ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Μελωδικά ταξίδια

Η Σαβίνα Γιαννάτου
Η Σαβίνα Γιαννάτου
Στο νέο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), αύριο (8.30 μ.μ.), ο κιθαρίστας Κώστας Κοτσιώλης θα ερμηνεύσει έργα Θεοδωράκη, Πιατσόλα, Μπράουερ, Ντομενικότι και Πάκο ντε Λουτσία. Είσοδος ελεύθερη. Την Κυριακή, στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας, θα παραδώσει μαθήματα κιθάρας σε καθηγητές και μαθητές.

Σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), ο Κώστας Θωμαΐδης θα παρουσιάσει «Τα τραγούδια της νύχτας». Πρόκειται για όμορφα τραγούδια του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου με θέμα τη νύχτα.

Στο «Σταυρό του Νότου» (τηλ. 010 92.26.975), σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Νίκος Ζιώγαλας παρουσιάζουν παλιά και νέα αγαπημένα τραγούδια. Μαζί τους ο Μάνος Πυροβολάκης και τα «Κινούμενα σχέδια». Τη Δευτέρα (και την Τρίτη), στον ίδιο χώρο, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος ολοκληρώνουν το κοινό μουσικό τους ταξίδι.

Σήμερα (9.30 μ.μ.), στο «Ρόδον», παρουσιάζεται το αγγλικό συγκρότημα «Muse».

Αύριο (10.30 μ.μ.), η σκηνή «Στον Αέρα» στην Πετρούπολη φιλοξενεί το ροκ συγκρότημα «Μάτζικ ντε Σπελ».

«Αληθινά ψέματα του Απρίλη» παρουσιάζει (από Πέμπτη έως Σάββατο, 11 μ.μ.), ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο «Σταθμό» (Μαυρομματαίων 22, Πεδίον του Αρεως).

Στις «φωνές» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος), φιλοξενούνται η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Νίκος Βελιώτης (βιολοντσέλο).

Τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στη Λυρική Σκηνή θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία - μουσική παράσταση με τα νέα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, σε ποίηση Φώντα Λάδη. Το έργο «Διαδρομές» θα ερμηνεύσει η Δημοτική Αθηναϊκή Μαντολινάτα και η Χορωδία «Διονύσιος Λαυράγκας», με διεύθυνση του Θέμη Σερμιέ. Τραγουδούν οι: Κώστας Μακεδόνας, Μπάμπης Τσέρτος και ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Τα συνδετικά κείμενα θα διαβάσει ο Κώστας Καστανάς. Παράλληλα, θα προβληθεί οπτικό υλικό του σκηνοθέτη Βαγγέλη Δημητρίου.

Ο Ν. Ζιώγαλας
Ο Ν. Ζιώγαλας
Η Πνευματική Εστία Μοσχάτου (Ρήγα Φεραίου 65), διοργανώνει τη Δευτέρα (7.45 μ.μ.) εκδήλωση για τα 30 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Παπαδάκης, Στέλιος Ντάντης. Τραγούδια του συνθέτη θα παρουσιάσουν οι: Πόλυ Πάνου, Αντώνης Παπαϊωάννου, Τάκης Κωνσταντακόπουλος.

Συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, θα πραγματοποιηθεί αύριο (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής. Ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Αρης Γαρουφαλής θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα για βιολί και πιάνο, καθώς και το συμφωνικό ποίημα σε ποίηση Αγγελου Σικελιανού, «Στου Οσίου Λουκά το Μοναστήρι». Αφηγήτρια: Εύα Κοταμανίδου. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η μέτζο σοπράνο Ινές Ζήκου θα συμπράξει με τον Αρη Γαρουφαλή και το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο».


Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αυγή Παπάκου - Λάγου: «Ανδρόνικος Α` Κομνηνός, ο "Φιλόλαος"»
  • Απόστολος Χαρίσης: «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα»
  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Λένιν: «Για τον Μαρξ και το μαρξισμό»
  • Λευτέρης Κανέλλης: «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σήμερα (7μμ), στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8) η Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών θα παρουσιάσει ένα cd με τραγούδια της ικαριακής μουσικής παράδοσης, την οποία κατέγραψε η Αδελφότητα με τη βοήθεια του καθηγητή Μουσικολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρη Θέμελη. Το cd θα παρουσιάσει ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης. Επίσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο του παλαίμαχου κομμουνιστή ναυτεργάτη Στρατή Τσαμπή «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής», με ομιλητή τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γιώργο Τούσια.

  • Τιμητική εκδήλωση για τον Χάρη Σακελλαρίου, με την ευκαιρία των 60 χρόνων της δημιουργίας του, πραγματοποιείται αύριο (9.15πμ), στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο φιλόλογος -υπεύθυνος του Τμήματος Μελέτης Εκπαιδευτικών Προβλημάτων ΚΜΕ, Γιώργος Μωραΐτης και οι καθηγητές Μιχάλης Μερακλής και Βάλτερ Πούχνερ.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καρακίτσου. Φρεσκάδα και γαλήνη χαρακτηρίζουν τα παρουσιαζόμενα έργα. Πρόκειται για τοπία πλημμυρισμένα από την ανθρώπινη παρουσία και το ελληνικό φως. Σκηνές της καθημερινότητας, ανάμεσα στο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/4.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο θέατρο «Μέλι», παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα παράσταση με το έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ «Play Strindberg», που βασίζεται στο «Χορό του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Η μοναξιά και η ζήλια, κεντρικά θέματα του έργου του Στρίντμπεργκ, παρουσιάζονται επεξεργασμένα από τον Ντίρενματ με ανατρεπτικό τρόπο. Η μετάφραση - σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Αγνής Ντούτση, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Εύα Κοταμανίδου και Περικλής Μουστάκης.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Τη Δευτέρα (και την Τρίτη), στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111), η Κλαούντια Ντελμέρ θα παρουσιάσει (9.30μ.μ.) τραγούδια του πρώτου δίσκου της «AINOLA». Πρόκειται για μπαλάντες με έντονα έθνικ στοιχεία με μεσογειακούς ρυθμούς και στίχους σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά). Τη μουσική έγραψε κυρίως ο Βαγγέλης Φάμπας, σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, K. Ντελμέρ και Antonio Gala. Ακόμη, θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου. Αναμειγνύοντας κλασικά στοιχεία, φλαμέγκο, μπαλάντες, ροκ, λάτιν και παραδοσιακές μουσικές, η K. Ντελμέρ «ταξιδεύει» σε μέρη μαγικά, άγνωστα και γνώριμα, στον παλμό μιας σύγχρονης μουσικής και αισθητικής έκφρασης.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Μαρία Δημητριάδη
Η Μαρία Δημητριάδη
Με μια παράσταση - πρόταση επιστρέφει η Μαρία Δημητριάδη στις ζωντανές εμφανίσεις. «Δον Κιχώτες» ο τίτλος της και φιλοξενείται σήμερα, αύριο (10.30 μ.μ.) και την Κυριακή (9 μ.μ.) στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 14, Γκάζι, τηλ. 010 3479.426).

Η Μ. Δημητριάδη, συνοδευόμενη από τους Θ. Οικονόμου (πιάνο) και Μανόλη Ανδρουλιδάκη (κιθάρα, πνευστά), θα παρουσιάσει τραγούδια του πρόσφατου δίσκου της, «Δον Κιχώτες» και από συνεργασίες της με τους: Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Θ. Μικρούτσικο, Στ. Ξαρχάκο. Επίσης τραγούδια των: Στ. Κραουνάκη, Π. Καλατζόπουλου, Α. Μάνου, «Υπογείων Ρευμάτων», «Τρυπών» κ.ά. Η παράσταση διανθίζεται με ποίηση του Π. Καρασούλου, ερμηνευμένη από τον Δημήτρη Καταλειφό, τη μουσική - ενορχηστρωτική επιμέλεια του Θ. Οικονόμου, τη σκηνοθετική φροντίδα της Σοφίας Σπυράτου, η οποία επιμελείται και τις χορογραφίες, καθώς συμμετέχουν χορευτές των «Ροών». Τα σκηνικά είναι των: Ανδρέα Γεωργιάδη, Παρασκευής Γερολυμάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ