Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αβεβαιότητα και ατελείωτες διαβουλεύσεις

Ο μικρός Παλαιστίνιος ποζάρει με το πολυβόλο σε μια διαδήλωση

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος ποζάρει με το πολυβόλο σε μια διαδήλωση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΤΥΝΙΔΑ.-

Αγνωστο παρέμενε, τελικά, μέχρι αργά χθες το βράδυ, το αν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος θα μεταβεί ή όχι στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά την, κατ' αρχάς, 24ωρη αναβολή της άφιξής του, έντονη ήταν η φημολογία για οριστική ακύρωση της περιοδείας του. Σιβυλλικοί εμφανίστηκαν στις σχετικές δηλώσεις τους Αμερικανοί διπλωμάτες, προσπαθώντας να επιρρίψουν το βάρος στην εξέλιξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών ασφαλείας. Για το θέμα της αποκλιμάκωσης της βίας, που μέχρι χθες κατέγραφε 365 νεκρούς, είχαν ολονύχτια συνάντηση ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Μεταφορών, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ. Παρ' όλα αυτά, τεταμένα παρέμεναν τα πνεύματα και χθες στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Σήμερα, άνευ απροόπτου, θα έπρεπε να φθάνει στη Μέση Ανατολή ο Ντένις Ρος, μετά την πρώτη ανακοίνωση αναβολής για 24 ώρες του ταξιδιού του, που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Εντούτοις, διόλου ξεκαθαρισμένα δεν ήταν τα πράγματα. Παλαιστινιακές πηγές, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η επίσκεψη Ρος ματαιώθηκε οριστικά. Την υπόθεση δεν ξεκαθάρισαν ούτε οι δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι τόνιζαν ότι η περιοδεία του Ντένις Ρος αναβλήθηκε, μέχρις ότου ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει σαφή στοιχεία μείωσης των βιαιοτήτων, καθώς με την αναβολή αυτή θέλησε να δώσει περισσότερο χρόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας να απεργαστούν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αποκλιμάκωσης της βίας. Κανείς, όμως, δεν αποσαφήνισε αν ο Αμερικανός διπλωμάτης θα πραγματοποιήσει, τελικά, αυτό το ταξίδι, που θα είναι και το τελευταίο στην καριέρα του από τη συγκεκριμένη θέση.

Το ισραηλινό τανκ κλείνει το δρόμο στο γαϊδαράκο, κάπου στην αποκλεισμένη Γάζα

Associated Press

Το ισραηλινό τανκ κλείνει το δρόμο στο γαϊδαράκο, κάπου στην αποκλεισμένη Γάζα
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε μακροσκελείς τηλεφωνικές συνομιλίες, αγνώστου περιεχομένου, τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ, όσο και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι είναι πολύ πιθανό, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, να συναντηθεί με την Αμερικανίδα απερχόμενη ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο Παρίσι.

Ολονύκτια συνάντηση

Με αποκλειστικό θέμα την επεξεργασία ενός ελάχιστου πλαισίου συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της βίας, συναντήθηκαν, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, στη Γάζα, ο Ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ και ο Γιάσερ Αραφάτ. Αν και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συζήτησης των δύο ανδρών, αφέθηκε να εννοηθεί ότι αντικείμενο συζήτησης ήταν και πάλι το σχέδιο 8 σημείων που έχει εκπονήσει ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, στο οποίο έχει επιτευχθεί, ήδη, μία μίνιμουμ συμφωνία. Εντούτοις, «αγκάθι» για την εφαρμογή της παραμένει η άρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει σε άρση του αυστηρού αποκλεισμού που έχει επιβάλει στα αυτόνομα εδάφη, με αποτέλεσμα η Λωρίδα της Γάζας να έχει «κοπεί» σε τρία μέρη και η Δυτική Οχθη να έχει μετατραπεί σε αυτόνομες νησίδες.

Μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρνήθηκε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση. Πιο ομιλητικός, διόλου σαφέστερος όμως, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός υπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η βία θα αποκλιμακωθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και δήλωσε αόριστα ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα ξανασυναντηθούν για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε εξέλιξη η νέα αραβική σύνοδος

Στο μεταξύ, ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη, χθες, στο Μαρόκο, όπου επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Μοχάμεντ 6ο και στη συνέχεια αναμενόταν να μεταβεί, πιθανότατα νωρίς σήμερα το πρωί, στην Τύνιδα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της νέας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών. Φθάνοντας, χθες, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα εμφανίστηκε, ελαφρά πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι οι, προσφάτως διατυπωθείσες, αμερικανικές προτάσεις «μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, αφού πρώτα γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις».

Πιο συγκεκριμένος, πλην κατηγορηματικός, ήταν, όμως, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών και διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος τόνισε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί μόνο μια συνολική και δίκαιη ειρήνη στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ή θα πετύχει αυτό ή τίποτε». Στην Τύνιδα έχουν μεταβεί, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, εκτός της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, και της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Μαρόκου.

Παραμένουν ένταση και αποκλεισμός

Ενώ εντείνονται οι μυστικές διπλωματικές διαβουλεύσεις, βαρύ και τεταμένο ήταν το κλίμα και χθες στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε δύο σημεία της Δυτικής Οχθης, στην Καλκιλία, και σε περιοχή κοντά στην Τζενίν. Στην Καλκιλία από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι, ενώ στο χωριό Σιλέτ αλ Τχαχέρ, κοντά στην Τζενίν, Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι τραυμάτισαν με αληθινά πυρά άλλους 4 Παλαιστινίους.

Στη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε και απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησε η Χαμάς, στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα, δίπλα στη Νάμπλους, όπου οι χιλιάδες συμμετέχοντες ζητούσαν τη συνέχιση της Ιντιφάντα και έκαψαν αρκετές φωτογραφίες του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος.

Σε λεκτικό επίπεδο, παράλληλα, «φωτιές» έχει ανάψει η δήλωση του υποψηφίου πρωθυπουργού και ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, σε υπερορθόδοξο εβραϊκό περιοδικό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο Σαρόν δηλώνει κατηγορηματικά ότι «οι συμφωνίες του Οσλο με τους Παλαιστινίους είναι νεκρές. Τελεία. Από αυτό το σημείο θα ξεκινήσει η οποιαδήποτε πολιτική ακολουθήσω μετά την εκλογή μου». Μάλιστα, σε άλλο σημείο, ο ηγέτης του Λικούντ ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να εκκενωθεί ή να μετακινηθεί ούτε ένα σπίτι από κάποιο εβραϊκό οικισμό, όπου και αν βρίσκεται αυτός.

Οι δηλώσεις Σαρόν προκάλεσαν τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι «πρόκειται για ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου», ενώ τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο που προσεγγίζει τα «πολύ σημαντικά πράγματα που επιτεύχθηκαν με βάση τις συμφωνίες του Οσλο» έσπευσε να εκφράσει και η Μαντλίν Ολμπράιτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Nέα συνάντηση με αμερικανική πρόσκληση... (2000-03-08 00:00:00.0)
Νέα όξυνση στη Δυτική Οχθη (1998-09-18 00:00:00.0)
Ακαρπη η πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση (1997-05-16 00:00:00.0)
Σπεύδει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής (1997-03-27 00:00:00.0)
Ουδέν νεώτερον από τις συνομιλίες (1997-01-10 00:00:00.0)
Προς συμφωνία για τη Χεβρώνα; (1996-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ