Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Διαλλακτικότερος τώρα ο Μομπούτου...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

"Επιτροπή διαπραγματεύσεων" συγκρότησε χτες ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σεσεσέκο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας με τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ".

Την είδηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων γνωστοποίησε χτες ο εκπρόσωπος του Μομπούτου, καθηγητής Καμπούγια Λουμούνα.

Ο Λουμούνα ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του "Προέδρου" Μομπούτου, δύο εκπροσώπους του μεταβατικού Κοινοβουλίου, έναν εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης, δύο εκπροσώπους από κόμματα της αντιπολίτευσης και έναν εκπρόσωπο της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, επικαλούμενος τις σχετικές εντολές του Μομπούτου, ζήτησε από το μεταβατικό Κοινοβούλιο να φέρει σε πέρας τη δραστηριοποίηση των "ενεργών δυνάμεων της χώρας" προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι και μέσα "για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και να αρχίσει η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης".

Ο εκπρόσωπος της ζαϊρινής Προεδρίας πρόσθεσε ότι ο Μομπούτου Σεσεσέκο έκανε δεχτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Κένγκο Ουά Ντόντο και ότι έχει ανατεθεί "στις πολιτικές παρατάξεις η υποβολή προτάσεων και υποψηφιοτήτων" για νέο πρωθυπουργό και τη σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσπαθούν για μια πορεία κοινής ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ζαϊρ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις περί αδράνειας και απάθειας που δείχνουν στην περίπτωση της ζαϊρινής κρίσης.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σαρλ Μιγιόν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για κοινή γαλλο-αμερικανική προσέγγιση πάνω στο ζαϊρινό ζήτημα, με πρώτο, άμεσο στόχο, όπως είπε χτες, την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στον δικτάτορα Μομπούτου και τον ηγέτη των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ