ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Το όραμα Μπους εφιάλτης για τους λαούς

Θέλουν να «εξαφανίσουν» τον παλαιστινιακό λαό!

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
«Εχω ένα όραμα για τη Μέση Ανατολή», είπε ο Τζ. Μπους. Το όραμα του Αμερικανού Προέδρου είναι, ήδη, εφιαλτική πραγματικότητα για τους λαούς της περιοχής. Η παγκόσμια ηγεμονία είναι το πραγματικό όνειρο του πλανητάρχη. Το ματοκύλισμα των λαών είναι «αναγκαίο κακό».

Τι λέει, ωστόσο, το όραμα του Μπους; Λέει ότι «θα πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει» (Μα ποιος το αμφισβήτησε;). Λέει ακόμα πως «οι Παλαιστίνιοι ελπίζω θα μπορέσουν να έχουν το δικό τους ειρηνικό (!) κράτος». Τερατώδες ψέμα και απύθμενη υποκρισία (Βλέπε και άρθρα εφημερίδων).

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν αυτό το όραμα». Ποιοι; «Εκείνοι που θέλουν να δολοφονούν ώστε να εξασφαλίσουν ότι το όραμα τούτο ουδέποτε θα υλοποιηθεί», είπε ο Μπους. Το πρόβλημα είναι ότι δε βλέπει τον «εαυτό» του στον καθρέφτη. Ούτε τους δολοφόνους του Αρ. Σαρόν.

«Να τον διώξουμε (σ.σ. τον Αραφάτ). Είναι ευκαιρία να το κάνουμε τώρα». Ο αρχιεγκληματίας Σαρόν ομολογεί τους «μύχιους»(;) πόθους του χωρίς(;) να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά.

Το όραμα Μπους το βιώνει με τραγικό τρόπο ο παλαιστινιακός λαός. Χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Χωρίς να μπορούν να θάψουν τους νεκρούς τους. Δεν αφήνουν ούτε τα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Ραμάλα. Ούτε τους ικέτες γέροντες, τραυματίες και γυναικόπαιδα στο Ναό της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ δε σέβονται οι νεοβάρβαροι του Α. Σαρόν. Θέλουν να εξορίσουν, εξανδραποδίσουν, εξαφανίσουν έναν ολόκληρο λαό!

Οσο και αν θες ή να «πρέπει» να εστιάσεις την προσοχή σου στα «καθημερινά» δικά μας, δε σε αφήνει το έγκλημα «χωρίς τέλος» κατά του παλαιστινιακού λαού.

Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Ραμάλα, στην Αθήνα, σε όλες τις πόλεις του κόσμου είναι το ελάχιστο. Χρειάζονται τα δικά μας «μπλόκα» στους φονιάδες των λαών για να περάσει η ζωή και η ειρήνη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η πρώτη ευθύνη: «Κράτησα παραπάνω απ' όσο συνηθίζεται σ' έναν χαιρετισμό το χέρι της Χανάν Ασράουι - γυναίκα σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων - όταν με κοίταξε στα μάτια με μια πρωτόγνωρη γι' αυτή τη θαρραλέα γυναίκα πίκρα και απογοήτευση..."Οι ΗΠΑ έχουν την πρώτη ευθύνη... Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μοναδική υπερδύναμη στο σύγχρονο κόσμο δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει τη σύγχρονη ντροπή της ανθρωπότητας. Και το λέω ανοιχτά. Δεν έχει τη θέληση η Ουάσιγκτον! Πηγαίνετε στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα να δείτε από μόνος σας τι εννοώ"» (του Γ. Διακογιάννη, απεσταλμένου των ΝΕΩΝ στην Παλαιστίνη).

«Τρομοκράτες»: «Να μη μείνει περιοχή συνδεόμενη με την τρομοκρατία, χωρίς να την καταλάβει ο στρατός», λέει η επίσημη γλώσσα των διαταγών του ισραηλινού στρατού (IDF)... Αντρο τρομοκρατών θεωρήθηκε άραγε ο καθολικός ναός του Αγίου Γάλακτος της Παρθένου (Milk Grotto) που επλήγη με ρουκέτες; Τρομοκράτης προς εξουδετέρωση άραγε ήταν ο αραβικής καταγωγής καθολικός ιερέας Γιακούμπ (Τζάκομο) Αμπού Σάαντα που, όπως λένε οι πληροφορίες, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την επίθεση; Τρομοκρατική ομάδα προς σύλληψη, άραγε, λογίζεται μια μικρή ομάδα καθολικών καλογραιών, οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας μέσα στο ναό;»...(Της Ντίνας Βαγενά, απεσταλμένης της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στην Ιερουσαλήμ).

«Οι Ισραηλινοί ρεπόρτερ και σχολιαστές αποσπούν τις περισσότερες πληροφορίες τους από το στρατό, ενώ μερικοί χρησιμοποιούν και παλαιστινιακές πηγές, τις οποίες αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία. Καθώς δεν μπορούν να μεταβούν στους τόπους των συγκρούσεων για να δουν με τα μάτια τους αυτά που συμβαίνουν, οι στρατιώτες γίνονται τα μάτια τους. Και αυτό εξηγεί τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που μαθαίνουν οι Ισραηλινοί και σ' αυτά που μαθαίνει ο υπόλοιπος κόσμος, κυρίως ο αραβικός» (Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» - από τα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Καταγγέλλουν σχέδιο δολοφονίας - ΠΟΚΕΡ ΣΑΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 150 Παλαιστίνιοι με γυναικόπαιδα πολιορκημένοι εν Βηθλεέμ τη πόλει... ΚΛΟΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.

ΑΥΓΗ: ΤΟ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΕ ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ!..

ΕΘΝΟΣ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή - ΣΕ ΚΛΟΙΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διχάζουν δημοτικές, Κεντροαριστερά, μετεξέλιξη και εκλογή προέδρου - ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ (φωτό Κ. Σημίτη).

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Η Ν.Δ. μπροστά 4,5% και στη Β' Αθήνας - ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ «ΚΑΣΤΡΑ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ - Πανικός στο ΠΑΣΟΚ για τη Β' Αθηνών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΓΑΛΑΖΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η Β' ΑΘΗΝΑΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΗΠΕΙΡΟ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 200 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αναπάντητη πρόκληση: «Με εξασφαλισμένες τις αμερικανικές πλάτες, ο Αριέλ Σαρόν προκάλεσε χτες τους Ευρωπαίους, που του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την τύχη του Αραφάτ, δηλώνοντας: αν θέλουν μπορούν να τον πάρουν, όμως θα πρόκειται "για εισιτήριο χωρίς επιστροφή". Θα μείνει άραγε χωρίς απάντηση αυτή η πρόκληση και θα αφεθεί ο ΟΗΕ πλήρως αχρηστευμένος, χωρίς καμία αντίδραση από τους Ευρωπαίους;». Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Ηθικοί αυτουργοί: «Οσο δικαιολογημένα, όμως, κι αν στρέφεται η διεθνής κατακραυγή εναντίον των Ισραηλινών και της ηγεσίας τους, εκείνο που δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας είναι ότι οι συγκεκριμένες εγκληματικές επιθέσεις έχουν και ηθικούς αυτουργούς, των οποίων η ευθύνη είναι ανάλογη εκείνης των φυσικών αυτουργών. Διότι δεδομένο είναι ότι η ισραηλινή επιθετικότητα και αδιαλλαξία βασιζόταν πάντα στην αμερικανική υποστήριξη, αλλά αυτή τη φορά είναι η αμερικανική πρακτική εκείνη που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, προκειμένου να συνεχιστεί ο αφανισμός ενός λαού, ο οποίος επί δεκαετίες τώρα αγωνίζεται να διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμά του να παραμείνει και να ζήσει στη γη των προγόνων του». (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

Με την πλάτη στον τοίχο: «Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οσο περισσότερο θα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Αραφάτ τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διεθνής κατακραυγή ιδίως στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, που επιμένουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι απαραίτητος για την επίλυση της κρίσης... Αν ο Αραφάτ απελαθεί, όπως θέλει ο Σαρόν και κάποιοι σκληροπυρηνικοί, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος ήρωας για το λαό του και τους Αραβες. Αν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο θάνατός του θα εμπνεύσει ένα κύμα τρομοκρατικών (σ.σ. sic) επιθέσεων που θα διαρκέσει πολλά χρόνια» («Ουάσιγκτον Ποστ» - ΒΗΜΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ