ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Τα λόγια και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το 'χαμε σημειώσει πριν από αρκετούς μήνες και, τελικά, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, ο Κ. Σημίτης έρχεται να μας επιβεβαιώσει. Είχαμε γράψει, λοιπόν, ότι το νέο ...όραμα, που θα αντικαταστήσει την ΟΝΕ και το ευρώ, θα είναι η «σύγκλιση». Και, πράγματι, αυτή τη λέξη έλεγε και ξανάλεγε ο Κ. Σημίτης στην πρόσφατη περιοδεία του στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Τη συνόδευε, μάλιστα και με τα εξής, θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνον ένα γενικόλογο στόχο: Τη διαρκή αναδιανομή του εισοδήματος. Την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού κεκτημένου. Την κατάκτηση από την εργαζόμενη οικογένεια των ευκαιριών μόρφωσης, της ποιότητας περίθαλψης και του επιπέδου ζωής, που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν αναρωτιέστε, ποια σχέση έχουν όλα τα παραπάνω, με τα κυβερνητικά μέτρα για το Ασφαλιστικό, τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας, τις προτάσεις της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση, την προωθούμενη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις ψευτο-αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις από την εισοδηματική πολιτική, κλπ., κλπ., σας συμβουλεύουμε, να μη χάνετε το χρόνο σας. Καμία σχέση δεν έχουν. Απλά, τα πρώτα αποτελούν συνθήματα προς λαϊκή κατανάλωση, ενώ τα δεύτερα είναι η πολιτική της κυβέρνησης στην πράξη.

... η πράξη

«Κλείστε τα μεγάφωνα κι ανοίξτε τα αυτιά, ν' ακούσετε προβλήματα που έχουμε πολλά». Το σύνθημα αυτό φώναζαν οι σπουδαστές των ΤΕΙ Κεφαλονιάς, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημοτικό Θέατρο, όπου μίλησε ο Κ. Σημίτης το Σάββατο. Φαίνεται, όμως, πως η σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουν οι σπουδαστές -το ΤΕΙ Κεφαλονιάς δεν έχει καν τη στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε καθηγητές - δεν ταίριαζε στο κλίμα, που ήθελε να δημιουργήσει ο Κ. Σημίτης και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Γι' αυτό, όχι μόνο τα μεγάφωνα δεν έκλεισαν, αλλά ούτε και τ' αυτιά δεν άνοιξαν, έστω και μετά τη συγκέντρωση. Ο Κ. Σημίτης δεν... μπόρεσε να βρει έστω και λίγα λεπτά για να έχει μια συνάντηση με τους σπουδαστές και ν' ακούσει τα οξύτατα και σοβαρότατα προβλήματά τους.

Προφανώς, το... όραμα της «πραγματικής σύγκλισης» δε συμπεριλαμβάνει το ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Οπως δε συμπεριλαμβάνει και ό,τι άλλο αφορά στην ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας...

Περί αναδιανομής

Πάντως, για να μην αδικούμε τον Κ. Σημίτη, την κυβέρνησή του και την πολιτική της, πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναδιανομή του εισοδήματος, πράγματι, αποτελεί καθημερινό μέλημά τους. Με χίλιους δυο τρόπους, μορφές και κόλπα, συντηρούν και ενισχύουν τους μηχανισμούς αναδιανομής του παραγόμενου από τους εργαζόμενους κοινωνικού πλούτου, προς όφελος των ολίγων «εχόντων και κατεχόντων». Αυτός είναι και ο βασικός άξονας της καθημερινής τους πολιτικής πρακτικής. Κι όποτε στριμώχνονται, όποτε έχουν την ανάγκη κάποιου «φιλολαϊκού» πυροτεχνήματος, όποτε πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις και θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, κλπ., κλπ., τότε πετάνε και κάποια ψίχουλα σε κάποια μερίδα του λαού. Ακόμη και τότε, όμως, μη νομίζετε, ότι τα παίρνουν από την ολιγαρχία. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Απλά, σ' αυτές τις περιπτώσεις, θυμούνται τη θεωρία των «ρετιρέ» και των «υπογείων». Τα παίρνουν, δηλαδή, από τις λιγότερο αναξιοπαθούντες κατηγορίες εργαζομένων, για να τα δώσουν στους πλέον καταφρονεμένους.

Αυτή είναι η πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, που εφαρμόζει χρόνια τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δύο σε ένα...

Δυο βδομάδες έχουν απομείνει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και λιγότερο από ένας μήνας για τη μονομαχία του δεύτερου γύρου και, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι ομοιότητες στα προγράμματα των δυο κυρίων υποψηφίων (Σιράκ και Ζοσπέν) προκαλούν απογοήτευση στο εκλογικό σώμα. «Η δέσμευσή μου για τη Γαλλία», έχει τίτλο το 24σέλιδο φυλλάδιο, που μοίρασε ο Σιράκ, σε 12 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το 40σέλιδο φυλλάδιο του Ζοσπέν, που μοιράστηκε σε 8 εκατομμύρια, έχει τίτλο «Δεσμεύομαι». Οι ομοιότητες, όμως, δε σταματάνε στους τίτλους. Και στο περιεχόμενο των δυο φυλλαδίων, η σύγκλιση θέσεων και προτάσεων είναι αξιοσημείωτη. Αμφότεροι οι υποψήφιοι υπόσχονται να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη εγκληματικότητα, με την ίδρυση ενός νέου υπουργείου, να βελτιώσουν την προστασία του περιβάλλοντος, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, να μειώσουν τους φόρους και να περιορίσουν την ανεργία. Ολ' αυτά, βέβαια, γενικά και αόριστα και έχοντας ένα το κρατούμενο, τη συνέχιση των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων πολιτικών, με τον έναν στη θέση του Προέδρου της χώρας και τον άλλον στη θέση του πρωθυπουργού.

Αμφιβάλλει κανείς ότι, όποιος εκ των δύο κι αν εκλεγεί, το ίδιο θα είναι για τους Γάλλους εργαζόμενους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συκοφάντης

«

Ωραίος» πρωθυπουργός είναι ο Κ. Σημίτης! Μιλώντας στην Κεφαλλονιά, υποστήριξε ότι οι αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων, είναι παράνομοι! Και γεννάται το ερώτημα: Δικαιούται ένας πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει, ευκόλως και συλλήβδην, παράνομους χιλιάδες πολίτες της χώρας του, εναντίον των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ποινική ή άλλου τύπου κατηγορία και, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει κινηθεί ουδεμία δικαστική διαδικασία εις βάρος τους; Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι εργάζονται σκληρά και τίμια για να εξασφαλίσουν το ψωμί της οικογένειάς τους; Στο ερώτημα αυτό, ας απαντήσουν όσοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τον Κ. Σημίτη «σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό».

Αλλά γιατί ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους αγωνιζόμενους αγρότες παράνομους, δηλώνοντας, εν συνεχεία - με ύφος Πινοσέτ - πως «η παρανομία δε θα περάσει»; Διότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, τον οποίο φαίνεται να υιοθετεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Κ. Σημίτης, οι αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα εισπράττουν επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους, τις οποίες δε δικαιούνται. Ακόμα κι έτσι να ήταν, θα περίμενε κανείς από έναν «σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό» να μην το διαλαλεί, σαν «κουτσομπόλα», σε κομματικές φιέστες, αλλά να έχει πάρει μέτρα για τον ακριβή εντοπισμό και τη σκληρή τιμωρία των παρανομούντων και την πάταξη των «κυκλωμάτων».

Ομως, φαίνεται ότι, εκτός από «κουτσομπόλης», ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χαρακτηριστεί και συκοφάντης. Και τούτο, διότι οι αγρότες αρνούνται τις κατηγορίες περί παρανομιών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη συκοφάντησή τους, με στόχο να υπονομεύσει την αξιοπιστία του αγώνα τους, δικαιολογώντας, έτσι, την αντιαγροτική πολιτική της. Ζητούν, δε, από τους κατηγόρους τους «ονόματα και διευθύνσεις» των παρανομούντων. Οι κυβερνώντες απαντούν «αναμείνατε στο ακουστικό σας» και υπόσχονται ότι, οσονούπω, η «λίστα της παρανομίας» θα δημοσιευτεί στο ...Ιντερνετ, στο οποίο, ως γνωστόν, άπαντες οι χωρικοί... έχουν εύκολη πρόσβαση και, άρα, μπορούν να ενημερωθούν δεόντως.

Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι, με τη συκοφαντική επίθεσή του εις βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους, ώστε ευκολότερα να αιτιολογήσει την άρνησή του να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς και να δικαιολογήσει, ενδεχομένως, μια νέα επίθεση των ΜΑΤ. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ο Κ. Σημίτης πως, για να μη στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για να μην εκδηλωθούν λαϊκές αντιδράσεις στον κυβερνητικό αυταρχισμό, πρέπει να σμικρυνθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων με τη μαχόμενη αγροτιά. Κι αυτό ακριβώς επιχειρεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ