ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνεται η δράση

Με μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο και συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, τη Δευτέρα 15 του Απρίλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, κλιμακώνει τη δράση του ο λαός της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφασίστηκε χτες το βράδυ μέσα από την πλατιά σύσκεψη που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Παλαιστινιακή Παροικία της πόλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς του νομού, τα κόμματα (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, κλπ.) - απουσίαζε η ΝΔ -, βουλευτές, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, η ΕΔΟΘ, εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, φοιτητικοί Σύλλογοι, νεολαιίστικες οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, κλπ.

Ομόφωνα υιοθετήθηκε το πλαίσιο δράσης που κατέθεσαν οι διοργανωτές φορείς, καθώς και το ψήφισμα που παρουσιάστηκε ως βάση των διεκδικήσεων των φορέων της Θεσσαλονίκης. Χτες επίσης συγκροτήθηκε και Οργανωτική Επιτροπή για την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν.

Συγκεκριμένα: Τη Δευτέρα 15 του Απρίλη θα πραγματοποιηθούν μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο και συναυλία αλληλεγγύης, στη διάρκεια της οποίας θα επιδιωχτεί συνδιάλεξη με τον Γιάσερ Αραφάτ. Θα διαμορφωθεί κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο θα επιδοθεί από εκπροσώπους της επιτροπής φορέων στις προξενικές αρχές. Θα ξεκινήσει συλλογή υλικής βοήθειας (φάρμακα, ρούχα κλπ.), η οποία θα σταλεί στην Παλαιστίνη, ενώ παράλληλα θα ανοίξει κοινός τραπεζικός λογαριασμός και για την οικονομική ενίσχυση του λαού της Παλαιστίνης.

Το πλαίσιο, κάτω από το οποίο συνενώθηκαν όλοι οι φορείς και τα κόμματα, καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση του κατοχικού στρατού του Ισραήλ. Επίσης καταδικάζει την πολιτική των ίσων αποστάσεων (βλέπε ΕΕ), σημειώνοντας πως δεν μπορεί να επιμερίζονται οι ευθύνες ανάμεσα σε θύτες και σε θύματα. Διακηρύσσει την υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απαιτεί παρέμβαση των διεθνών οργανισμών για να σταματήσει αμέσως η σφαγή των Παλαιστινίων.

ΔΗΚΚΙ
Αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή τόνισε: «Θα πρέπει η ΕΕ αμέσως να παγώσει τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ και να απαιτήσει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη και την απελευθέρωση του Γιάσερ Αραφάτ». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Δ. Τσοβόλας, «το ΔΗΚΚΙ καλεί τον ελληνικό λαό σε αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίοι αναδεικνύονται πανηγυρικά σε υπονομευτές της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Παράλληλα, το μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Π. Γαλατσέλης, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων που πήγε στην Παλαιστίνη, δήλωσε: «Η κατάσταση στην περιοχή είναι, πράγματι, οικτρή. Ο αμερικανικός επεκτατισμός εφαρμόζεται στην Παλαιστίνη διά μέσου του Σαρόν».

Να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης

Την ανάγκη ανάληψης δράσης για την έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, τόνισαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων που συμμετείχαν σε αποστολή που επέστρεψε χτες από την Παλαιστίνη.

«Μόνο η αλληλεγγύη που πρέπει να οργανωθεί περισσότερο και οι κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να πιέσουν τον ΟΗΕ να πάρει αποφάσεις για το σταμάτημα της γενοκτονίας», επισήμανε ο Σάββας Σάββας, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Αυτό που συμβαίνει, πρόσθεσε, είναι ντροπή για όλη την ανθρωπότητα. Το μόνο που κινείται είναι φαντάροι και τανκς. Οποιος άλλος κινηθεί τον ξεγυμνώνουν και τον ελέγχουν φαντάροι». Ο Λουκάς Καβακλής μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ δήλωσε πως «θα προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας ένα δίωρο να αφιερωθεί στην ενημέρωση των μαθητών και θεωρούμε πως πρέπει να διοργανωθούν και νέες αποστολές αλληλεγγύης». «Ενόψει του Πάσχα να ξεκινήσει ένα καραβάνι αλληλεγγύης με γιατρούς και εργαζόμενους», δήλωσε ο Γιάννης Αλμπάνης από το Δίκτυο για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Κοινή σύσκεψη μεταξύ της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Παλαιστίνη. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα στα εκπαιδευτικά συνδικάτα παγκοσμίως, την ΟΥΝΕΣΚΟ και όλους τους διεθνείς μαζικούς φορείς να αναλάβουν δράση για το σταμάτημα της γενοκτονίας.

Πρεσβευτές αραβικών χωρών στη Βουλή

Τη θέση του ελληνικού Κοινοβουλίου «κατά της βιας, εναντίον των επιθέσεων, της εισβολής και κατοχής και των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στους 12 πρεσβευτές αραβικών χωρών με τους οποίους συναντήθηκε. Ο πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και «να εγκαταλείψει το Ισραήλ τα κατεχόμενα εδάφη». Τις ευχαριστίες του εξέφρασε για την εν λόγω θέση ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Αμπντάλα Αμπντάλα, ενώ ενημέρωσε για τις προσπάθειες της παλαιστινιακής ηγεσίας για την επανέναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας.

Για «προσβολή» έκανε επίσης λόγο χτες ο Πρόεδρος της Βουλής σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, αναφερόμενος στην «ουσιαστική απέλαση» της 5μελούς αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής από τις ισραηλινές αρχές. Μάλιστα ο Α. Κακλαμάνης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Σαρόν αρκούμενη προφανώς στην υποστήριξη των ΗΠΑ» προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Οι πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της ισραηλινής Βουλής για το θέμα αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ