ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αδιάλλακτος ο Σαρόν επελαύνει

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΙΕΡΙΧΩ.-

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και τις έντονες διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τις στρατιωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες που είχε, χθες, ο ισραηλινός στρατός στην Τζενίν «σε μια σκληρή μάχη κατά των τρομοκρατών», όπως είπε ο Σαρόν.

Αν και ανακοινώθηκε, νωρίς χθες, ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το εσωτερικό των πόλεων της Καλκίλια και της Τουλκαρέμ, δεν έγινε κανένα περαιτέρω ουσιαστικό βήμα ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η προκλητική ρητορική ενώ πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνέδεσαν τις ισραηλινές επιχειρήσεις με το κεντρικό σύνθημα «Ποτέ Ξανά», της χθεσινής επετείου μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Αργά το βράδυ, πάντως, έγινε γνωστό ότι οι δύο υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ και Σιμόν Πέρες, αποχώρησαν από το «συμβούλιο ασφαλείας» του Ισραήλ, όπου θα αντικατασταθούν από εκπροσώπους άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Αριέλ Σαρόν, σε μια «κίνηση καλής θέλησης», όπως σχολίαζαν συνεργάτες του, επέτρεψε στην ομάδα των Παλαιστινίων διαπραγματευτών που όρισε ο Γιάσερ Αραφάτ, να έχουν «μία και μοναδική» σύντομη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη αλλά και με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή ενόψει της άφιξης του Κόλιν Πάουελ, την Πέμπτη. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, που δήλωσε ότι «μέσα στο τρέχον 24ωρο», θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση του ίδιου και των Μοχάμεντ Ντάχλαν και Αμίν αλ Χίντι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, αντίστοιχα.

Ο Αντονι Ζίνι συναντήθηκε, χθες, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, που δήλωνε «εξαιρετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δ. Οχθη, γιατί επιτεύχθηκε καταστροφή των τρομοκρατικών υποδομών και έγιναν πολλές συλλήψεις». Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, σε δήλωσή του στην ισραηλινή τηλεόραση, μόλις μετά τις αμερικανικές δηλώσεις περί αναγκαιότητας «άμεσου τερματισμού των επιχειρήσεων», υπογράμμιζε ότι «πρόκειται για δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται αλλά αφού έχουμε πετύχει το ξερίζωμα των τρομοκρατικών υποδομών».

Σε αυτές τις δηλώσεις προστέθηκαν και τα λόγια της υφυπουργού Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, η οποία κατέστησε σαφές ότι η ισραηλινή πλευρά και ο στρατός είχαν «αποφασίσει μια πιο μακροχρόνια επιχείρηση» και ότι «η παρέμβαση των ΗΠΑ, για τα δικά τους συμφέροντα» οδήγησαν στην απόφαση για «αποχώρηση από την Τουλκαρέμ και την Καλκίλια».

Για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη μίλησε, χθες, και στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ο υπουργός αρμόδιος για τις μυστικές υπηρεσίες, Νταν Μεριντόρ, υποστηρίζοντας ότι «θα καταφέρουν ένα κομβικό πλήγμα στους Παλαιστινίους και θα τους αποθαρρύνουν από μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες». Ο Μεριντόρ υποστήριξε ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι «να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στο τραπέζι των συνομιλιών» και μίλησε για «πλήρη διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων» αν δεν επιτευχθεί επανάληψη των συνομιλιών, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφερόμενος και στην κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με το Λίβανο, ο Μεριντόρ υποστήριξε ότι «αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση, τότε ό,τι θα γίνει, θα είναι εντελώς τρομερό».

Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις έγινε αποδεκτή από την ισραηλινή ηγεσία η δήλωση του Κόλιν Πάουελ ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Γκίντεον Σέερ, αρκέστηκε να πει ότι «το θέμα αυτό δεν αφορά το Ισραήλ αλλά αποτελεί καθαρά αμερικανική επιλογή». Υπενθυμίζεται ότι ο Αριέλ Σαρόν, απευθυνόμενος στην Κνεσέτ ένα 24ωρο νωρίτερα, δήλωνε ότι «δεν προτίθεται στο εξής να έχει καμία συνομιλία με τον Γιάσερ Αραφάτ ή με κάποιον άλλο αξιωματούχο της δικής τους Παλαιστινιακής Αρχής», χαρακτηρίζοντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη «αρχηγό της τρομοκρατίας» και τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει «με άλλους Παλαιστινίους».


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ
Σε αμηχανία...

ΚΑΪΡΟ - ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ - ΡΙΑΝΤ - ΑΜΜΑΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, μετά τη διήμερη επίσκεψή του στο Μαρόκο, όπου τον υποδέχτηκαν εκατομμύρια εξοργισμένοι Μαροκινοί διαδηλώνοντας, αλλά και ένας φοβερά πιεσμένος ηγέτης, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος, όπου, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η πρώτη ερώτηση που απηύθυνε, σε σκληρό ύφος μάλιστα, στον Πάουελ, ήταν «γιατί δεν πήγε πρώτα στο Ισραήλ»...

Ανάλογο σκηνικό και στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου χιλιάδες Αιγύπτιοι παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ξεχύθηκαν ξανά στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας «Πάουελ δεν είσαι ευπρόσδεκτος».

Η δυστοκία και η αμηχανία του Κόλιν Πάουελ είναι εμφανής πια. Εξαναγκασμένος, από τις αφόρητες πιέσεις που του ασκούν οι Αραβες ηγέτες με τους οποίους έχει συναντηθεί και επικοινωνήσει και αντλώντας κάποια ενθάρρυνση από τις δηλώσεις Μπους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμεντ Μάχερ, τόνισε ότι είχε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον οποίο προέτρεψε να τερματίσει την ισραηλινή επιθετική πολιτική και να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν από τη Δυτική Οχθη και τον... «διαβεβαίωσε ότι έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις επιχειρήσεις όσο πιο σύντομα μπορεί και ότι έχει δεσμευτεί να προχωρήσει παραπέρα όχι μόνο με τις συνομιλίες για την ασφάλεια, αλλά και με πολιτική διαδικασία που θα μπορέσει να βοηθήσει για να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Συνάντηση με Αραφάτ

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «επιθετικά» προωθούν τις προσπάθειες για μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ότι πιστεύει πως η παρουσία του ισραηλινού Στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη έχει αρνητική επίδραση στις σχέσεις τόσο μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών του χωρών, όσο και στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις, πως ευελπιστεί ότι αυτή η πρώτη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την Τουλκαρέμ και την Καλκίλια θα «είναι η αρχή του τέλους της βίας που μαστίζει την περιοχή» και κυρίως ότι έχει «την πρόθεση να συναντήσει» τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ κατά την τρέχουσα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Τέλος, ο Πάουελ κάλεσε «όλους τους Αραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες» να ζητήσουν τη διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του για τον Γιάσερ Αραφάτ, και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μουμπάρακ ότι «όλοι οι Αραβες ηγέτες αναγνωρίζουν ως πρόεδρο των Παλαιστινίων τον Αραφάτ», αλλά και οι ανάλογες του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Πάουελ πρόσθεσε με σημασία: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχουν τον Γιάσερ Αραφάτ ως ηγέτη τους. Επαφίεται στον παλαιστινιακό λαό να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ηγέτης του, εκλεγμένος ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο»... δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα των προσθέσεων που επικρατεί στο Λευκό Οίκο, που είναι η απομάκρυνση του Αραφάτ από την εξουσία στην Παλαιστίνη. Εξάλλου, αυτή δεν είναι και η αποστολή που εκτελεί ο Σαρόν;

Τέλος, αναφορικά με τη συνάντηση Πάουελ - Αραφάτ, ο υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Μαχμούντ Αμπάς Αμπού Μαζέν, δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα» ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει την Παρασκευή τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε διαβεβαιώσεις γι' αυτό από Αμερικανούς υπευθύνους και τον απεσταλμένο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους σε επίσκεψή του στο Κονέκτικατ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος πιστεύει πως όλες οι πλευρές έχουν ευθύνες και ακόμα περιμένει αποτελέσματα»... «Η ευθύνη του Ισραήλ είναι να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη και να το κάνει τώρα, ενώ η ευθύνη των αραβικών κρατών είναι να δείξουν πολιτική ικανότητα, να καταδικάσουν την τρομοκρατία, να μη χρηματοδοτούν τρομοκράτες και να σταματήσουν να υποκινούν με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης το μίσος κατά των Εβραίων», κατέληξε ο Φλέισερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ