• Καθημερινές βίαιες συγκρούσεις και οξύτατες διπλωματικές αντιπαραθέσεις, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
  • - Επειγόντως επιστρέφει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, σε μια ύστατη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να κατευνάσει τα πνεύματα και να περισώσει την ειρηνευτική διαδικασία. Οι... - 1997-03-27 00:00:00.0"/>
  • Καθημερινές βίαιες συγκρούσεις και οξύτατες διπλωματικές αντιπαραθέσεις, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
  • - Επειγόντως επιστρέφει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, σε μια ύστατη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να κατευνάσει τα πνεύματα και να περισώσει την ειρηνευτική διαδικασία. Οι... - 1997-03-27 00:00:00.0" /> Σπεύδει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 15
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Σπεύδει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής
    • Να απομακρύνει από το αδιέξοδο την "ειρηνευτική διαδικασία" έχει ως στόχο η επείγουσα άφιξη του Ντένις Ρος στην περιοχή
    • Καθημερινές βίαιες συγκρούσεις και οξύτατες διπλωματικές αντιπαραθέσεις, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

    Επειγόντως επιστρέφει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, σε μια ύστατη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να κατευνάσει τα πνεύματα και να περισώσει την "ειρηνευτική διαδικασία". Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, ενώ καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις στην περίμετρο πολλών παλαιστινιακών πόλεων.

    Διαρκείς συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

    Μια βδομάδα συμπληρώθηκε, χτες, από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και τον ισραηλινό στρατό και η ένταση οξύνεται μέρα με τη μέρα. Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν, τόσο την Τρίτη, όσο και χτες, τα μεθοριακά φυλάκια της Ραμάλα και της Βηθλεέμ, αλλά και η διαχωριστική γραμμή της εβραϊκής κοινότητας στη Χεβρώνα. Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές λιθοβόλησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, έριξαν βόμβες μολότοφ, έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

    Με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και ριπές στον αέρα, ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να απωθήσει τους συγκεντρωμένους. Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 20 Παλαιστίνιοι, ενώ ιατρικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρχαν τραυματίες και από αληθινά πυρά. Καταλυτική, τις δύο αυτές μέρες, ήταν η παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας, η οποία, με πλήθος ανδρών, προσπάθησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους από τα ισραηλινά φυλάκια και σε πολλές περιπτώσεις έφτιαξε ανθρώπινες αλυσίδες.

    Το σχέδιο Ρος

    Η στάση των Παλαιστινίων αστυνομικών εκτιμήθηκε ως ενθαρρυντική από Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιδείξει "καλή θέληση". "Την καλή αυτή θέληση", αναμένεται να διερευνήσει και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ντένις Ρος, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αραφάτ, αργά χτες το βράδυ, στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Ρος θα προσπαθήσει να αποσπάσει από τον Αραφάτ τη δέσμευση ότι θα καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Αλλωστε, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, με δηλώσεις της φάνηκε να συμφωνεί, τουλάχιστον εν μέρει, με την ισραηλινή θέση ότι ο Αραφάτ έδωσε "πράσινο φως" για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Εχοντας τη δέσμευση αυτή ως διαπραγματευτικό μοχλό, ο Ρος, την Πέμπτη, θα φθάσει στο Ισραήλ όπου, πιθανότατα την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τον οποίο θα ζητήσει να "χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης" και να προβεί, και αυτός με τη σειρά του, σε μια κίνηση καλής θέλησης. Στόχος του Ρος είναι, αναχωρώντας από την περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο, να έχει επιτύχει τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και, σε δεύτερο επίπεδο, να έχει κανονίσει μια συνάντηση των Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Πάντως, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αποστολή του Ρος κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένης της οξύτατης έντασης και του βαθύτατου χάσματος ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, ενώ καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαδραματίσει το θέμα της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

    Αντεγκλήσεις και σενάρια "εθνικής ενότητας"

    Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ντένις Ρος στην περιοχή, η διπλωματική αντιπαράθεση των δύο πλευρών παραμένει εκρηκτική. "Φυσιολογική αντίδραση", χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι. Μάλιστα, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχους δε δίστασε να παραλληλίσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ, τουλάχιστον, "όσον αφορά την αλαζονεία, την αδιαλλαξία και την απόρριψη των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών".Στον Αμερικανό διαμεσολαβητή "πέταξε το μπαλάκι" ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση και "να αποδείξει ότι σέβεται την υπογραφή που έβαλε ως εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας".

    Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ οργιάζουν οι φήμες περί σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενόψει της οξύτατης κρίσης στην "ειρηνευτική διαδικασία". Εκτός από τους πολιτικούς αναλυτές που συγκλίνουν σε αυτήν την προοπτική, εκτενές άρθρο δημοσίευσε, χτες, και η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", στο οποίο παρατίθενται και σειρά λεπτομερειών, όπως το ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι 18μελής και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα αναλάβει 6 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών.

    Επισήμως, το σενάριο αυτό διαψεύστηκε, τόσο από το πρωθυπουργικό γραφείο, όσο και από το Εργατικό Κόμμα. Εντούτοις, ενδεικτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, ο οποίος επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του στην "ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε πρόθυμος να κάνει "ό,τι είναι δυνατόν" για να την περισώσει και εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο, γιατί είναι δέσμιος των ακροδεξιών και θρησκευτικών κυβερνητικών συμμάχων του. Βέβαια, και ο Πέρες, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι βασικό πρόβλημα της ισραηλινο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης δεν είναι ο εποικισμός, αλλά οι κακές σχέσεις των εποίκων με τους Παλαιστινίους γειτόνους τους.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ