Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Κρίσης συνέχεια, "σεναρίων" κορύφωση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ειδική επιτροπή του αλβανικού Κοινοβουλίου πρότεινε άρση ασυλίας του Σαλί Μπερίσα για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, ενώ ο πρώην Πρόεδρος ενορχήστρωνε νέα διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, με συμμετοχή ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Η κρίση καλά κρατεί. Και η "διεθνής κοινότητα" εκφράζει "εμπράκτως" την... ανησυχία της.

Η Επιτροπή Εντολών και Ασυλίας του αλβανικού Κοινοβουλίου ζήτησε χτες άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα, απόφαση που θα τεθεί σήμερα (Παρασκευή) προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Ενδεχόμενη άρση της ασυλίας του Μπερίσα, ο οποίος κατηγορείται για ένοπλη εξέγερση με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, θα επιτρέψει τη σύλληψή του και βίαιη προσαγωγή του σε δικαστήριο.

Η επιτροπή δεν αποφάνθηκε για τους άλλους πέντε βουλευτές, επίσης μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, την άρση της ασυλίας των οποίων ζήτησε το δικαστήριο.

Η επιτροπή ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα, Αρμπέν Ρακίτι, να ολοκληρώσει την έκθεση κινήτρων για τους άλλους πέντε κατηγορούμενους: τον Λεονάρντ Ντέμι, τον Βιλί Μιναρόλι, τον Σαμπάν Μέμια, τον Πιέτερ Αρμπενόρι και τον Εμίλ Ζγκάλα.

Μερικά μέτρα μακρύτερα, ο Μπερίσα καλούσε 2.000 οπαδούς του να συνεχίσουν τις καθημερινές τους διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Νάνο, που χαρακτήρισε "την πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη". Οι διαδηλωτές, κρατώντας αμερικανικές σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκίνησαν από την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον Μπερίσα και στη συνέχεια, όπως κάνουν από την Τρίτη, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Σκεντέρμπεη, φωνάζοντας συνθήματα κατά των "κομμουνιστών" και της κυβέρνησης Νάνο.

Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική σ' όλη τη διάρκεια της πορείας, η οποία πέρασε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ευρωπαίοι και Ολμπράιτ

Στο μεταξύ, "ιδιαίτερη κινητικότητα" παρατηρούνταν στα Τίρανα, με διαδοχικές επαφές εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και ξένων διπλωματών, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων ο ειδικός απεσταλμένος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμπερτ Κρουπμάγιερ, και ο ειδικός απεσταλμένος της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βασίλης Μπουρνόβας, πραγματοποιούν συνομιλίες με Αλβανούς αξιωματούχους.

Στελέχη διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην αλβανική πρωτεύουσα επρόκειτο να συσκεφθούν για τη διαμόρφωση "προτάσεων" με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Αναμένεται επίσης προσεχής επίσκεψη στα Τίρανα αντιπροσωπείας αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διεθνείς οργανισμοί κατά πληροφορίες πιέζουν για μια λύση - "πακέτο". Μάλιστα την εκδοχή φέρεται να ενίσχυσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, που είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ζητήθηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας τη δίωξη Μπερίσα, η οποία ενδεχομένως να προκαλούσε νέες ταραχές.

Υπάρχουν "αρκετά σενάρια": Ενα προβλέπει "ταυτόχρονη παραίτηση" Φάτος Νάνο και Σαλί Μπερίσα. Πλην όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δε θα αποδεχτεί μια τέτοια λύση.

Συλλήψεις μελών του UCK

Τέσσερις συλλήψεις ατόμων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν στις τάξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου", έγιναν στα Τίρανα.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ισχυρίζεται πως οι τέσσερις συμμετείχαν στην επίθεση κατά του κτιρίου της ραδιοτηλεόρασης μαζί με άλλους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, στη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων.

Μια επίθεση, που σημειώθηκε στο αστυνομικό τμήμα στην πόλη Λέζα, τη νύχτα της Τετάρτης, "δημιουργεί ανησυχία για νέο κύκλο επιθέσεων", ενώ φόβοι ταραχών εκφράζονται και για σήμερα, στο παναλβανικό συλλαλητήριο στο οποίο κάλεσε τους οπαδούς του ο Μπερίσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ