ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σε θέσεις «μάχης» οι βαμβακοπαραγωγοί

Σε θέση «μάχης» παραμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από σήμερα αναμένεται να στηθούν νέα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους.

Ενα από τα μεγαλύτερα μπλόκα του Νομού Θεσσαλονίκης, αυτό που έχουν στήσει αγρότες της περιοχής στη γέφυρα του Λουδία, καθημερινά ενισχύεται με νέες συμμετοχές βαμβακοπαραγωγών από τα γύρω χωριά.

«Εχουμε να πάρουμε από το βαμβάκι που παραδώσαμε, άλλος 2, άλλος 5 και άλλος 7 εκατομμύρια δρχ.», δηλώνει ο Γιάννης Πουλουτζάς, από το μπλόκο του Λουδία. «Παρόλο που πέρασαν τόσοι μήνες από την παράδοση του προϊόντος μας, δε μας πληρώνουν, συνεχίζει. Δεν είναι που περνάμε δύσκολες ώρες γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά και η Τράπεζα μάς έχει στο "κόκκινο". Ετσι, αφού δεν μπορούμε να πάρουμε δανεικά, είναι αδύνατο να αγοράσουμε τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Παράλληλα, έρχεται Πάσχα και δεν ξέρουμε τι να σπείρουμε και πόσο, τι να προγραμματίσουμε για την καλλιεργητική χρονιά. Τίποτα άλλο δε μένει από το παραμείνουμε στα μπλόκα και να τα δυναμώσουμε, απαιτώντας να πληρωθούμε για όλο το βαμβάκι που παραδώσαμε στα εκκοκκιστήρια», καταλήγει ο Γ. Πουλουτζάς.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει πάνω από 200 τρακτέρ στη γέφυρα του Λουδία και χθες απέκλεισαν πρωί και απόγευμα την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, ενώ οι συνάδελφοί τους, του Νομού Ημαθίας, έκλεισαν την παλιά εθνική οδό στη θέση Κλειδί.

Οι αγρότες του Νομού Πέλλας έχουν στήσει δύο μπλόκα έξω από τα Γιαννιτσά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, το ένα στη διασταύρωση προς τη Γουμένισσα και το άλλο στη Νέα Πέλλα. Χθες οι βαμβακοπαραγωγοί έκλεισαν το δρόμο σχεδόν όλη τη μέρα, αποκόπτοντας κάθε πρόσβαση στην πόλη των Γιαννιτσών. Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον αγώνα των αγροτών, θα κλείσουν σήμερα τα καταστήματα των Γιαννιτσών, μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών αποφάσισε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί τους μετόχους της Τράπεζας, σύμφωνα με το Καταστατικό της, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2002, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα εξής:

1. Ανάγνωση της ετήσιας Εκθεσης του κ. Διοικητή, που υποβάλλεται με εντολή του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, για τον Ισολογισμό και τα πεπραγμένα του έτους 2001.

2. Ανάγνωση της Εκθεσης των Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2001, για τον Ισολογισμό και τη Διαχείριση του έτους αυτού.

3. Εγκριση της ετήσιας Εκθεσης, του Ισολογισμού και της Διαχείρισης του έτους 2001.

4. Εγκριση διάθεσης των καθαρών κερδών, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των Ευρώ 506.284.636,- ως εξής:

- για μέρισμα ίσο με το 12% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή Ευρώ 0,67 (Δρχ. 228.-) ανά μετοχή σε

8.939.199 μετοχές, Ευρώ 5.989.263.-,

- για πρόσθετο μέρισμα Ευρώ 2,56 (Δρχ. 872.-) ανά μετοχή σε 8.939.199 μετοχές, Ευρώ 22.884.349.-,

- για έκτακτη παροχή στο προσωπικό λόγω κυκλοφορίας του Ευρώ, Ευρώ 1.367.550.-,

- για καταβολή φόρου (άρθρο 6 Ν. 2873/2000), Ευρώ 18.144.697.-,

- υπόλοιπο περιεχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο, Ευρώ 457.898.777.-

5. Ανακοίνωση ανανέωσης θητείας μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής.

6. Ανακοίνωση ή έγκριση συμβάσεων που υπέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος με το Ελληνικό Δημόσιο, Τράπεζες, Πιστωτικά Ιδρύματα και Οργανισμούς.

7. Καθορισμός αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων των μελών του Γενικού Συμβουλίου.

8. Καθορισμός αμοιβής των Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2002.

9. Απαλλαγή από κάθε προσωπική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών για τα πεπραγμένα και τη Διαχείριση έτους 2001.

10. Εκλογή Συμβούλων.

11. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2002.

Στη Συνέλευση έχει δικαίωμα να λάβει μέρος και να ψηφίσει αυτοπροσώπως, ή με πληρεξούσιο, ο κύριος τουλάχιστον 75 μετοχών, που είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών τρεις (3) μήνες πριν από τη Συνέλευση, δηλαδή στις 29 Ιανουαρίου 2002.

Μέτοχοι, που έχουν λιγότερες από 75 μετοχές, μπορούν να διορίσουν κοινό αντιπρόσωπο μέτοχο, ο οποίος μπορεί να παραστεί στη Συνέλευση, εφόσον συγκεντρώνει την αντιπροσωπεία τουλάχιστον 75 μετοχών (άρθρα 13 και 16 του Καταστατικού).

Οι μέτοχοι που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη Συνέλευση και έχουν προβεί σε αποϋλοποίηση των μετοχών τους, παρακαλούνται να δεσμεύσουν, μέσω του χειριστή τους, τις μετοχές που κατέχουν και να παραλάβουν από αυτόν τη σχετική «Βεβαίωση Δέσμευσης Αξιών» την οποία πρέπει να καταθέσουν στην Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας και Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας, για να παραλάβουν τα δελτία εισόδου τους, μέχρι και τις 22 Απριλίου 2002.

Οι μέτοχοι, που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη Συνέλευση και δεν έχουν αποϋλοποιήσει τις μετοχές τους, παρακαλούνται να παραλάβουν τα δελτία εισόδου τους από την Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας και Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας μέχρι και τις 26 Απριλίου 2002.

Τα πληρεξούσια, με τα οποία παρέχεται δικαίωμα παράστασης και ψήφου, πρέπει να κατατεθούν στην Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας και Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας μέχρι και τις 19 Απριλίου 2002.

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2002

Με εντολή του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ


Το «θέμα» είναι ο κανονισμός...

Με ευθύνη της κυβέρνησης, της ΝΔ, αλλά και κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών, που πρόσκεινται στα δυο μεγαλύτερα κόμματα, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας των βαμβακοπαραγωγών αποσκοπεί, αποκλειστικά και μόνο, στην εξασφάλιση λίγων λεπτών του ευρώ παραπάνω στη φετινή τιμή του βαμβακιού. Με τη συνδρομή των ΜΜΕ η κοινή γνώμη πληροφορείται ότι δήθεν οι αγρότες θα είναι πλήρως ικανοποιημένοι και θα σταματήσουν διά παντός τις κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να τους δοθεί πίσω ένα 50δραχμο από το παρακρατηθέν πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ώστε η τελική τιμή του προϊόντος να κυμανθεί μεταξύ 270-280 δραχμών το κιλό, δηλαδή κατά 10-20 δραχμές το κιλό χαμηλότερη από την περσινή.

Είναι αλήθεια ότι οι αγωνιζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν στην τιμή που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τις απανωτές δημόσιες δηλώσεις και τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας - ιδιαιτέρως των δυο υφυπουργών, Β. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη - θα ξεπερνούσε τις 300 δραχμές το κιλό. Επιπλέον, απαιτούν να πληρωθούν την ίδια τιμή για όλες τις ποσότητες βαμβακιού που παρήγαγαν και παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια, υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι «δε θα υπάρξουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες», «δε θα δοθούν δυο τιμές» και «δε θα μείνει εκτός επιδότησης ούτε ένα κιλό βαμβακιού από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή».

Ταυτόχρονα, όμως, με τα αιτήματα για καλύτερη τιμή, οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν την αλλαγή του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, που μπήκε σε εφαρμογή από την περασμένη καλλιεργητική περίοδο. Κι είναι αυτό το αίτημα ουσιαστικής και βαρύνουσας σημασίας, όχι μόνο γιατί έχει αποδειχτεί ότι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φέτος, ευθύνεται ο νέος κανονισμός, αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται πως ο αγώνας τους δεν μπορεί ν' αφορά μόνο στο «σήμερα». Οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, στην πλειονότητά τους, έχουν σαφώς συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει άρδην ο συγκεκριμένος κανονισμός, δεν υπάρχει «αύριο» γι' αυτούς στη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς χιλιάδες μικροκαλλιεργητές θα οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα.

Οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών για να είναι αποτελεσματικές και για ν' ανοίγουν προοπτική παραμονής στο επάγγελμα, είναι απαραίτητο να εντάσσονται στον σκληρό και μακρόχρονο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Διότι, είναι αυτή η πολιτική - όπως εκφράζεται με την ΚΑΠ και με την «Ατζέντα 2000» - που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, στοχεύοντας στην πλήρη καπιταλιστικοποίηση της ελληνικής γεωργίας, με την αφαίρεση της γης από εκείνους που τη δουλεύουν και την παράδοσή της σε μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι θα εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες...


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ