ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση πίσω από τις κόντρες

Στην εξυπηρέτηση των γενικότερων συμφερόντων του δικομματισμού και της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής αφιερώνει η ηγεσία της ΝΔ την «ενίσχυση» της θέσης της, όπως αυτή καταγράφεται από τα γκάλοπ που διατείνεται ότι κατέχει.

Παρά το γεγονός ότι η Ρηγίλλης υποστηρίζει πως είναι αδύνατη η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ και προεξοφλείται με απόλυτη σχεδόν βεβαιότητα η νίκη στις επόμενες εκλογές, ωστόσο η αντιπολιτευτική τακτική της δεν αλλάζει. Παραμένει ούλτρα συναινετική όσον αφορά στην προώθηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και σπρώχνει όπως μπορεί την κυβέρνηση για να προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του δικομματικού πολέμου για την εξουσία, υπονομεύει και απαξιώνει τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης. Δε ζητά όμως πρόωρες εκλογές, ακριβώς γιατί θέλει η κυβέρνηση να μπορέσει να επιβάλει ό,τι μπορεί από τα δρομολογημένα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να ωριμάσει η «αναγκαιότητά» της.

«Δεν έχει νόημα να ζητάς κάτι όταν ο μόνος που μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση είναι ο κ. Σημίτης. Θα ήταν και λίγο κωμικό να ζητήσει να κάνει εκλογές επειδή το θέλω εγώ ή επειδή εκτιμώ ότι είναι η ώρα να γίνουν», είπε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε σε συνέντευξή του στην «Ντόιτσε Βέλε». Μάλιστα, δε δίστασε να υποβαθμίσει και την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών ως πρόκριμα για τις βουλευτικές. «Εχω έντονη επιφύλαξη στο να δίνουμε τόσο μεγάλη εικόνα πολιτικοποίησης και μάλιστα κομματικοποίησης στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το κύριο είναι πώς μέσα από αυτή την υπόθεση θα αναδειχτούν κοινωνικές συμμαχίες». Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να σημειώσει ότι «δε θέλω να μειώσω την πολιτική σημασία αυτών των εκλογών».

Σαφές δείγμα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής ήταν η τοποθέτησή του όσον αφορά στη στάση του κόμματός του στο Ασφαλιστικό, όπου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα στηρίξει, μέσω του «διαλόγου», τις κυβερνητικές επιλογές παρά το γεγονός ότι δεν τις θεωρεί «τομές». «Εν πάση περιπτώσει, δεν είπαμε ότι αποχωρούμε από κάπου. Οταν μας κάλεσε η κυβέρνηση, πήγαν δύο στελέχη μας... Αν μας ξανακαλέσουν θα πάμε. Στη Βουλή, αν έρθει το νομοσχέδιο, θα συζητήσουμε», είπε. «Απλά - συνέχισε - δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη λογική ότι η κυβερνητική πρόταση είναι μια σοβαρή προσπάθεια του προβλήματος, γιατί ορθά-κοφτά σας λέω, δεν είναι».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε χτες με τον υποψήφιο καγκελάριο Εντ. Στόιμπερ, εκθειάζοντας μάλιστα τις «επιτυχίες» του στην καταπολέμηση της ανεργίας στη Βαυαρία.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης περιφέρει και επιδεικνύει τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν φτάσει στα χέρια της και δείχνουν ότι προηγείται περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά υπερέχει κατά μιάμιση μονάδα περίπου του Κ. Σημίτη, στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται και δημοσιεύονται τις επόμενες μέρες, αποτελούν βασικό όπλο της ΝΔ που χρησιμοποιεί ως αντιπερισπασμό στην τηλεοπτική συνέντευξη Σημίτη και σε όποιες πρωτοβουλίες ακολουθήσουν για την αντιστροφή του κλίματος.

Ταυτόχρονα, το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ ετοιμάζει τις απαντήσεις που θα δώσει σήμερα, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, στη χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Σημίτη.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε η ΝΔ να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, γιατί, όπως είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, επιτρέπει στα κόμματα να αγοράζουν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο εκτός από αυτόν που τους παραχωρείται δωρεάν, αλλά και γιατί δεν κατοχυρώνει την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά στον έλεγχο των οικονομικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη δημοσιότητα το «όραμα» του Ντενκτάς

Το «όραμα» της τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού στηρίζεται στο μόνιμο διαχωρισμό των δυο κοινοτήτων και στην εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί.

Ο «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει σήμερα το έγγραφο του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το οποίο κατέθεσε στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών υπό τον τίτλο «Το όραμα των Τουρκοκυπρίων για το νέο συνεταιρισμό».

Το έγγραφο περιγράφει τη μορφή λύσης που επιδιώκει η τουρκική πλευρά και η οποία συνίσταται στην αναγνώριση δυο κρατών, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιρισμό. Η νέα αυτή δομή θα έχει εξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες θα εκχωρούνται από τα δυο συνεταιρικά κράτη.

Τα δυο κράτη θα έχουν διεθνή προσωπικότητα σε ό,τι αφορά ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Η πρόταση αναφέρει ότι θα μπορούν μεταξύ άλλων να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες από μόνα τους.

Σύμφωνα με το «όραμα» του Ντενκτάς, οι «δυο λαοί» θα συνεχίσουν να ζουν στις περιοχές των αντίστοιχων συνεταιρικών κρατών (δε θα υπάρξουν δηλαδή μετακινήσεις πληθυσμών και παλιννόστηση προσφύγων).

Το σημείο αφετηρίας για την τουρκική πλευρά είναι ότι «η κάθε πλευρά αντιπροσωπεύει το δικό της λαό και κανέναν άλλο. Κανένα από τα δυο μέρη μπορεί να απαιτήσει εξουσία πάνω στο άλλο και οι σχέσεις τους δε θα είναι στη βάση πλειοψηφίας - μειοψηφίας».

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος παραδέχεται ευθέως ότι το μόρφωμα το οποίο εισηγείται δε στηρίζεται σε διεθνείς αρχές, σημειώνει στο έγγραφο πως «χρειάζεται η βοήθεια και η κατανόηση της διεθνούς κοινότητας για να υιοθετηθούν οι κανόνες στις ειδικές μας συνθήκες».

Στο έγγραφο, το οποίο αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά για τις απόψεις που διατυπώνονται, περιλαμβάνει 15 σημεία, τα οποία ο κατοχικός ηγέτης τα ονομάζει «τα βασικά στοιχεία».

Βασικός άξονας της πολιτικής που εκφράζουν οι θέσεις του Ντενκτάς, είναι η ελάχιστη δυνατή σύνδεση των δυο γεωγραφικών ζωνών ενώ δε θεωρείται απαραίτητο για τη χώρα στο Σύνταγμα. Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα αποτελεί και το ιδρυτικό ντοκουμέντο του νέου συνεταιρισμού. Ζητά παράλληλα την άρση του λεγόμενου εμπάργκο ως ένδειξη καλής θέλησης και επιμένει πως θα πρέπει να μη διαταραχτούν οι συνθήκες εγγυήσεων του 1960 και η παρουσία στο νησί της Τουρκίας.

Η τουρκική πλευρά αναφέρει επίσης ότι «και οι δυο πλευρές θα υποστηρίξουν την ένταξη του Συνεταιρισμού της Κύπρου στην ΕΕ εντός των ορίων της πολιτικής συμφωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει διά των διπλωματικών του αποστολών στο εξωτερικό να διαβιβάσει το έγγραφο Ντενκτάς σε όλες τις ξένες κυβερνήσεις για να ενημερωθούν για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η κίνηση αυτή θεωρείται προληπτική ενόψει πιθανού ναυαγίου της διαδικασίας.

Στο μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς ενόψει της σημερινής έναρξης του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

Τ. ΜΙΛΕΡ
«Πολύ συνεργάσιμη» η κυβέρνηση

Σημαντική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώνει ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τ. Μίλερ, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον η αμερικανική διαμεσολάβηση. Αναφερόμενος εξάλλου στη «17Ν», ο Μίλερ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «πολύ συνεργάσιμη».

Μιλώντας στο πρώτο ετήσιο συνέδριο του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, ο Μίλερ επισήμανε ότι η πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο κάθε Αμερικανού πρεσβευτή και αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ουάσιγκτον για την άμεση ανταπόκριση της Αθήνας.

«Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε πολλή συνεργάσιμη από την πρώτη στιγμή» δήλωσε ο Τομ Μίλερ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο και ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς και στην προσφορά για την ανάπτυξη ελληνικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια προς αντικατάσταση αμερικανικών μονάδων, εάν αυτό χρειαστεί.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στην οργάνωση «17Ν» και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνεχίζεται επί 27 έτη χωρίς να υπάρχουν συλλήψεις και καταδίκες. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει καλή συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών Αρχών για το θέμα και κάλεσε τους Αμερικανούς να μη δίνουν μεγάλη σημασία στα σχετικά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, καθώς αυτά πολλές φορές διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

«Η μόνη αλήθεια είναι ότι συνεργαζόμαστε πολύ σοβαρά με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» δήλωσε ο Μίλερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ