Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα όξυνση στη Δυτική Οχθη
  • Νεκρός Παλαιστίνιος μαθητής από πυρά διερχόμενων Ισραηλινών
  • Επέκταση εβραϊκού οικισμού αποφάσισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
  • Σε ναυάγιο οδεύει η αμερικανική διαμεσολάβηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη, καθώς, χτες, ένας Παλαιστίνιος μαθητής έπεσε νεκρός από τα πυρά διερχόμενων Ισραηλινών αυτοκινητιστών και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επέκταση ενός εβραϊκού οικισμού, προκαλώντας νέο κύμα δυσαρέσκειας στους Παλαιστινίους. Υπό αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες συνεχίζει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντένις Ρος, χωρίς, όμως, να έχει επιτευχθεί, μέχρι στιγμής, κανένα βήμα προόδου.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί, πάλι, στις αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις με το χτεσινό διπλό πλήγμα: τη δολοφονία ενός ανήλικου Παλαιστινίου μαθητή και την απόφαση επέκτασης του εβραϊκού οικισμού Γιτζάρ. Το αιματηρό περιστατικό εκτυλίχτηκε σε αυτοκινητόδρομο της Δυτικής Οχθης, κοντά στο χωριό Μπεϊτούνια. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά, ήδη, την υπόθεση. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή 600 νέων σπιτιών στον οικισμό Γιτζάρ, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί απάντηση στην, προ ενός μήνα, δολοφονία 2 εποίκων του οικισμού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκρυψε την οργή της για τις εξελίξεις και ο γραμματέας του Παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, προειδοποιούσε ότι η ισραηλινή πολιτική του εποικισμού λειτουργεί σαν βόμβα, που είναι, ήδη, έτοιμη να εκραγεί και θα παρασύρει όλη την "ειρηνευτική διαδικασία" στο χάος.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος ενέτεινε τις προσπάθειές του, αν και δεν υπάρχει κανένα δείγμα προόδου. Οπως έγινε γνωστό από αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής, την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συνομιλήσουν απευθείας οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιασέρ Αραφάτ, οι οποίοι θα βρίσκονται, έτσι κι αλλιώς, στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εντούτοις, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με πιθανότερο το ενδεχόμενο να μην έχει επιτευχθεί ουδεμία πρόοδος στην αμερικανική διαμεσολάβηση, που λήγει μέχρι το τέλος της βδομάδας, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου μοιάζει να βαίνει προς αναβολή. Επιπλέον, οι προσπάθειες του Ρος κρίθηκαν ανεπαρκείς από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος, στο περιθώριο της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να έχουν επιλύσει το Μεσανατολικό, όπως έκαναν και στη Βόρεια Ιρλανδία", αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αμερικανική στάση, την οποία, όμως, έσπευσε να χαρακτηρίσει αρκετά "λειτουργική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ