Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ψήφισαν την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το σερβικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες τη συμφωνία αρχών για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, και την αντικατάστασή της από το υβριδιακό καθεστώς «Σερβία -Μαυροβούνιο», με 146 ψήφους υπέρ (προήλθαν όλοι από τον κυβερνώντα πολυκομματικό συνασπισμό της DOS) και 79 ψήφους κατά. Την ίδια τύχη είχε το νομοσχέδιο και στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, καθώς επικυρώθηκε χτες βράδυ με 58 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 2 αποχές.

Μετά την προσεχή επικύρωση της συμφωνίας και από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, θα συσταθεί συντακτική επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, το οποίο θα πρέπει με τη σειρά του να εγκριθεί επίσης από τα τρία νομοθετικά σώματα.

Το νομοσχέδιο συνεργασίας με Χάγη

Μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε στελέχη του πολυκομματικού συνασπισμού της DOS και του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (αντιπολίτευση Μαυροβουνίου) αναφορικά με την επίτευξη ενός νομοσχεδίου ευρείας αποδοχής για τη συνεργασία Βελιγραδίου - Δικαστηρίου της Χάγης, η σημερινή ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θεωρείται πως θα έχει ως κατάληξη την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το αντάλλαγμα που έδωσε ο πολυκομματικός συνασπισμός DOS προκειμένου να συναινέσουν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαυροβουνίου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν άρθρο που αναφέρει πως στο Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούν να απελαθούν μόνον όσοι έχουν ήδη παραπεμφθεί να δικαστούν στη Χάγη. Για όλα τα άλλα άτομα που δεν έχουν ήδη παραπεμφθεί αλλά κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην πρώην και νυν Γιουγκοσλαβία, (όπως πχ ο πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι) τότε αυτοί θα πρέπει να παραπεμφθούν και να δικαστούν από σερβικά δικαστήρια...

Στο μεταξύ, επαναλήφτηκαν και χτες επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, εξαιτίας της προχτεσινής σύλληψης ενός Σέρβου από αστυνομικούς της δύναμης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ