ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό

Στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας

Νέο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου, συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ), η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης.

Οι φιλειρηνικοί πολίτες, που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, θα απαιτήσουν την καταδίκη της επιθετικότητας και βαρβαρότητας των ισραηλινών δυνάμεων και τον οριστικό τερματισμό της κατοχής, όπως και ελεύθερη, ανεξάρτητη πατρίδα για τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Επίσης να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, καθώς και να τερματιστεί άμεσα η ομηρία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Παράλληλα, σύσκεψη με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, καλούν τη Δευτέρα 8 Απρίλη στις 7 μμ στον 7ο όροφο του κτιρίου του ΕΚΘ, η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η ΕΔΥΕΘ.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις:

  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής στη Συγκέντρωση Συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό την ερχόμενη Τρίτη, 9 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
  • Στην Κατερίνη, αντιπολεμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, στις 9.30, στην είσοδο του Πάρκου. Θα ακολουθήσει συναυλία με ελληνικό ροκ και έντεχνο τραγούδι. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσής της έχει η Συντονιστική Αντιπολεμική Συσπείρωση Μαθητών Κατερίνης.
  • Στην Καρδίτσα, συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιείται σήμερα στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, το οποίο διοργανώνει η τοπική Επιτροπή Ειρήνης.
  • Στη Ζάκυνθο, συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου (Δημοκρατίας 5), ενώ και η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου καλεί το λαό του νησιού να συμμετάσχει.
  • Η Αντιπολεμική Επιτροπή Κέρκυρας καλεί κάθε Κερκυραίο και Κερκυραία να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που οργανώνεται σήμερα στην πλατεία Σαρόκου, στις 7 και μισή το απόγευμα, και το συλλαλητήριο το οποίο θα καταλήξει στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου (στην αίθουσα εκδηλώσεων) στις 8 και μισή, θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση, με ομιλητές τον Ισμάτ Σάμπρι, Πρόξενο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα και τον Χάρη Παπαμάργαρη, πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ.
  • Στην Πρέβεζα, συγκέντρωση και διαμαρτυρία πραγματοποιείται σήμερα στις 8 μ.μ., στο Θεοφάνειο. Κάλεσμα στο λαό της πόλης να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων απευθύνουν ο Δήμος Πρέβεζας, το ΕΚΠ, η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Πρέβεζας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και μαζικοί φορείς.
  • Στη Λάρισα, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου Λάρισας καλεί το λαό του νομού να συμμετάσχει στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.
«Κλίμα κρατικής τρομοκρατίας» διαπιστώνουν οι Ελληνες συνδικαλιστές

Δηλώσεις στο «Ρ» συνδικαλιστών που συμμετέχουν στην αποστολή του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη

«Τα τεθωρακισμένα και οι Ισραηλινοί στρατιώτες, στην είσοδο της πόλης Βηθλεέμ, δείχνουν το κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας που επιβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», έλεγε στο «Ρ», χτες, ο Η. Μπανάκος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, την ώρα που βρισκόταν μπροστά στο μπλόκο των Ισραηλινών. Συνδικαλιστές, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων από την Ελλάδα, στα «σύνορα» της Βηθλεέμ, έγκλειστοι, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν και να φτάσουν στον προορισμό τους. «Εδώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο "ασφυκτική" από τη Ραμάλα. Παντού υπάρχουν ακροβολισμένοι στρατιώτες, είναι αδύνατον να προχωρήσεις. Μας στέλνουν πίσω στην Ιερουσαλήμ».

Πριν κλείσουμε τη σύντομη συνομιλία, ο συνδικαλιστής μιλά για τον «μαύρο» φόντο, «ακόμα και μ' ένα φευγαλέο βλέμμα, μπορεί κανείς να δει τον φόβο στα πρόσωπα των ανθρώπων», όμως υπάρχει και ο «λευκός», «η αλληλεγγύη Παλαιστινίων και Ισραηλινών, παρά την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει». Δε λείπουν και οι ακραίες καταστάσεις φανατικών Ισραηλινών που αποδοκίμαζαν τους Ελληνες όταν περνούσαν με το πούλμαν. Η συμπαράσταση πάντως των Ελλήνων «εκτιμάται» από τους Παλαιστίνιους, που «θα δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ για να μας ευχαριστήσουν για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας», είπε στο «Ρ», κλείνοντας, ο συνδικαλιστής.

Από την Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ο Σάββας Σάββας, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ρ» μαζί του, μετέφερε το κλίμα πολέμου που επικρατεί εκεί, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται να εκφραστεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνες εργαζόμενοι μαζί με άλλους φιλειρηνιστές βρισκόμαστε εδώ συμπαραστεκόμενοι έμπρακτα στον δίκαιο αγώνα ενός λαού διωκόμενου, που διεκδικεί το αυτονόητο, να έχει πατρίδα. Αυτό που αντικρίζουμε είναι στον παλαιστινιακό τομέα ένα κλίμα πολεμικό, μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με όλα τα μέσα, ενώ στην Ιερουσαλήμ επικρατεί επίσης κλίμα στρατοκρατικό με στρατιώτες παντού, συρματοπλέγματα και εικόνα κατοχής. Σε αυτό τον τομέα οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε συνεχείς εξευτελιστικούς ελέγχους. Εμείς και σήμερα (σ.σ. χτες) επιχειρήσαμε να φτάσουμε στη Ραμάλα όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αλλά μας σταμάτησαν ενάμισι χιλιόμετρο έξω από την κατεχόμενη και πολιορκημένη πόλη, όπως επίσης μας απέτρεψαν να μεταβούμε στη Βηθλεέμ. Στις ξένες αντιπροσωπείες οι Ισραηλινοί φέρονται ιδιαίτερα εχθρικά και είμαστε υπό αυστηρή επιτήρηση και μας απαγορεύουν οποιαδήποτε μετακίνηση. Παρ' όλα αυτά εμείς θα εξακολουθούμε να επιμένουμε στη στήριξη του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης».

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Καταδικάζουν 37 Ελληνες βουλευτές

Την απροκάλυπτη επίθεση των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων καταδικάζουν με κοινή τους δήλωση 37 Ελληνες βουλευτές όλων των κομμάτων και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν:

«Η απροκάλυπτη επίθεση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Ραμάλα εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και του ίδιου του Προέδρου Αραφάτ, απειλεί να σβήσει κάθε ελπίδα για ειρήνευση στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ οφείλει να κατανοήσει ότι κάθε απόπειρα εναντίον της ζωής του Αραφάτ θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η Διεθνής Κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία και να βρεθεί διέξοδος που θα οδηγήσει την ειρηνευτική διαδικασία σε οριστική και δίκαιη λύση του προβλήματος, στηριγμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της και να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών προσήλθε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είπε ότι πρόθεση της ΕΕ - όπως εκφράστηκε στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - είναι να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Ανέφερε ότι οδηγός της ΕΕ είναι η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι ο Γ. Αραφάτ είναι ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αρχηγός κράτους.

«Θυμίζει περίοδο δικτατορίας»

Δήλωση του Παν. Γαλετσέλλη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ

Με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ Παν. Γαλετσέλλη, που βρίσκεται με την ελληνική αντιπροσωπεία από βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου και άλλων πολιτικών στα κατεχόμενα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, επικοινώνησε χτες ο «Ρ», τη στιγμή που η ελληνική αντιπροσωπεία κατευθυνόταν προς τη Βηθλεέμ και το στέλεχος του ΔΗΚΚΙ μας δήλωσε: «Η κατάσταση που έχουμε συναντήσει είναι τραγική. Θυμίζει περίοδο δικτατορίας. Αυτό που βιώσαμε χτες στη Ραμάλα είναι συγκλονιστικό. Ισραηλινοί στρατιώτες προέταξαν τα όπλα και δήλωναν αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουν, δηλώνοντας ότι εκτελούν εντολές, σύμφωνα με τις οποίες δεν επέτρεπαν την είσοδο μέσα στην πόλη σε κανέναν». Οπως, τόνισε ο Π. Γαλετσέλλης, η συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών απέναντι στους Παλαιστινίους είναι απαράδεκτη. «Μικρά παιδιά και γυναίκες, ελέγχονται με εξευτελιστικό τρόπο και κάτω από κλίμα τρομοκρατίας και βίας», κατέληξε ο ίδιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ