Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Συμφωνήθηκε" η αποστολή πολυεθνικής δύναμης...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η συγκρότηση της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και την - επιδιωκόμενη, για την ώρα - ευλογία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για την "προστασία" της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στην Αλβανία. Χτες οι χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο, το οποίο έχει ευθύς εξ αρχής εξασφαλισμένη την υποστήριξη της κυβέρνησης των Τιράνων. Ο Μπασκίμ Φίνο μάλιστα "υπερθεμάτισε", λέγοντας ότι η αποστολή πολυεθνικής δύναμης, με την πολιτική διεύθυνση του Φραντς Βρανίτσκι, "θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης".

Γεγονός η συμφωνία

Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν χτες - σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών - οι χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ για την αποστολή "διεθνούς δύναμης" στην Αλβανία, υπό την ηγεσία του Οργανισμού, για την οποία όμως θα απαιτηθεί έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο αποστολής.

Πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ διαπραγματεύονταν χτες βράδυ τις τελικές λεπτομέρειες συγκρότησης της πολυεθνικής δύναμης με συμμετοχή της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και ορισμένων ακόμη χωρών - της Τουρκίας, κυρίως - υπό την ηγεσία του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι.

Πριν καν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Μπασκίμ Φίνο έκανε χτες σαφές ότι "αποδέχεται" το σχέδιο του ΟΑΣΕ για την αποστολή. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φίνο δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή της Αλβανίας στη Βιέννη (έδρα του ΟΑΣΕ) να υποβάλει επίσημο σχετικό αίτημα στον Οργανισμό. Και αυτό επειδή "η Αλβανία έχει ανάγκη μιας πολυεθνικής δύναμης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λιμένων και των αεροδρομίων", κατέληξε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο Λους Περπαλί,υφυπουργός Εσωτερικών του Φίνο, είχε πει ότι οι αρχές "δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες, που δε δέχονται παράδοση των όπλων", ότι "από τη λεηλασία των στρατοπέδων έχουν ωφεληθεί συμμορίες κακοποιών", και ότι "ο στόχος του αφοπλισμού του πληθυσμού πριν τις εκλογές δεν είναι ρεαλιστικός".

Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι νεκροί από τις ταραχές και τις συγκρούσεις "αντιπάλων συμμοριών" έχουν ξεπεράσει τους 200 (19 τις τελευταίες δύο μέρες), και οι τραυματίες τους 750...

Διιστάμενες απόψεις στην ΕΕ

Της προώθησης πολυεθνικής δύναμης από τον ΟΑΣΕ είχε προηγηθεί η ασυμφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τη σύνθεση μιας πολυεθνικής αποστολής, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, η οποία επέμεινε έως και την τελευταία στιγμή ότι "ούτε ένας (σ.σ. Γερμανός) στρατιώτης δε θα συμμετάσχει σε πολυεθνική αποστολή". Οι δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, δε συμφώνησαν ούτε κατ' ελάχιστον όσον αφορά το "στρατιωτικό" μέρος της βοήθειας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, κατέστησε δε σαφές ότι η όποια στρατιωτική/αστυνομική δράση αναληφθεί, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ...

Οικονομική βοήθεια

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χτες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατ. ECU "για τα θύματα της κρίσης στην Αλβανία". Τη βοήθεια θα διαχειριστεί το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Η βοήθεια θα συνίσταται κυρίως στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων.

Η διανομή θα γίνει από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, όπως είπε χτες στα Τίρανα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού, Αλέν Λενάρτζ.Στο βορρά, οι διανομές τροφίμων θα αρχίσουν τις προσεχείς μέρες.

Ο Λενάρτζ είπε ότι η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού δεν επιθυμεί στρατιωτική συνοδεία στις αυτοκινητοπομπές της, αλλά δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση, "(...) για παράδειγμα, αν πρόκειται να φτάσουν χιλιάδες τόνοι αλεύρι στο λιμάνι του Δυρραχίου ή να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους ως στα Τίρανα".

"Δεύτερες σκέψεις"

Ηδη από προχτές η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπεύθυνη για ζητήματα ανθρωπιστικής δράσης, Εμα Μπονίνο,τεκμηρίωνε την ανάγκη ανάληψης δράσης για την Αλβανία, ώστε να μην εξαπλωθεί "ένα σοβαρό πρόβλημα (...) σε ολόκληρη την περιοχή". Αν και η αποστολή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία για την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αποκλείεται να "εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ενωση στην κρίση", είναι αναγκαία, υπονόησε η Μπονίνο μιλώντας στα Ηνωμένα Εθνη.

"Δεν εμπλέκεται" το ΝΑΤΟ

Η βούληση της ηγεσίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου όσον αφορά πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Αλβανία δείχνει να παραμένει αμετάβλητη. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα επανέλαβε την άποψη ότι η διευθέτηση της κρίσης οφείλει να γίνει με "πολιτικά και ανθρωπιστικά" μέσα, χωρίς δηλαδή επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ο Σολάνα εκφράζει την πολιτική που ακολουθεί από την αρχή η Ουάσιγκτον, δηλαδή της "μετακύλησης" της ευθύνης επίλυσης της κρίσης στους Ευρωπαίους, σε συνεργασία με την αλβανική πολιτική ηγεσία - με ή χωρίς Μπερίσα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ