντας έτσι, υποτελή στάση απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση που πιέζει για να μην προχωρήσει η υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων την περίοδο της Κατοχής. Είναι γνωστό, επίσης ότι το ΚΚΕ άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα του δικομματισμού για την τακτική αυτή που εμπαίζει τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα θύματα του ναζισμού που διεκδικούν το δίκαιό τους σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο.

Αρχίζει σήμερα ο «ΤΟΞΟΤΗΣ»

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η διακλαδική άσκηση μικρής κλίμακας με την επωνυμία «ΤΟΞΟΤΗΣ - 1 / 2002». Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΝ, το ΓΕΑ και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και αποσκοπεί στην εκτέλεση συνδυασμένων ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Στη διάρκεια της άσκησης, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να προσεγγίσουν την αεροπορική βάση της Πάφου, χωρίς όμως να προσγειωθούν, καθώς κάτι τέτοιο τα δύο τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιείται, λόγω τουρκικών και αμερικανικών αντιδράσεων. Η πτήση των ελληνικών αεροσκαφών προς την Κύπρο αναμένεται να συνοδευτεί από αντίστοιχες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών για την παρεμπόδισή τους.

ΒΟΛΟΣ
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Την Τετάρτη, 10 Απρίλη

Το βιβλίο του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα» θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10 του Απρίλη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Συνάντηση Παπαντωνίου - Μίλερ

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ.Μίλερ, είχε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Γ.Παπαντωνίου, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 6 έως τις 11 Απρίλη. Στη χτεσινή συνάντηση, εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έγινε επισκόπηση όλου του φάσματος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα, που θα τεθούν στις συναντήσεις του Γ.Παπαντωνίου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Ράμσφελντ και τη σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις. Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος, η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και θέματα «τρομοκρατίας» και η συμβολή της Ελλάδας στην καταπολέμησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ