ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
Σταθμός για την πορεία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Αρχίζουν σήμερα το πρωί οι εργασίες στο «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή

Από τη συνάντηση με τους αντιπροσώπους από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ
Από τη συνάντηση με τους αντιπροσώπους από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ
Με 2.000 αντιπροσώπους συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα και αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, αρχίζει σήμερα η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που αυτές τις μέρες συμπλήρωσε τρία χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας, γίνεται στο κλειστό γήπεδο «Νήαρ Ηστ» της Καισαριανής. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και είναι ανοιχτές για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη που συμμετέχουν σε αυτή - εκλεγμένα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και σε τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις - θα συζητήσουν για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα συμβάλλοντας στην παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων. Θα κάνουν απολογισμό δράσης του ΠΑΜΕ και θα αποφασίσουν τις προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Η τεράστια σημασία της σημερινής Συνδιάσκεψης αναδεικνύεται από την ίδια τη χρονική περίοδο στην οποία πραγματοποιείται. Η κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου, έχει ξεκινήσει την τελική επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την πλήρη κατεδάφισή της. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη συνολική όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα επιβεβαίωσαν την ανάγκη της δημιουργίας και ισχυροποίησης του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τον τρόπο που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση που υφίστανται και προχωρώντας ακόμα πιο μπροστά θα κατακτήσουν νέα δικαιώματα.

Από το διεθνή χώρο στη Συνδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή, μέχρι στιγμής, οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), CGT Κούβας, CGT Βιετνάμ, TUMTIS Τουρκίας, TUF Παλαιστίνης, RDB Ιταλίας, LAB Βάσκων, ZENROREN Ιαπωνίας, CGT Γιουγκοσλαβίας, OGB Αυστρίας, SABENA Βελγίου και TUF Ουκρανίας.

Χτες ο «Ρ» συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Kato Masuo, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ιαπωνίας (ZENROREN), και την Tran Thi Hong, μέλος του Προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας του Βιετνάμ και επικεφαλής του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών.

Ο Kato Masuo δήλωσε στο «Ρ» για τη σημασία της Συνδιάσκεψης: «Η επαφή μας με τα ελληνικά συνδικάτα είναι πολύ σημαντική. Εχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω τις πραγματικές φωνές των Ελλήνων αγωνιστών συνδικαλιστών. Ελπίζω να ακούσω από τους συνδικαλιστές πώς είναι η σημερινή πραγματική κατάσταση του Ελληνα εργάτη στην παρούσα πολύπλοκη κατάσταση της "παγκοσμιοποίησης". Καθώς επίσης και ποια είναι η αντίδραση των ελληνικών συνδικάτων. Στην πραγματικότητα, δεν έχω μέχρι τώρα και πάρα πολλές πληροφορίες για το τι γίνεται εδώ. Και γι' αυτό θέλω να πάρω όσο το δυνατόν πιο πολλά και να γυρίσω στη χώρα μεταφέροντας μια ζωντανή εμπειρία από την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας σας».

Επίσης, η Tran Thi Hong μάς είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στη Συνδιάσκεψη των Ελλήνων αγωνιστών συνδικαλιστών. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε στη Συνδιάσκεψή σας το χαιρετισμό των Βιετναμέζων εργατών. Καθώς επίσης και για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας γιατί πάντα θυμούμαστε την υποστήριξη του ελληνικού λαού και των Ελλήνων εργατών στον αγώνα που έκανε ο λαός μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στους εκπροσώπους του. Θυμούμαστε πάντα ότι ήσαστε στο πλευρό μας. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό, το συνδικαλιστικό κίνημα, το ΚΚΕ, για την υποστήριξή του τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα».

Λίγο πριν οι συνδικαλιστές από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ είχαν συναντηθεί με τον Α. Ζαζόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και τον Δ. Βανδώρο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τους τρόπους ανάπτυξης της αγωνιστικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο εναντίον των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
«Εξ ονόματος των εργατών της Παλαιστίνης»

Μήνυμα στη συνδιάσκεψη από τον εγκλωβισμένο στα κατεχόμενα Νταγούντ Ταραζί, πρόεδρο της Ενωσης εργατών της Γάζας

Θα ήταν σήμερα μαζί μας. Στη Β' πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Τον πρόλαβε ο Σαρόν. Εστειλε όμως το μήνυμα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

«Εξ ονόματος των εργατών της Παλαιστίνης και του γενικού συμβουλίου των εργατών της Παλαιστίνης, σάς χαιρετώ. Μαζί συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των διεθνών εταιριών του imperial. Ερχόμαστε απ' την Παλαιστίνη, η οποία αγωνίζεται υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Το συμβούλιο εργατών της Παλαιστίνης μαζί με τον ελληνικό λαό ανέκαθεν είχαν συνεργασία τόσο στα θέματα εργασίας, όσο και στην εξέγερση του παλαιστινιακού λαού».

Αναφερόμενος στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σημειώνει: «Γκρεμίζουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, έχουν κλέψει το νερό και τα αγαθά της γης και γενικότερα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Γκρεμίζουν τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας. Δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σκοτώνοντας τον εργάτη, το γιατρό, τα παιδιά, άμαχο πληθυσμό, αφήνοντας τους πάντες δίχως πρώτες βοήθειες, στέγη, νερό, τροφή κτλ. Πολλές φορές κοιμήθηκε ο κόσμος κάτω απ' τη βροχή. Παρ' όλα αυτά ο παλαιστινιακός λαός αντιστέκεται μαζί με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο κ. Αραφάτ υπέρ της ελευθερίας του λαού και των εδαφών και υπέρ της ειρήνης του κόσμου.

Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη δε συνέβη σε κανένα άλλο λαό, σε κανένα πόλεμο, να βομβαρδίζουν με αεροπλάνα F-16 πόλεις της Παλαιστίνης, όπως τη Γάζα, τη Ραμάλα, τους συνοικισμούς των προσφύγων και πολλά άλλα μέρη, κυβερνητικά κτίρια, σταθμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και το γραφείο του ίδιου του Προέδρου κ. Αραφάτ. Παρ' όλα αυτά ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει απελπιστεί».

Και καταλήγει: «Τι περιμένετε από εμάς; Να παραδοθούμε ή να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας;».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Εμπιστεύτηκαν στη διοίκηση τη ΔΑΣ

Την αυτοδυναμία έδωσαν με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό, στη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», στις πρόσφατες και πρώτες αρχαιρεσίες στο ενιαίο πλέον συνδικάτο επισιτισμού - τουρισμού, για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.

Στο συνδικάτο ψήφισαν 782 εργαζόμενοι. Η ΔΑΣ έλαβε 500 ψήφους και κατέλαβε τις 9 από τις 13 έδρες στο συμβούλιο, ενώ εξέλεξε και 5 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 134 ψήφους, 2 έδρες και 1 αντιπρόσωπο. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» έλαβε 65 ψήφους, 1 έδρα και 1 αντιπρόσωπο και τέλος η ΔΑΚΕ έλαβε 61 ψήφους, 1 έδρα και κανέναν αντιπρόσωπο. Επίσης δημιουργήθηκαν και τέσσερα παραρτήματα του συνδικάτου και πιο συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια, στα δυτικά προάστια, στα νότια προάστια και στο αεροδρόμιο και τα περίχωρα, όπου υποψηφιότητα έθεσαν μόνο μέλη της ΔΑΣ οι οποίοι και εκλέχτηκαν.

Παρά την τεράστια προσπάθεια κυρίως της ΠΑΣΚΕ να μη δημιουργηθεί το συνδικάτο και να μη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες, η προσέλευση ήταν μαζική και η ανάδειξη της ΔΑΣ σε πρώτη δύναμη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την αγωνιστική στάση και προσπάθεια της παράταξης όλο το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η αδράνεια στην ενημέρωση των εργαζομένων και στην προσπάθεια συμμετοχής τους στις αρχαιρεσίες, χαρακτήρισε και την «ΑΠ». Επιπλέον η αδυναμία των δυνάμεων αυτών να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους, έγινε καθαρή και από τα ψηφοδέλτια των αρχαιρεσιών που ήταν πολύ «φτωχά» σε συμμετοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ