Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
Αδιάλλακτος ο Σαρόν επελαύνει

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΙΕΡΙΧΩ.-

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και τις έντονες διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τις στρατιωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες που είχε, χθες, ο ισραηλινός στρατός στην Τζενίν «σε μια σκληρή μάχη κατά των τρομοκρατών», όπως είπε ο Σαρόν.

Αν και ανακοινώθηκε, νωρίς χθες, ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το εσωτερικό των πόλεων της Καλκίλια και της Τουλκαρέμ, δεν έγινε κανένα περαιτέρω ουσιαστικό βήμα ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η προκλητική ρητορική ενώ πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνέδεσαν τις ισραηλινές επιχειρήσεις με το κεντρικό σύνθημα «Ποτέ Ξανά», της χθεσινής επετείου μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Αργά το βράδυ, πάντως, έγινε γνωστό ότι οι δύο υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ και Σιμόν Πέρες, αποχώρησαν από το «συμβούλιο ασφαλείας» του Ισραήλ, όπου θα αντικατασταθούν από εκπροσώπους άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Αριέλ Σαρόν, σε μια «κίνηση καλής θέλησης», όπως σχολίαζαν συνεργάτες του, επέτρεψε στην ομάδα των Παλαιστινίων διαπραγματευτών που όρισε ο Γιάσερ Αραφάτ, να έχουν «μία και μοναδική» σύντομη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη αλλά και με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή ενόψει της άφιξης του Κόλιν Πάουελ, την Πέμπτη. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, που δήλωσε ότι «μέσα στο τρέχον 24ωρο», θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση του ίδιου και των Μοχάμεντ Ντάχλαν και Αμίν αλ Χίντι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, αντίστοιχα.

Ο Αντονι Ζίνι συναντήθηκε, χθες, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, που δήλωνε «εξαιρετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δ. Οχθη, γιατί επιτεύχθηκε καταστροφή των τρομοκρατικών υποδομών και έγιναν πολλές συλλήψεις». Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, σε δήλωσή του στην ισραηλινή τηλεόραση, μόλις μετά τις αμερικανικές δηλώσεις περί αναγκαιότητας «άμεσου τερματισμού των επιχειρήσεων», υπογράμμιζε ότι «πρόκειται για δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται αλλά αφού έχουμε πετύχει το ξερίζωμα των τρομοκρατικών υποδομών».

Σε αυτές τις δηλώσεις προστέθηκαν και τα λόγια της υφυπουργού Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, η οποία κατέστησε σαφές ότι η ισραηλινή πλευρά και ο στρατός είχαν «αποφασίσει μια πιο μακροχρόνια επιχείρηση» και ότι «η παρέμβαση των ΗΠΑ, για τα δικά τους συμφέροντα» οδήγησαν στην απόφαση για «αποχώρηση από την Τουλκαρέμ και την Καλκίλια».

Για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη μίλησε, χθες, και στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ο υπουργός αρμόδιος για τις μυστικές υπηρεσίες, Νταν Μεριντόρ, υποστηρίζοντας ότι «θα καταφέρουν ένα κομβικό πλήγμα στους Παλαιστινίους και θα τους αποθαρρύνουν από μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες». Ο Μεριντόρ υποστήριξε ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι «να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στο τραπέζι των συνομιλιών» και μίλησε για «πλήρη διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων» αν δεν επιτευχθεί επανάληψη των συνομιλιών, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφερόμενος και στην κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με το Λίβανο, ο Μεριντόρ υποστήριξε ότι «αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση, τότε ό,τι θα γίνει, θα είναι εντελώς τρομερό».

Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις έγινε αποδεκτή από την ισραηλινή ηγεσία η δήλωση του Κόλιν Πάουελ ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Γκίντεον Σέερ, αρκέστηκε να πει ότι «το θέμα αυτό δεν αφορά το Ισραήλ αλλά αποτελεί καθαρά αμερικανική επιλογή». Υπενθυμίζεται ότι ο Αριέλ Σαρόν, απευθυνόμενος στην Κνεσέτ ένα 24ωρο νωρίτερα, δήλωνε ότι «δεν προτίθεται στο εξής να έχει καμία συνομιλία με τον Γιάσερ Αραφάτ ή με κάποιον άλλο αξιωματούχο της δικής τους Παλαιστινιακής Αρχής», χαρακτηρίζοντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη «αρχηγό της τρομοκρατίας» και τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει «με άλλους Παλαιστινίους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθυστερεί η αποχώρηση «παγώνει» η απελευθέρωση κρατουμένων (2005-05-10 00:00:00.0)
Η οικονομία προτεραιότητα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης (2003-02-28 00:00:00.0)
Επιδρομές, διαψεύσεις, και οικονομικός πονοκέφαλος (2002-06-15 00:00:00.0)
Αιματοκυλίσματος συνέχεια με ελιγμούς και αμερικανικές πιέσεις (2002-03-15 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα και ατελείωτες διαβουλεύσεις (2001-01-11 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη κλίση προς... δεξιά (1997-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ