Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
«Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι»

Ενα σκίτσο του Βραζιλιάνου σκιτσογράφου Λατούφ, που δείχνει μία Λατινοαμερικάνα να φωνάζει σε ένα στρατιώτη «Είμαι Παλαιστίνια», έχει κάνει το γύρο του κόσμου και αποτελεί πολλές φορές έμπνευση για τους διαδηλωτές που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ετσι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, Αραβες, αλλά και Ρώσοι διαδήλωσαν ωσάν «γνήσιοι Παλαιστίνιοι», χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ρωσίας, Μόσχα, καταγγέλλοντας την πολιτική του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διαδήλωση που οργανώθηκε από ραβες δημοσιογράφους και συγγραφείς έγινε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι έγραφαν «Μπους και Σαρόν είστε δολοφόνοι», «Ούτε ειρήνη ούτε ασφάλεια για το Ισραήλ εάν δεν αποχωρήσει», «Τα παιδιά της Παλαιστίνης σκοτώνονται από αμερικανικά όπλα». Από τις 29 Μάρτη, που έχει αρχίσει η δολοφονική επιχείρηση, γίνονται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά της πολιτικής του Ισραήλ σε πολλές πόλεις της Ρωσίας.

Στην Αίγυπτο, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και απλοί πολίτες «καλωσόρισαν» τον Αμερικανικό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, όπως του «αρμόζει». Κρατώντας πανό όπου καταδικαζόταν η πολιτική τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές φώναζαν «Πάουελ δεν είσαι ευπρόσδεκτος». Περίπου 15.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ και έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες. Ανάλογο συλλαλητήριο αλληλεγγύης έγινε και στο Πανεπιστήμιο Τάντα, ενώ μία ακόμη διαδήλωση οργανώθηκε από τα μέλη του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, και έγινε μπροστά στη Βουλή.

Στη Νουακσότ, πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, φοιτητές του πανεπιστημίου άρχισαν χτες απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε εκπρόσωπός τους, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν. Επισήμανε όμως πως η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις στο Λίβανο

Associated Press

Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις στο Λίβανο
Στην Υεμένη πραγματοποιήθηκαν δύο τεράστιες σε όγκο διαδηλώσεις, τόσο στην πρωτεύουσα Σανάα, όσο και στην παράκτια πόλη Αντεν, όπου πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Μάλιστα, στο Αντεν ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά μετά την επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους.

Στην Ιορδανία, χτες, ήταν ημέρα γενικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, ενώ έγινε και διαδήλωση που χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ως «βασιλική» καθώς ηγούνταν η βασίλισσα Ράνια, η οποία είναι Παλαιστίνια και κατάγεται από την Τουλκαρέμ, μαζί με τις οικογένειες 200 Αράβων διπλωματών. Πάντως, ο βασιλιάς Αμπντάλα κατέκρινε τις ζημιές που προκλήθηκαν στις 374 ισραηλινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, στη διάρκεια των οποίων 138 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καφτάν Μαχάλι. Τα πιο βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν και σε καταυλισμούς Παλαιστίνιων προσφύγων. Την Κυριακή, ένα δεκάχρονο παιδάκι υπέκυψε στα τραύματά του, σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Μπεκάα. Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, τα τραύματα στο κεφάλι του μικρού προκλήθηκαν από βόμβα δακρυγόνου που έριξε η αστυνομία.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία

Associated Press

Διαδηλώσεις στη Ρωσία
Στο Λίβανο διαδηλώσεις έγιναν τόσο στην πρωτεύουσα Βηρυτό μπροστά από την πρεσβεία του Κατάρ, όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν άμεσο τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων της χώρας αυτής με το Ισραήλ, όσο και στη νότια πόλη Ναμπάτιγιε.

Διαδηλώσεις έγιναν ακόμη στις Φιλιππίνες και στην Κύπρο, στην ισραηλινή πρεσβεία από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Τέλος, τρεις οργανώσεις της Νορβηγίας θα στείλουν μέσα στις επόμενες ημέρες 30 με 40 μέλη τους στην Ιερουσαλήμ για να σχηματίσουν μια «ανθρώπινη ασπίδα» στα παλαιστινιακά ασθενοφόρα, αλλά και στον παλαιστινιακό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ